Napisano 4 Styczeń 200619 l Powiedzmy, że mam filmik nakręcony kamerką i chcę do niego wstawić jakieś coś zrobione w 3D. Czyli obiekt z cieniami, bo te cienie mają być widoczne na podłodze, ścianach itp. Czy da się to zrobić za pomocą kanału alpha jakoś, albo może render elements z maxa? Bo sam obiekt można z alfą wyeksportować, ale cienie już chyba oddzielnie (własnie z render elements). Tylko że to będą cienie na glebie i cienie na obiekcie a tego mi nie trzeba. Jak to się robi? Chciałbym uniknąć zielonego tła. Soft: max7, After Effects, PS
Napisano 4 Styczeń 200619 l Nie bardzo rozumie, o co ci chodzi, normalny kanał sobie zapisz z alpha, potem cienie z alpha i już (najlepiej wg mnie do .png). A najlepiej to pokaż scene o co chcesz wstawić, tak będzie najłatwiej.
Napisano 4 Styczeń 200619 l Autor No właśnie chodzi mi o cienie które są na obiekcie, raz zostaną one w alfie z obiektem a potem jeszcze w alfie z cieniami i będę miał dwa razy ciemniej, tam gdzie są cienie na obiekcie.
Napisano 4 Styczeń 200619 l możesz też zrobić tak : jeżeli wnętrze jest w miarę proste - czyli ściany , podłoga i jakiś stół to wczytaj film jako background do maxa , zbuduj proste obiekty w maxie i dopasuj je do ścian, podłogi itp. umieść swój obiekt (ten który ma być dodany do filmu) dodaj światła i nadaj im kierunek i natężenie odpowiadające rzeczywistemu. Wszystkim obiektom w scenie (oprócz tego głównego) nadaj matriał typu matte shadow i wyrenderuj - ufff :) bedziesz miał dodany obiekt do filmu i od razu z cieniami tam gdzie trzeba. to dobra metoda pod warunkiem że kamera się nie rusza :) bo jak się rusza to musisz najpierw użyć programu do trackingu np. Realviz Matchmover albo Boujou
Napisano 4 Styczeń 200619 l Autor Matte Shadow - chyba trzeba będzie z tym pokombinować. Ale renderować w maxie i od razu łączyć to mi się nie uśmiecha. Wolałbym wyeksportować sam obiekt i cienie. Wogóle to jak wczytam film do maxa i nałożę powiedzmy na plane`a, to mi nie straci na jakości, jeśli ustawię dobrze viewport i wyrenderuję bez kompresji?
Napisano 4 Styczeń 200619 l Tak jak już wspomniał jaras renderujesz (z maxa) scenę np. do plików .tga, .tif, .png albo innego formatu, który zawiera kanał Alfa (może to być avi nieskompresowany) ustawiając materiał Matte/Shadow na obiektach, które symulują w maxie podłogę i ściany rzeczywistego pomieszczenia i na których ma pojawiać się cień z twojego obiektu (nie zapomnij o poprawnym ustawieniu świateł - powinny się zgadzać z rzeczywistymi źródłami światła). Następnie możesz wykorzystać dowolny program do composingu (After Effects, Compustion, Digital Fusion) w celu połączenia orginalnego materiału z wyrenderowana scenką - max nie jest programem kompozycyjnym. Najwięcej roboty będziesz miał oczywiście z dopasowaniem obiektów 3D z filmikiem. I nie używaj do tego żadnego plane'a tylko ustaw sobie filmik jako tło we viewporcie (Alt+B), albo/i wrzyć go jako background w celu kontrolowania rezultatów. A no i oczywiscie dochodzi też w/w sprawa statyki kamery, jeśli się poruszała to sprawa się komplikuje... Miłej zabawy :P