kondrad Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 tak sie zastanawiam co bedzie za np 2 ,3 lata chodzi mi o komputery domyslam sie ze platforma 64 bit bedzie tańsza i dostępniejsza pewnie dwu rdzeniowe procki bedą dużo tańsze ale co potem ??? zegary 1000ghz tzn to chyba 1khz ?... co to bedzie ?...
arcade Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 za dwa lata nie będzie jeszcze 1000 ghz ;) raczej dostępne będą 10 Ghz, ale też wątpię czy dla wszystkich... Ogólna zasada jest taka że co 2 lata podwaja się moc obliczeniowa komputerów dostępnych dla zwykłego śmiertelnika... tyle. Na żadną rewolucję w guście wprowadzenia płyt cd się nie zanosi. pzdr.
xeav Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 10 ghz może nie szybko zawitać do naszych domów. Producenci raczej się skupiają na innych rozwiązaniach poprawiających wydajność, cache, fsb itp. To o czym wspomniał ziomuś to prawo moorea, które może niedługo przestać obowiązywać :}}}
arturros Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 sie nie zanosi. ale zobacz jak dvd szybko wparowaly w nasze zycie. jeszcze niedawno malo kto z tego korzystal. a teraz kazdy ma nagryware;P ale co racja to racja. za 2 lata napewno nie bedzie 1khz.
arcade Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 never heard of... no ale już sprawdziłem - pfff... nie wiem tylko po co to? I tak płyty dvd nie są jeszcze w 100% wykorzystane... Tzn. widziałeś kiedyś grę na 5 płytach dvd? ;) Chodziło mi raczej o rewolucje w stylu pierwsze dopalacze grafiki, wprowadzenie windowsa (co byśmy na niego nie psioczyli to jednak w porównaniu do dosa rewolucja była ;)) itp.
piotrek Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 za 2 lata napewno nie bedzie 1khz Odczepcie się od kHz :p literka k oznacza kilo - to jest tysiąc: kg - 1000 g km - 1000 m kHz - 1000 Hz (już dawno jest :]) itd.
arturros Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 buahahha wiedzialem ze cos mi nie gra ale "przepisalem jak glupia ges" jak to mowila moja swietej albo i nie swietej pamieci matematyczka;P ktora imo meczy juz chyba 5 generacje ludzi:P
illy Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 Na żadną rewolucję w guście wprowadzenia płyt cd się nie zanosi. Flash!!!! jak to sie rozrosnie i przyspieszy to bedzie cool, niezniszczalne dyski :) wrzucalem kiedys foto 8gb flasha :) Ogólna zasada jest taka że co 2 lata podwaja się moc obliczeniowa komputerów dostępnych dla zwykłego śmiertelnika... tyle. Prawo Moore'a, konkretnie co 18 miesiecy domyslam sie ze platforma 64 bit bedzie tańsza i Ta , bo drozsza moze byc tylko 128 bit :} a co myslicie o komputerach kwantowych wykorzystywaniu bialka zamiast krzemu itd itp pozatym czemu by nie zrobic procka o powierzchni kartyki a4? co za problem? az sie boje jakie by mialo to przyspieszenie :) tak wyglada moja wizja;p ale za to telewizora 3d na zywo nie widzieliscie ;p;p;p
sanki Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 procek o powierzchni a4, a jakiego chlodzenia to by potrzebowalo :D lol mysle ze obecnie sporo pary pojdzie w procesory do przeliczania fizyki, powoli zaczyna cos sie z tego wylaniac. oprocz tego nowe technologie zapisu danych flashe, dyski z zapisem prostopadlym, hologramy. Jezeli nie zmienia technologii produkcji prockow i nie odejda od tej glupiej kompatybilnosci ze sprzetem sprzed 20 lat to moga sie w pewnym momencie zaciac.
piotrek Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 Też uważam, że siła nie jest w kHz, MHz, GHz czy THz :) a w zdolości (wyspecjalizowaniu) układów do wykonywania konkretnych działań: przetwarzanie grafiki, symulacje fizyczne etc. Oczywiścei PC raczej nie zmierzają k'temu, raczej potencjał leży w takich architekturach jak ta spotykana w np. SGI.
WToreK Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 Hmm, a u mnie na specjalnym wykladzie swego czasu, bardzo madry z reszta czlowiek ( bez ironii ), profesor Ohly mowil nam jak to zblizamy sie do fizycznych granic mozliwosci polprzewodnikow (procesorow krzemowych). Mam nadzieje ze ma racje - niech wymysla nam cos nowego - organiczne, weglowe nano-procesory i rendery Vraya w real time :D
piotrek Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 albo maxwella... Po prostu w viewporcie widzimy Gi, caustyki i inne bajery :D
illy Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 do tego czasu wymysla symulacje czegos innego wyobrazcie sobie render 3d na waszym biurku w vrayu realtime ;d o wymiarach 10x10x10 cm ;p
Vorek Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 illy - też właśnie o tym myślałem, takie rzeczy już są, tylko na bardzo małą skalę i w bardzo niewielu miejscach (hologramy) kiedyś dyskutowałem na ten temat z wykładowcą. Bardzo możliwe że to wcale nie taka daleka przyszłość. Gorzej z interakcją z otoczeniem - modelowanie czegoś takiego np. a to by było już coś, zatarcie granic między rzeźbiarstwem tradycyjnym a modelingiem 3d ;)
kondrad Napisano 15 Grudzień 2005 Autor Napisano 15 Grudzień 2005 no porocesor w formacie A4 sprzedawany by był razem z lodówko zamrażarką i oprócz chłodzenia procesora można by sobie chłodzić napoje pobudzające ... .
*NicoN_ Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Na pewno za 5-1o lat pojawią sie nowe układy, nie rozumiecie ze slepa pogon za gigaHERCAMI nie ma sensu na starych krzemowych podstawkach//// Zobaczcie jak np. p4 3,5Ghz sie grzeje, co by było przy 10ghz... Tylko jaki soft obsorzy taką MOC >>??!!! Mój qmpel widział alfe nowego windowsa, zeczywiscie mulił strasznie przy 1gb[!] ramu, ale to przyszłość.... Myśle tutaj o bilogicznych procesorach, zapisywaniu informacji w kodzie genetycznym cczy cus :)))))))
illy Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Tylko jaki soft obsorzy taką MOC >>??!!! Gta8 gdzie kazdy samochod bedzie mial tyle poly co Megane Bzyka Vorek: widzialem taki projektor, wyswietlacz, co potrafil w powietrzu wyswietlac napisy itd. Spytasz jak? Obok byla sprezarka. Jekko sprezala powietrze, ktore w miejscu gdzie byl skierowany promien swiatla, zageszczala powietrze. I na tym byly wyswietlane napisy itd Ciekawe czy VR wroci do lask
Rekomendowane odpowiedzi