YessMasster Napisano 15 Styczeń 2006 Share Napisano 15 Styczeń 2006 To mój pierwszy samochód z 3DStudio. I pierwsza praca z zaawansowanym modelowaniem. Miała t być Mazda RX8, ale chyba nie wyszlo :P. Na razie zrobiłem karoserię (jeszcze nie do końca). Macie jakieś rady? Co robię, że samochód nie wygląda jak powinien? Co zrobić, żeby blueprinty się układały równo? Ustawiłem rozmiar planów zgodny z rozmiarem blueprintów, ale góra nie pasowała do boku :/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 15 Styczeń 2006 Share Napisano 15 Styczeń 2006 raczej słabiutko, model jest pogięty i obsypany bugami, likwiduj trójkąty... pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miwt Napisano 15 Styczeń 2006 Share Napisano 15 Styczeń 2006 jak mogles zepsuc tak jedno z moich ulubionych aut:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 15 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2006 jak mogles zepsuc tak jedno z moich ulubionych aut:D tak się składa, że to też moje ulubione :D, więc swoje ulubione zepsułem :). Tak jak pisałem wcześniej, to mój pierwszy samochód, więc wyłażą moje braki w technice. Nie wiem co robie źle, albo czego nie robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 15 Styczeń 2006 Share Napisano 15 Styczeń 2006 Po prostu jeszcze nie masz dobrego rzemiosla a juz sie rzuciles na tak trudny typ modelowania jakim jest samochod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 15 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2006 Przyszło mi do głowy bardzo istotne pytanie: która technika modelowania samochodów jest lepsza/łatwiejsza? Przy użyciu splinów, czy przy przy użyciu plane'ów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ardeni Napisano 15 Styczeń 2006 Share Napisano 15 Styczeń 2006 Jak dla mnie to plane'y są zdecydowanie łatwiejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReflectVision Napisano 15 Styczeń 2006 Share Napisano 15 Styczeń 2006 Po prostu jeszcze nie masz dobrego rzemiosla a juz sie rzuciles na tak trudny typ modelowania jakim jest samochod tez zaczelem od razu od samochodow i tez mi nie idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kr3tz Napisano 15 Styczeń 2006 Share Napisano 15 Styczeń 2006 Heh, to mi cos przypomina- http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=18454 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawcio_m Napisano 15 Styczeń 2006 Share Napisano 15 Styczeń 2006 Ej no nie dołujcie go tak, takie są początki, zrobi pare tutoriali nabierze wprawy i zacznie mu to wychodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 16 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2006 Postanowiłem spróbować ponownie porzucając tamten model, tym razem próbuję z Mazdą MX5. Dzisiaj nie miałem dużo czasu (a właściwie nie miałem go prawie wcale) więc zorbiłem samą maskę i to w dodatku najszybszym sposobem jaki znam :). Ponownie proszę o ew. rady i oceny/konstruktywną krytykę. Hood Render Wireframe diagonal Wireframe front Wie ktoś może jaki materiał dać do samochodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leleń Napisano 16 Styczeń 2006 Share Napisano 16 Styczeń 2006 o stary piekny plane, no zaprawde zrob sobie jakis dlugopis albo zarowke na poczatek:) pracuj pracuj.. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 16 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2006 Robie takie rzeczy, robie. Tutaj np moje ostatnie "dzielo" - prawie skonczony glosnik: A to, że ta maska to na razie prosty plane to wiem :) ale - tak jak pisałem - nie miałem dzisiaj czasu zrobić to lepiej. Do końca sesji praca w 3D Studio będzie szła więc raczej powoli :/ EDIT: Wiem, że mam spore braki w technice, dla tego też postanowiłem zmienić model auta na dużo łatwiejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
David14 Napisano 16 Styczeń 2006 Share Napisano 16 Styczeń 2006 Przerób najpierw tutek z 3dtotal o Fiacie 500, a potem jak skączysz bierz sie za te auto. Ja tak zrobiłem i idzie mi o wiele łatwiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 17 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2006 Przerób najpierw tutek z 3dtotal o Fiacie 500, a potem jak skączysz bierz sie za te auto. Ja tak zrobiłem i idzie mi o wiele łatwiej. Wzoruję się na tamtym tutku jak mam z czymś problem/jakąś niepewność. Dziś przysiadłem 3 godzinki i oto wynik mojej pracy: przód, drzwi i maska. Musze jeszcze podkreślić linię zderzaka i wyciąć światła (nie mam pojęcia jak to zrobić, żeby to ładnie wyglądało, próbowałem wycinać przy użyciu "Cut", ale przy mesh smooth później buraki wychodzą). Poza tym nie wiem jeszcze jak zrobić, żeby zrobić przestrzeń między elementami karoserii (np. niędzy karoserią a drzwiami) Screen01 Screen02 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawcio_m Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 No już jest lepiej niż w pierwszym wózku ale dawaj