Ameras Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 Mam pyatnie.. czy można zlikwidować albo zaokrąglić to co ma sie odbijać w aucie a po prosu wygląda tak jakby auto miało ustawioną przezroczystość ?? macie tu render
polka dot Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 wsadziłeś falloff chyba do złego slotu :) wrzuć do reflect a nie opacity.
mkk3a Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 ale jesli sie ustawi fotke jako zwykly background, to reflect własnie chyba tak dziala.
Hynol Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 Nie chodzi dokładnie o fotke. Chodzi o to że jest nakładana jako screen lub texture, a powinna być jako spherical enviroment dla refleksów. Rozwiązań jest wiele zależnie od spodziewanego efektu - od wsadzenia poprawnie zdefiniowanej fotki z backgrounda do slotu enviromnet materiału (bacground zostaje nie zmieniony) - może dać kiepskie refleksy - do stworzenia HDRI opartego na bacgroundzie i dodatkowym "wypełnieniu" z maxa i załadowanego tak jak poprzedni - da realistyczny efekt.
Levus Napisano 16 Marzec 2006 Napisano 16 Marzec 2006 Mam podobny problem:/ Jako background ustwiona jest hdri. Model to budynek. Zapodałem global illumination w vrayu i przeswituje (a wlasciwie hdri wyswietla sie na budynku na płasko) na wylot przez budynek podobnie jak u Ameras. Dodam jeszcze ze nie dawalem zadnych map oprocz diffuse na model:/ Ma być matowy, oświetlony przez global, nie mam pojecia w czym rzecz.
biglebowsky Napisano 16 Marzec 2006 Napisano 16 Marzec 2006 enviroment map masz jako screen, ustaw spherical, cylindrical albo shrinkwrap.
Gość poniat Napisano 20 Styczeń 2009 Napisano 20 Styczeń 2009 (edytowane) Witam, odkopie wątek, spotkał mnie podobny problem. Mianowicie jako background ustawiony jest JPEG , w momencie kiedy renderuje bez GI w vrayu wszystko jest ok, zaś w momencie kiedy włączam GI ( vray ) obiekty które mam w scenie prześwitują. Bardzo proszę o jakieś rady jak rozwiązać ten problem, na forum szukałem ale rozwiązania nie znalazłem. Niestety nie mogę skorzystać z ustawień spherical czy shrinkwrap etc ponieważ skadrowałem już wszystko do screen:) Pozdrawiam Edytowane 20 Styczeń 2009 przez poniat
Rekomendowane odpowiedzi