Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Translucent Shader to akurat z SSS ma bardzo mało wspólnego, a SSS w vrayu jest, ale jest po prostu do d..y (taka mała ramka, pierwszej rolecie)

• Odpowiedzi 55
  • Wyświetleń 3,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ostatnio troche mi się nudziło i przetestowałem ,

finala ,maxwella (wszystkie wersje) , renderer z Cinemy 9.5 ,

brazila niestety nie , ale zaglądnołem na strone Splutterfish i nie powaliły mnie te renderingi , i dla mnie na polu walki zostały tylko dwa maxwell i Vrey

final produkuje nieco gorsze obrazy i zajmuje mu to nieco wiecej czasu ,

dla mnie nr3.

pokozywałem tez renderingi besposrednio klientom z vray i maxwella 1.2.2a

i wybierali vraya , bez wachania raczej...

Maxwelowi realizmu dodają tak naprawde wszystkie wady jakie moze miec aparat fotograficzny , czyli cholerne fvignette czyli zaciemnione narozniki obrazu a jasnieszy punkt centralny , aberacja chromatyczna

oraz cholerny nois tak uwielbiany przez wszystkich grafików ,

trzeba jednak przyznać że dokładniej liczy swiatło ,i ma wbudowany doof ,

oko przyzwyczajone jest do wad i obraz z maxwella na pierwszy zut oka wydaje się bardziej naturalny... podobnie najnowsze cyfrówki mają taką jakość

ze obraz jest zbyt doskonały az koli w oczy jak vray ,

i tu wydze tylko kewstie mentalności odbiorcy i jego preferencji ,

vrey ma ogromną ogromną kontrole nad obrazem , można kontrolować

nieazleznie odbicia i refrakcje wyłączając lub wzmacniająć je w sposób nienaturalny i uzyskiwać lepsze efekty, doświetlać poszczegulne elementy z wyłączeniem innych , wszystko po to zeby stworzyć obraz perfekcyjny ..

trzeba jednak umiec go ustawic

popularność vraya nieco mu jednak szkodzi setki tysiące kiepskich renderów

zaciemniają obraz sytułacji ,

za to początkowa elitarność maxwella + marketing sciągneła za to naprawde dobrych kolesi którzy wycisneli z niego wiecej niz fabryka dała i powstało kilka naprawde niezłych obrazów , za to kiepski grafik + maxwell = najgorszy mozliwy obraz

widziałem na forum maxwela takie knoty renderowane po 20h ze dramat

dla mnie królem jest vrey.

Napisano

wow...przez to, że zapomniałem o przycisku szukaj na forum...wywołałem chyba niezłą reakcję łańcuchową...for FAN

co do rendererów nie dam głosu(bo jakie moje prace sią kazdy wie:)

{a tak na boku}

Zeby nie bylo to renderuje we wszystkim, w Scanline, Brazilu, Mentalu, Vrayu, Maxwellu. Nie lubie poprostu stwierdzen: XXX jest lepszy od YYY... Bardziej poprawne jest: Wole XXX od YYY ... ;]

malefatal trzymam cię za słowo, bo z wlk.chęcią bym sobie obejrzał takie różnice.