lepiej rendery bez laku wtedy będzie można więcej powiedzieć no i siatke daj jak możesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 17 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2006 @Lukasz_S: dzięki :) @dawcio_unikat: się robi Siata Render bez smootha Zdjęcie referencyjne nr1 Zdjęcie referencyjne nr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eden-3d Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 jak dla mie siatka jest za gesta,potem jak bedziesz chcial wyprostowac gdzies blache przy takiej ilosci vertexow bedzie tragedia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawcio_m Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 No właśnie, narazie jest równo ale jak zaczniesz wprowadzać jakieś poprawki albo jakieś inne detale to możesz mieć problemy, jest tu dużo niepotrzebnych krawędzi, najlepiej zgęszczać siatkę tam gdzie jest najbardziej potrzebne a tam gdzie ma być płasko np. na masce taka gęsta siatka nie jest potrzebna ale narazie to nikomu nie przeszkadza jednak jak zaczniesz robić naprzykład szybe to może narobić Ci na niej bugów i według mnie najlepiej zacząć robić autko od ogólnego zarysu a potem dodawać szczegóły, ale to jest moje zdanie, a samochód narazie jest dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
David14 Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 Wzoruję się na tamtym tutku jak mam z czymś problem/jakąś niepewność. Dziś przysiadłem 3 godzinki i oto wynik mojej pracy: przód, drzwi i maska. Musze jeszcze podkreślić linię zderzaka i wyciąć światła (nie mam pojęcia jak to zrobić, żeby to ładnie wyglądało, próbowałem wycinać przy użyciu "Cut", ale przy mesh smooth później buraki wychodzą). Poza tym nie wiem jeszcze jak zrobić, żeby zrobić przestrzeń między elementami karoserii (np. niędzy karoserią a drzwiami) ja ci radze najpierw przerób cały tutek i twóż te auto, ja w tym tutku nauczyłem sie właśnie jak poprawnie nakładać siatke, których opcji używać aby nadać porządane kształty, a co do szpar pomiędzy drzwiami a karoserją to ja staram sie robić najpierw maske, potem nadkole i tak dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 17 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2006 Zrobiłem tył i jeszcze mi brakuje: -pokrywy bagażnika -ramy od przedniej szyby -konceptu czy zrobić hardtop ;) (jak zrobię hardtop to nie będę musiał koniecznie robić wnętrza, ale czy nie warto się troche pomęczyć dla efektu?? ^^) Przód Przód - siatka Tył Tył - siatka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miwt Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 napewno warto wiecej popracowac...pytanie tylko czy umiejetnosci starcz...bo chyuba poki co z maxem masz krotko doczynienia:p...ale powodzenia zycze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knysha Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 Co ty temu biednemu autkowi robisz ;(? ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor1988 Napisano 18 Styczeń 2006 Share Napisano 18 Styczeń 2006 Nie jestem co do tego pewien ale czy te twoje tutoriale to były po arabsku :p A na początek powinieneś wziąć się za coś łatwiejszego :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor1988 Napisano 18 Styczeń 2006 Share Napisano 18 Styczeń 2006 A ja myślę że napewno będzie komuś łatwiej robić modele zaczynając od łatwiejszych, ponieważ przynajmniej pozna podstawowe modyfikatory.Nie chciałem go krytykować, to była tylko sugestia. Ja zacząłem od tutka z gazety był on w miare prosty i pełen wskazówek, jednak nie wykluczam że uczenie się na własną rekę typu tu przesune tam dodam nie jest złe. Jednak warto poświęcić trochę czasu na tutki aby potem praca była szybsza i efektywniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 18 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2006 Myślę tak samo jak Lukasz_S. Nie robię tego samochodu sam od początku do końca - patrzęna różne tutki, żeby znaleźć sposób na zrobienie tego czego nie potrafię zrobić sam. Tudzież na przykład lakier podejrzałem z tutka i na następny raz już będę sam potrafił go zrobić. Wiem, że przesadziłem z gęstością siatki, ale model nie jest zły (przynajmniej takie jest moje odczucie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 18 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2006 Prawie skończyłem karoserię, oto zdjątka: A to update z ostatniej chwili: więcej dziś nie zrobie, bo spac idę :), a siatki umieszczę następnym razem, bo tylko odczepiłem maskę i pokrywę bagażnika od reszty :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 18 Styczeń 2006 Share Napisano 18 Styczeń 2006 Witam!! wiec tak: zaznaczylem ci bledy w siatce nie mozesz zostawiac wolnych edgow bo beda sie robily bugi (gdzieniegdzie mozna ale lepiej nie zostawiac) maska ogolnie caly przod do wymiany tyl tez nie przemyslany duzo jest edgesow ktorych nie powinnobyc a sa i zagesta robisz siatke przez co wychodza fale proponuje zaczac od nowa. