Darmo Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 Witam. Mam taki problem że w renderach występują przy świetle czarne plamy. Widac to na załączonym obrazku. Pomocy! Co mam źle ustawione bo nie moge tego wyeliminować. Z góry dizęki z apomoc
Marcin Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 zmien kolor światła z idealnie białego na jakis inny (lekko szary) np. Wartosc RGB = 250,250,250 lub jaki tam chcesz , aby nie byl idealnie biały
Darmo Napisano 29 Grudzień 2005 Autor Napisano 29 Grudzień 2005 Niestety zmiana koloru światła nie rozwiązało problemu.:/ Co jeszcze może powodować takie brzydkie efekty?
Darmo Napisano 1 Styczeń 2006 Autor Napisano 1 Styczeń 2006 No to jak? Nikt tu nie wiem, jaka jest przyczyna tych brzydkich plam...? Trudno najwyżej będe renderował wnętrze pokoju a nie okno :P
javor Napisano 1 Styczeń 2006 Napisano 1 Styczeń 2006 daj screena ustaweń światła i renderera to wtedy ktoś zapewne pomoże
SansSerif Napisano 1 Styczeń 2006 Napisano 1 Styczeń 2006 najlepiej zzipuj plik ze sceną i wsadz na http://rapidshare.de/ . to raczej nie jest wina ustawień vraya tylko coś ze światłem, materiałem szyby lub modelem.
Chalek Napisano 2 Styczeń 2006 Napisano 2 Styczeń 2006 sprawdz czy nie masz podwojnych scianek w tym miejscu
Darmo Napisano 2 Styczeń 2006 Autor Napisano 2 Styczeń 2006 Te plamy są chyba na wszystkich ustawieniach. Próbowałem już chyba wszystkiego, jedynie jeżeli w Color Sampling Wybiore inną opcję niż Exponential. Przy HSV exponential nie ma plam ale z kolei render jest okropny... To chyba musi być coś z materiałami albo z oświetleniem albo z modelami... Dużo tego albo ;-) Jutro wrzucę całą scenę bo dziś już nie dam rady. O co chodzi z tymi podwójnymi ściankami? Że jak podwójne? Sorry za mój brak zaawansowania ale jestem początkujący... Ludzka rzecz pytać:P Dzięki za wszystkie odpowiedzi Pozdrawiam
Bacry Napisano 2 Styczeń 2006 Napisano 2 Styczeń 2006 w tym samym miejscu dwa poligony. a może winnny jest materiał typu raytrace?
Darmo Napisano 2 Styczeń 2006 Autor Napisano 2 Styczeń 2006 Szyby w oknach były raytrace ale usunałem je całkiem i dalej to samo. Na parapecie jest mapa Flat mirror w kanale Reflection. MOże to to? jutro się troche pobawie i posprawdzam wszystkie możliwe moje błędy ;-) O ile dobrze pamiętam to tą dziure na ściane robiłem przez boolean... Wiadomo że to nie zawsze daje zamierzone efekty i ma tendencję do zniekształcania siatki. Więc jutro zorbie od początku tą ściane i mam nadzieję że to dlatego ;-) pozdr
SansSerif Napisano 2 Styczeń 2006 Napisano 2 Styczeń 2006 zapakuj scene bez mebi na rapidshare i udostępnij. szybciej będzie :]
AGmakonts Napisano 3 Styczeń 2006 Napisano 3 Styczeń 2006 sansowi brak pomysłów na scenke i szuka ratunku w udostępnionych scenkach:P no chłopie daj scenke i coś czuje że to jednak ten flat mirror
Bacry Napisano 3 Styczeń 2006 Napisano 3 Styczeń 2006 nie ma co czuć to śmierdzi na odległość. Nie wolno stosować flat mirror ani materiałów raytrace w vray'u
Darmo Napisano 3 Styczeń 2006 Autor Napisano 3 Styczeń 2006 OK. Oto link do ściągnięcia scenki bez mebli http://rapidshare.de/files/10323496/test.rar.html
polka dot Napisano 3 Styczeń 2006 Napisano 3 Styczeń 2006 zmień wersje VRaya na jakąkolwiek inną i plamy znikną jestem pewien na 99% :D 1.47.12 to najbardziej zbugowana i wadliwa wersja. a co do flat mirror, to również może być przyczyną, często właśnie takie rzeczy się dzieją kiedy VRay napotyka nie swoje materiały czy mapy więc przydałoby się to zastąpić czymś innym. ale wersję i tak zmień :D
SansSerif Napisano 3 Styczeń 2006 Napisano 3 Styczeń 2006 1. używaj tylko materiałów vray (zalecenie profilaktyczne): 2. nie używaj reytrace shadows 3. nie skaluj świateł 4. model rób w skali, skalę ustawiaj najlepiej na cm/cm 5. model powinien mieć grubość a poza tym to chyba jednak mimo wszystko wina wersji vraya :)
Darmo Napisano 3 Styczeń 2006 Autor Napisano 3 Styczeń 2006 Dzięki za rady :) To dopiero mój 3 miesiąc z maxem więc jeszcze duuuużo przede mną, a rady zawsze się przydadzą :P Model robie w skali, zawsze robie w cm. Dzięki Pozdrawiam
Bacry Napisano 4 Styczeń 2006 Napisano 4 Styczeń 2006 no a pod tym linkiem jest napisane jak byk: http://www.spot3d.com/vray/help/VRayHelp150beta/render_unsupported.htm
Darmo Napisano 5 Styczeń 2006 Autor Napisano 5 Styczeń 2006 Zmiana werscji VRay'a pomogła :) Dzięki Bacry. Dzięki. Pozdr
Rekomendowane odpowiedzi