Napisano 8 Styczeń 200619 l WIELKA prosba do wszystkich forumowiczow! Poszukuje wszelkich zrodel informacji o grafice 3d zwlaszcza jej historii, rozwoju, stanie obecnym. Za wszystkie publikacje, strony, fora .... wszystko co tylko przyjdzie wam do glowy z gory serdecznie dziekuje. Prosze o szybka reakcje. Molibdenik
Napisano 9 Styczeń 200619 l topter to jest z 3d...bo z 2d to szukaj cos o kolesiuwce z pleyboya 1972 LINDA albo LENA (dokladnie nie pamietam) której to zdjecie (z tego pisma) bylo "obrabiane", skanowan, kompresowane itd. az mamy to co jest dzisiaj.
Napisano 10 Styczeń 200619 l Wielkie dzieki.... ale to niestety nie rozwiazuje moich problemow, historie maxowego czajniczka znam bardzo dobrze, a potrzebuje wszystkiego tego co dzialo sie pozniej, jak rozwijal sie opengl czy directx, jak powstaly pierwsze silniki graficzne i oczywiscie jak narodzil sie silnik fizyczny.... Taki to ciezki los studenta :) grafiki :D Czesc materialow oczywiscie udalo mi sie tu i tam wyszperac ale to kropla w morzu moich potrzeb. Dlatego wlasnie zawracam wam glowy. Jesli mozecie pomozcie prosze.
Napisano 10 Styczeń 200619 l Poszukaj w starej prasie komputerowej, Bajtkach itp. Napewno coś będzie. Gorzej coprawda z dostaniem teraz archiwaliów takich pism ala jak byś miał dostęp to polecam przejrzeć Pozdrawiam
Napisano 10 Styczeń 200619 l hmm wychodzi jakos tak że przełom nastąpił w 85roku gdy sie urodziłem ;) nie no dobra na wikipedi kiedys cos było na ten temat ale nei wiem szy jeszcze jest. Jak znajdziesz podrzuc link - dzieki pozdro.
Napisano 10 Styczeń 200619 l pierwsze były systemy CAD/CAM/CAE o tym poszukaj :) chociaż prawidziwa historia sięga do początków graficznej komunikacji między człowiekiem a maszyną, pierwsze graficzne interfejsy w systemach operacyjnych.. na google myśle że wszystko będzie.
Napisano 10 Styczeń 200619 l Sporo informacji jest w ksiazce pt "Czarna ksiega animatora" wydawnictwa helion.
Napisano 10 Styczeń 200619 l o ludzie !!, a co tam jest w tej ksiedze ? to najbardziej tajemnicza ksiazka na rynku i ...najmniej wartościowa. Ze względu na wyczerpany nakład wiele lat temu mało kto ją widział, a traktuje ona jeszcze o maxie 2. Ta cała ksiazka jest jak historia :D
Napisano 10 Styczeń 200619 l o ludzie !!, a co tam jest w tej ksiedze ? to najbardziej tajemnicza ksiazka na rynkuJa slyszalem, ze w "Czarnej ksiedze" jest doskonaly przepis na pyszne ciasteczka kokosowe z kleikiem ryżowym. Ale pewnie to kolejny mit i wcale nie sa takie pyszne. molibdenik: Mozliwe, ze sprawdziles to w pierwszej kolejnosci, ale dobrym tropem jest http://en.wikipedia.org/wiki/3d_graphics i latanie po tamtejszych linkach. 'rendering', 'openGL' etc.
Napisano 10 Styczeń 200619 l Ja slyszalem, ze w "Czarnej ksiedze" jest doskonaly przepis na pyszne ciasteczka kokosowe z kleikiem ryżowym. Ale pewnie to kolejny mit i wcale nie sa takie pyszne. hehehe, a najśmieszniejsze jest to , ze prawie trafiłeś :DDD, jest tam mianowicie dokładnie opisany proces tworzenia i animowania nalesnika ( lub omletu), który zawijajac sie zwiększa swoją średnicę o kolejne warstwy sojej własnej grubości. (na skryptach). Tak więc tajemniczość i magiczność tej księgi wzrasta :DD
Napisano 16 Styczeń 200619 l molibdenik - pisalem prace licencjacka z hitorii animacji komputerowej, ale tam jest napisane wszystko ogolnikowo i polebkach napisz mi co potrzebujesz na maila to moze wyskrobie co nie co albo powiem ci gdzie szukac tego. [email protected]
Napisano 16 Styczeń 200619 l molibdenik: Mozliwe, ze sprawdziles to w pierwszej kolejnosci, ale dobrym tropem jest http://en.wikipedia.org/wiki/3d_graphics i latanie po tamtejszych linkach. 'rendering', 'openGL' etc. oraz kolejnym http://www.wikicg.com ;)
Napisano 16 Styczeń 200619 l chociaż prawidziwa historia sięga do początków graficznej komunikacji między człowiekiem a maszyną a nawet jeszcze wcześniej: rok 1964:maszyna typu IBM 3001 potrafiła wydrukować tabele, wykresy, etc. można też było zaprogramować maszynę na wydruk dowolnej treści w systemie punktowym: czyli 60x60 pkt na kartkę. z reguły nie było to potrzebne jednak po pracy grupy matematyków zabawiały się drukowaniem np: swoich portretów. kolejnym przykładem jest polska ODRA 1001 (1961): nie posiadała co prawda monitorów ale można było drukowac na niej pierwsze informacje graficzne: takie jak strona tytułowa wydruku listy pracowników etc. te pierwsze podrygi grafiki w historii komputerów też są ważne. stanowią one punkt wyjścia do dzieisjszych Photoshopów czy maxów i całego DTP. Pozdrawiam
Napisano 16 Styczeń 200619 l no i moje ulubione zdanie (chyba szefa IBM) w roku 1943 (o komputerze) : nie sądze, aby kiedykolwiek ludzkości było potrzebne więcej niż 5 takich jednostek . :D