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 18 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2006 Nielocie, dzięki za konstruktywną krytykę, ale (na wypadek jeśli nie chciało Ci się czytać poprzednich postów): - to mój pierwszy samochód, więc na pierwszy raz chyba tragicznie nie jest - spędziłem nad tym modelem 3 dni, i nie wiem czy mam na tyle samozaparcia żeby zaczynać od nowa ;) - tym bardziej że sesja egzaminacyjna za pasem i coraz mniej czasu na modelowanie mam :( Spróbuję doprowadzić to do końca i niech Bóg ma mnie w swojej opece :) Wszelkie porady, których wprowadzenie tutaj jest bardzo trudne/niemożliwe zastosuję przy kolejnym projekcie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReflectVision Napisano 18 Styczeń 2006 Share Napisano 18 Styczeń 2006 - to mój pierwszy samochód, więc na pierwszy raz chyba tragicznie nie jest pewnie ze nie jest , jest niezle nawet :) - spędziłem nad tym modelem 3 dni, i nie wiem czy mam na tyle samozaparcia żeby zaczynać od nowa ;) a tam od nowa , siekaj ten dopoki Ci sie nie znudzi ;) oni sie tam nie znają :D a szczegolnie nielot sie nie zna :) :) siatke da sie zawsze rozrzedzic .. wiec w czym problem ;) mysle ze pomoge Ci troche z tym ?wlotem? pod swiatlem pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoAd Napisano 19 Styczeń 2006 Share Napisano 19 Styczeń 2006 heh tez zaczynalem od miaty maja przygode z maxem. Jest troche trudna na poczatek (mi nie wyszla) ale zycze ci powodzenia. I pamietaj o detalach. duuuzo znacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 19 Styczeń 2006 Share Napisano 19 Styczeń 2006 a szczegolnie nielot sie nie zna racja racja a tam od nowa , siekaj ten dopoki Ci sie nie znudzi ;) tu sie nie zgodze lepiej zaczac od nowa bo sie wedlug mnie wiecej nauczy bedzie wiedzial jak zaczynac nabieze wiekszej wprawy i napewno by wygladal 100 razy lepiej od tego :) qba ma racje nie jest zle jak na pierwszy nawet jest dobrze :) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 20 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2006 Najnowszy update :) (felgi wiem ze od nowa zrobie, podobnie jak material od opon): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miwt Napisano 20 Styczeń 2006 Share Napisano 20 Styczeń 2006 nawet szybko sie uczysz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 21 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2006 dzeki :) ale szczerze mówiąć myślę sobie, że niedługo będę kończył, tzn dodam jeszcze tylko prowizoryczne wnętrze, bo po pierwsze, siatka jest za gęsta i przez to wooolno max chodzi, po drugie sietka jest za gęsta, więc stwarza problemy przy wycinaniu np drzwi, poza tym brak mi już pomysłów na ten model, a z kolei mam pełno pomyśłów na następne projekty :). Oto jak wygląda miata w tej chwili: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miwt Napisano 21 Styczeń 2006 Share Napisano 21 Styczeń 2006 bez tych cegiel bylo by lepiej:)...no i render zdeczka kuleje...ale jak na 1 i tak jest dobrze...rzwineles sie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 21 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2006 nie mam fajnych tekstur, ani pomysłu na studio :(. Co zrobić żeby render był lepszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miwt Napisano 21 Styczeń 2006 Share Napisano 21 Styczeń 2006 zainstauj sobie v-raya i zgraj car painty z evormotion do niego..to napewno juz znacznie pomoze na poczatek:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 21 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2006 Oto render w VRayu, jeśli nie wymyśle nic nowego w ciągu godziny to dalsze rozmowy na temat miaty odbywać się będą w Finished Works :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor1988 Napisano 21 Styczeń 2006 Share Napisano 21 Styczeń 2006 Muszę się przyznać że się pomyliłem oraz to, że nawet jak na początek poszło ci całkiem nieźle. A tak pozatym popracuj jeszcze nad tąmazdą. Bo szkoda marnować tego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 21 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2006 Niby ładny model, ale jak już wcześniej pisałem siatka jest za gęsta przez co nie da się niektórych rzeczy już zrobić, poza tym strasznie ciężko się przy 0.5 klatki na sekundę modeluje :( EDIT: Poza tym model się nie zmarnuje i będzie siedział na honorowym miejscu wśród moich pracek. Może kiedyś do niego wrócę, ale bardziej prawdopodobne jest, że zrobie inny model, który będzie "przyjaźniejszy" w edycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eden-3d Napisano 21 Styczeń 2006 Share Napisano 21 Styczeń 2006 wywal te cegły zrob jasne tło i ziemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano 21 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2006 topic trafił do Finished Works, postować proszę tam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi