Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

• Odpowiedzi 17
  • Wy艣wietle艅 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ojjj, zobaczymy co wyniknie z tego watku... :)

Bezsprzeczn膮 zalet膮 Blendera jest jego cena, a w艂a艣ciwie jej brak.

To, kt贸ry jest lepszy to nie odpowiem, bo tylko raz na oczy widzia艂em Blendera, ale chyba max lepszy - napewno masz wi臋cej do niego r贸偶nych plugin贸w, tutoriali czy renderer贸w.

czemu wy wybraliscie Maxa

Niech inni powiedz膮 :>

Napisano

Wi臋c, ja wol臋 XSI i May臋. ;)

A powa偶nie,

Zale偶y do czego to potrzebujesz. Je艣li do prac komercyjnych to z Blenderem le偶ysz. Raczej nie s艂ysza艂em o Blenderze jako soft do powa偶nej produkcji. A wymagac mog膮 Maxa, XSI, Maya.

Je艣li do d艂ubania po szkole/pracy dla przyjemno艣ci to Blender ci powie czy to lubisz czy nie. Nauczysz si臋 podstaw i takich tam.

I nie mo偶na powiedzie膰 kt贸ry jest lepszy bo ka偶dy ma inne przeznaczenie.

Napisano

ja nie rozumie po co sa takie pytania. przecierz sam mozesz zainstalowac sobie 3ds maxa i blendera, i wtedy bedziesz wiedzia艂 ktory program i odpowiada na stronie: http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/index?id=5659302&siteID=123112 masz wersje trial 30 dni, napewno wystarczy do rozwi膮zania twojego problemu a blender jest darmowy wiec rownierz mozesz sobie go sciagn膮膰.

Napisano
co jest lepsze i czemu wy wybraliscie Maxa.

hehe, kto jest najlepszy i dlaczego ja ? ;)

A tak na powa偶nie to Junior dobrze gada. Zainstaluj, zobacz, przetestuj. Zr贸b sobie list臋 rzeczy do czego tak naprawd臋 jest Ci ten soft potrzebny, poczytaj troch臋, za艂膮duj sceny testowe i tak dalej...Zajmie Ci to troch臋 czasu ale b臋dziesz mia艂 jasny obraz sytuacji. Poszukaj te偶 innych program贸w jak XSI, Maya, Cinema 4d, Lightwave. Mo偶e akurat jaki艣 przypadnie Ci do gustu.

Pozdrawiam

Napisano

Ja wybralem Maxa, bo kolega mial i dal mi z Corelem i Officem. Blender jest darmowy, a jak cos jest darmowe to na pewno jest do dupy i dla amatorow. To samo z gimpem, linuxem, wingsem i poczestunkiem w InterCity.

Napisano

a ja ju偶 sobie my艣le czy w膮tek nie powinien polecie膰 do kosza - ju偶 wiele razy by艂y rozpoczynane dyskusje wy偶szo艣ci jednego nad drugim i zawsze wychodzi艂 jarmark :D por贸wnywanie tych dw贸ch soft贸w jak i jaki艣 innych mija sie z celem - wszystko ma swoje wady i zalety.

Napisano

hindus: daj mu dotrwa膰 chocia偶 do wieczora :]

je艣li o mnie chodzi to Max jest o tyle lepszym softem, o ile mamy wi臋cej dostepnych materia艂贸w i pomocy w sieci, ksi膮偶ek, pomocnych ludzi na forach etc. Je艣li chodzi o Blendera to spotka艂em si臋 tylko z jedn膮 pozycj膮 Helionu, jednym forum i tylko jedn膮 jego (Blendera) wersj膮.

Z drugiej strony: jesli chcesz dzia艂a膰 legalnie a nie sta膰 ci臋 na drogie oprogramowanie + niepotrzeba ci ponad po艂owy z maxowych funkcji to Blender b臋dzie idealnym rozwi膮zaniem.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

................................

Edytowane przez Arkadiusz

Napisano
czy oni beda wymagac 3ds ? czy moze im to obojetne ?

nas o to nie pytaj :) najlepiej naucz sie i jednego i drugiego - chociaz 3dsmax jest moim zdaniem bardziej rozpoznawalny - ale nei biore udzia艂u w dyskusji bo od blendera te偶 zaczyna艂em.

Napisano

Jak b臋dziesz pracowa艂 zdalnie, to chyba (w wi臋kszo艣ci przypadk贸w) nie ma to znaczenia. Je艣li si臋 wybierzesz na etat do firmy, to b臋dziesz musia艂 d艂uba膰 w sofcie, jakim firma dysponuje. W du偶ych firmach mo偶na si臋 spotka膰 z tym, 偶e naucz膮 Ci臋 softu, z kt贸rego korzystaj膮 (je艣li stwierdz膮, 偶e masz du偶e umiej臋tno艣ci). Ale nie wiem, czy mo偶na si臋 z tym spotka膰 w Polsce, czy jest to raczej domena firm pokroju Pixara. ;)

Napisano

No w艂a艣nie, wszystko zale偶y od firmy - w r贸偶nych firmach, r贸偶ne softy.

Wa偶ne jest tak偶e to czym si臋 dana firma zajmuje. Je偶eli produkcj膮 gier to g艂贸wnie u偶ywa innych soft贸w, a produkcja filmowa na szerok膮 skal臋 - co艣 innego (np. Maya).

Np. Platige Image z tego co czyta艂em kiedy艣 na ich stronie leci g艂贸wnie na maxie.

Napisano

Np. Z blog贸w Petera Jacksona wida膰 偶e King Kong by艂 zrobiony w Mayi.

Napisano

Podstawowy problem z Blenderem polega moim zdaniem na tym, 偶e interfejs ma jak kokpit wahad艂owca, a i manipulowanie na przyk艂ad wierzcho艂kami nie nale偶y do szczeg贸lnie wygodnych.

Napisano

r贸b w czym Ci pasuje - jedni napisza ci ze to jest lepsze a drudzy ze to lepsze - sam musisz wybrac co ci lezy - zg艂臋bisz blendera 艂atwiej ci b臋dzie zakapowac 3dsmax - zg艂臋bisz odrazu 3dsmax - nie bedziesz musia艂 tracic czasu na blendera etc.

Napisano

Poza tym s膮 inne pi臋kne zawody. Niekoniecznie musisz brudzi膰 sobie r臋ce w tr贸jwymiarowej modelince i zacina膰 sk贸r臋 palc贸w o ostre kraw臋dzie albo nie daj Bo偶e wdycha膰 vertex'owy py艂. Mo偶na zosta膰 fryzjerem, stolarzem, g贸rnikiem...

Napisano

Witam!!

ja odbiene od tematu :)

kiedys chcialem (znalem juz maxa) nauczyc sie innych softow wiec szukalem szukalem i znalazlem inne xsi lw rhino bawilem sie rhino i co stwierdzilem nie nadaje sie do nurbs'ow :) przyszla pora na xsi fajny soft trzeba sie zainteresowac prosta intuicyjna obsluga :) wszystko fajnie ale spotkal mnie psikus monitor zaslaby karta tez nie obsluguje czegos tam wiec czekam na nowy sprzet :D i zostal ostatni lightwave sciagnalem prae video tutkow(2) zroblem wyszlo przyzwyczailem sie cos tam dzialalem nawet samochod zaczelem robic (na forum jest) jakos by to szlo gdyby nie jesdna sprawa, chcialem powrocic do maxa aby skonczyc jakas prace i co nie umiem sie nim poslugiwac nie wiem jak powiekszyc okna jak zrobic zooma wsyzskto sie myli :D wiec sobie lw (na razie) odpuscilem :) po kilku miesiacach chcialem sobie cos zrobic w lw wlaczam fajnie jest tylko nie wiem co i jak o cho do jasnej ciasnej chodzi jak sie powieksza okna jak sie obraz beeeee... i wrocilem do maxa :D

jaki z tego moral??

ano taki ze nie wazne jaki soft waze zebys go znal a jak go poznasz nauczys sie go to uwiez mi bedziesz robil ladne pracki :D

hehe ale sie rozpisalem

sorki za takie male ot :D

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci