streaker Napisano 12 Grudzień 2005 Share Napisano 12 Grudzień 2005 Translucent Shader to akurat z SSS ma bardzo mało wspólnego, a SSS w vrayu jest, ale jest po prostu do d..y (taka mała ramka, pierwszej rolecie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 12 Grudzień 2005 Share Napisano 12 Grudzień 2005 a jaka jest różnica między translucency a SSS? pytam bo nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk3a Napisano 12 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 12 Grudzień 2005 poza nazwą - chyba żadna... "Translucent [...] The effect is also known as sub-surface scattering (SSS)" cytat z: http://www.spot3d.com/vray/help/VRayHelp150beta/material_params.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amok Napisano 12 Grudzień 2005 Share Napisano 12 Grudzień 2005 ostatnio troche mi się nudziło i przetestowałem , finala ,maxwella (wszystkie wersje) , renderer z Cinemy 9.5 , brazila niestety nie , ale zaglądnołem na strone Splutterfish i nie powaliły mnie te renderingi , i dla mnie na polu walki zostały tylko dwa maxwell i Vrey final produkuje nieco gorsze obrazy i zajmuje mu to nieco wiecej czasu , dla mnie nr3. pokozywałem tez renderingi besposrednio klientom z vray i maxwella 1.2.2a i wybierali vraya , bez wachania raczej... Maxwelowi realizmu dodają tak naprawde wszystkie wady jakie moze miec aparat fotograficzny , czyli cholerne fvignette czyli zaciemnione narozniki obrazu a jasnieszy punkt centralny , aberacja chromatyczna oraz cholerny nois tak uwielbiany przez wszystkich grafików , trzeba jednak przyznać że dokładniej liczy swiatło ,i ma wbudowany doof , oko przyzwyczajone jest do wad i obraz z maxwella na pierwszy zut oka wydaje się bardziej naturalny... podobnie najnowsze cyfrówki mają taką jakość ze obraz jest zbyt doskonały az koli w oczy jak vray , i tu wydze tylko kewstie mentalności odbiorcy i jego preferencji , vrey ma ogromną ogromną kontrole nad obrazem , można kontrolować nieazleznie odbicia i refrakcje wyłączając lub wzmacniająć je w sposób nienaturalny i uzyskiwać lepsze efekty, doświetlać poszczegulne elementy z wyłączeniem innych , wszystko po to zeby stworzyć obraz perfekcyjny .. trzeba jednak umiec go ustawic popularność vraya nieco mu jednak szkodzi setki tysiące kiepskich renderów zaciemniają obraz sytułacji , za to początkowa elitarność maxwella + marketing sciągneła za to naprawde dobrych kolesi którzy wycisneli z niego wiecej niz fabryka dała i powstało kilka naprawde niezłych obrazów , za to kiepski grafik + maxwell = najgorszy mozliwy obraz widziałem na forum maxwela takie knoty renderowane po 20h ze dramat dla mnie królem jest vrey. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 12 Grudzień 2005 Share Napisano 12 Grudzień 2005 fajnie że ci się nudziło, bo dobrze gadasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorjan Napisano 12 Grudzień 2005 Share Napisano 12 Grudzień 2005 wow...przez to, że zapomniałem o przycisku szukaj na forum...wywołałem chyba niezłą reakcję łańcuchową...for FAN co do rendererów nie dam głosu(bo jakie moje prace sią kazdy wie:) {a tak na boku} Zeby nie bylo to renderuje we wszystkim, w Scanline, Brazilu, Mentalu, Vrayu, Maxwellu. Nie lubie poprostu stwierdzen: XXX jest lepszy od YYY... Bardziej poprawne jest: Wole XXX od YYY ... ;] malefatal trzymam cię za słowo, bo z wlk.chęcią bym sobie obejrzał takie różnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi