Napisano 14 Grudzień 200519 l tak sie zastanawiam co bedzie za np 2 ,3 lata chodzi mi o komputery domyslam sie ze platforma 64 bit bedzie tańsza i dostępniejsza pewnie dwu rdzeniowe procki bedą dużo tańsze ale co potem ??? zegary 1000ghz tzn to chyba 1khz ?... co to bedzie ?...
Napisano 14 Grudzień 200519 l za dwa lata nie będzie jeszcze 1000 ghz ;) raczej dostępne będą 10 Ghz, ale też wątpię czy dla wszystkich... Ogólna zasada jest taka że co 2 lata podwaja się moc obliczeniowa komputerów dostępnych dla zwykłego śmiertelnika... tyle. Na żadną rewolucję w guście wprowadzenia płyt cd się nie zanosi. pzdr.
Napisano 14 Grudzień 200519 l 10 ghz może nie szybko zawitać do naszych domów. Producenci raczej się skupiają na innych rozwiązaniach poprawiających wydajność, cache, fsb itp. To o czym wspomniał ziomuś to prawo moorea, które może niedługo przestać obowiązywać :}}}
Napisano 14 Grudzień 200519 l sie nie zanosi. ale zobacz jak dvd szybko wparowaly w nasze zycie. jeszcze niedawno malo kto z tego korzystal. a teraz kazdy ma nagryware;P ale co racja to racja. za 2 lata napewno nie bedzie 1khz.
Napisano 14 Grudzień 200519 l never heard of... no ale już sprawdziłem - pfff... nie wiem tylko po co to? I tak płyty dvd nie są jeszcze w 100% wykorzystane... Tzn. widziałeś kiedyś grę na 5 płytach dvd? ;) Chodziło mi raczej o rewolucje w stylu pierwsze dopalacze grafiki, wprowadzenie windowsa (co byśmy na niego nie psioczyli to jednak w porównaniu do dosa rewolucja była ;)) itp.
Napisano 14 Grudzień 200519 l za 2 lata napewno nie bedzie 1khz Odczepcie się od kHz :p literka k oznacza kilo - to jest tysiąc: kg - 1000 g km - 1000 m kHz - 1000 Hz (już dawno jest :]) itd.
Napisano 14 Grudzień 200519 l buahahha wiedzialem ze cos mi nie gra ale "przepisalem jak glupia ges" jak to mowila moja swietej albo i nie swietej pamieci matematyczka;P ktora imo meczy juz chyba 5 generacje ludzi:P
Napisano 14 Grudzień 200519 l Na żadną rewolucję w guście wprowadzenia płyt cd się nie zanosi. Flash!!!! jak to sie rozrosnie i przyspieszy to bedzie cool, niezniszczalne dyski :) wrzucalem kiedys foto 8gb flasha :) Ogólna zasada jest taka że co 2 lata podwaja się moc obliczeniowa komputerów dostępnych dla zwykłego śmiertelnika... tyle. Prawo Moore'a, konkretnie co 18 miesiecy domyslam sie ze platforma 64 bit bedzie tańsza i Ta , bo drozsza moze byc tylko 128 bit :} a co myslicie o komputerach kwantowych wykorzystywaniu bialka zamiast krzemu itd itp pozatym czemu by nie zrobic procka o powierzchni kartyki a4? co za problem? az sie boje jakie by mialo to przyspieszenie :) tak wyglada moja wizja;p ale za to telewizora 3d na zywo nie widzieliscie ;p;p;p
Napisano 14 Grudzień 200519 l procek o powierzchni a4, a jakiego chlodzenia to by potrzebowalo :D lol mysle ze obecnie sporo pary pojdzie w procesory do przeliczania fizyki, powoli zaczyna cos sie z tego wylaniac. oprocz tego nowe technologie zapisu danych flashe, dyski z zapisem prostopadlym, hologramy. Jezeli nie zmienia technologii produkcji prockow i nie odejda od tej glupiej kompatybilnosci ze sprzetem sprzed 20 lat to moga sie w pewnym momencie zaciac.
Napisano 14 Grudzień 200519 l Też uważam, że siła nie jest w kHz, MHz, GHz czy THz :) a w zdolości (wyspecjalizowaniu) układów do wykonywania konkretnych działań: przetwarzanie grafiki, symulacje fizyczne etc. Oczywiścei PC raczej nie zmierzają k'temu, raczej potencjał leży w takich architekturach jak ta spotykana w np. SGI.
Napisano 14 Grudzień 200519 l Hmm, a u mnie na specjalnym wykladzie swego czasu, bardzo madry z reszta czlowiek ( bez ironii ), profesor Ohly mowil nam jak to zblizamy sie do fizycznych granic mozliwosci polprzewodnikow (procesorow krzemowych). Mam nadzieje ze ma racje - niech wymysla nam cos nowego - organiczne, weglowe nano-procesory i rendery Vraya w real time :D
Napisano 14 Grudzień 200519 l albo maxwella... Po prostu w viewporcie widzimy Gi, caustyki i inne bajery :D
Napisano 14 Grudzień 200519 l do tego czasu wymysla symulacje czegos innego wyobrazcie sobie render 3d na waszym biurku w vrayu realtime ;d o wymiarach 10x10x10 cm ;p
Napisano 15 Grudzień 200519 l illy - też właśnie o tym myślałem, takie rzeczy już są, tylko na bardzo małą skalę i w bardzo niewielu miejscach (hologramy) kiedyś dyskutowałem na ten temat z wykładowcą. Bardzo możliwe że to wcale nie taka daleka przyszłość. Gorzej z interakcją z otoczeniem - modelowanie czegoś takiego np. a to by było już coś, zatarcie granic między rzeźbiarstwem tradycyjnym a modelingiem 3d ;)
Napisano 15 Grudzień 200519 l Autor no porocesor w formacie A4 sprzedawany by był razem z lodówko zamrażarką i oprócz chłodzenia procesora można by sobie chłodzić napoje pobudzające ... .
Napisano 15 Grudzień 200519 l Na pewno za 5-1o lat pojawią sie nowe układy, nie rozumiecie ze slepa pogon za gigaHERCAMI nie ma sensu na starych krzemowych podstawkach//// Zobaczcie jak np. p4 3,5Ghz sie grzeje, co by było przy 10ghz... Tylko jaki soft obsorzy taką MOC >>??!!! Mój qmpel widział alfe nowego windowsa, zeczywiscie mulił strasznie przy 1gb[!] ramu, ale to przyszłość.... Myśle tutaj o bilogicznych procesorach, zapisywaniu informacji w kodzie genetycznym cczy cus :)))))))
Napisano 15 Grudzień 200519 l Tylko jaki soft obsorzy taką MOC >>??!!! Gta8 gdzie kazdy samochod bedzie mial tyle poly co Megane Bzyka Vorek: widzialem taki projektor, wyswietlacz, co potrafil w powietrzu wyswietlac napisy itd. Spytasz jak? Obok byla sprezarka. Jekko sprezala powietrze, ktore w miejscu gdzie byl skierowany promien swiatla, zageszczala powietrze. I na tym byly wyswietlane napisy itd Ciekawe czy VR wroci do lask