Coruscant Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Na początek witam wszystkich, jestem tu całkiem nowym osobnikiem ;] Zresztą nie tylko tutaj ale i w 3DS Max. Obecnie uczę się maxa z tutoriali zawartych w nim, robiąc po drodze jakieś proste obiekty itp. Chciałem teraz zrobić sobie scenę z kosmosu, i właściwie (przynajmniej narazie) jedynym problemem jest stworzenie atmosfery planety (coś w stylu outer glow w photoshopie) czy wie ktoś jak to zrobić, lub zna tutorial w którym byłoby opisane coś podobnego?
bjk Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Tworzysz swiatlo omni dalej z megu gornego rendering/effects add lenseffects. Pick lights zanznaczasz dodane swiatlo i bawisz sie efaktami typu glow, ring itp. Bywzpogacic scene mozna tez stworzyc obiekt badz swiatlo ptawy przycisk ipropirience nadajesz ID1. Rendering\videopost\addimage filter event\lens effectsglow\setup w proprties zanaczasz objests id1 (badztaki jaki nadales obiektowi) no i eksperymentujesz. W wideo post mozna tez dodaclens effects flare. Waznejest zeby renderowaczpoziomu videopost bo render nie uwzgledni naszych wysilkow. Robimy toza pomoca execute video postzzaznaczonym keep progress dialog. No troche odbieglem odwatku ale mam nadziejeze sie przyda
Coruscant Napisano 19 Styczeń 2006 Autor Napisano 19 Styczeń 2006 Super. W tym videopost można się fajnie pobawić, tylko gdybyś mi powiedział jak ten efekt zastosować do konkretnego obiektu np: Sphere01. Wspomniałeś coś o id1 i znalazłem jakieś tam pole takie ale po wyrenderowaniu nie było widać tego na mojej planetce :( Zresztą w samym Video Post też jest efekt glow. Oki już znalazłem rozwiązanie :) Dokładnie to czego potrzebowałem. Wielkie dzięki za pomoc :)
Karrde Napisano 20 Styczeń 2006 Napisano 20 Styczeń 2006 Tworzenie atmosfery planety Glowem jest mało efektywne - niewielkie pole manewru, kiespki realizm (nie zapomnij, że atmosfera to nie tylko poświata na brzegach, ale również rozświetlenie samej planety), nie wspominając już o tym, że bedziesz miał ten Glow i na zacienionej stronie globu. Już ktoś tu pytał jak to zrobić -> http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=22802 W drugim poście odpowiedziałem dość łopatologicznie. :)
Coruscant Napisano 20 Styczeń 2006 Autor Napisano 20 Styczeń 2006 No faktycznie glow jakoś nie bardzo pasuje, ale przynajmniej nauczyłem się conieco video post więc nic się nie zmarnuje ;) Spróbuję teraz Twojego sposobu. Dzięki
Rekomendowane odpowiedzi