Napisano 11 Grudzień 200519 l Witam. Szukam jakiegos plugina, ktory ulatwilby mi tworzenie animacji z samolotami/statkami kosmicznymi. A dokladniej to chodzi mi o sterowanie, obracanie w powietrzu i inne rzeczy. Recznie to troche trudno, wiec szukam jakiegos ulatwienia... Jesli nie to, jakies linki do tutoriali, w ktorych byloby to opisane.
Napisano 11 Grudzień 200519 l Dokłanie, manual twym przyjacielem. A jak sobie wyobrażasz tego plugina? Joystickiem chcesz sterować tym samolotem, czy co?
Napisano 12 Grudzień 200519 l hehe. Fajny by byl taki plug z joysticzkiem. Tworzysz sobie postac albo pojazd i jezdzisz nim po viewportach jak w grze a animka sama sie tworzy he, to by bylo dopiero cos :D Oczekujac na odpowiedz zdazyl bys chyba juz z caly batalion takich stateczkow recznie zanimowac. Polecam rowniez path constraint
Napisano 12 Grudzień 200519 l zeby było smieszniej, to w maxie jest taka mozliwosc (choć nie o to dokładnie tu chodziło) - a mianowicie przypisanie takiego kontrolera, który pozwala np. na zanimowanie lotu motyla za pomocą tylko myszki - dajesz play w maxie i machasz myszka :). Ale odnosnie statków kosmicznych to nie wiem o jakie plugi by mogło chodzic- raczej potrzebna jest dłuuuuga reczna robota ( i tak w przypadku statkow to jeszcze nie jest najwieksza rzeznia). jedynie do kosmicznych baz/miast ( takze do powierzchni statkow)przyda Ci sie plugin greeble. Daje swietne efekty bez wlozenia duzej pracy :)
Napisano 12 Grudzień 200519 l kannu_ napisał: zeby było smieszniej, to w maxie jest taka mozliwosc (choć nie o to dokładnie tu chodziło) - a mianowicie przypisanie takiego kontrolera, który pozwala np. na zanimowanie lotu motyla za pomocą tylko myszki - dajesz play w maxie i machasz myszka :). Ooo ciekawe :D.
Napisano 12 Grudzień 200519 l jest taki plugin (platny) do sterowania kamera, niestety nie pamietam jak sie nazywa - mozna nia sterowac wlasnie za pomoca joystika i zapewne zamiast kamery mozna tez podlaczyc inny obiekt mozna tez samemu skrypcik napisac ktory steruje lotem statku (kierunki, obroty) w zaleznosci co wcisniesz - zawsze to jakies rozwiazanie - w prymitywnej wersji raczej latwo napisac