Napisano 7 Kwiecień 200619 l aktualnie modeluje statek kosmiczny jest to jedna z moich pierwszych prac i mam problem.... tzn jak tworzyłem i obiekty w sumie miały 120k faces i wszystko ładnie dalej modelowałem ale jak doszło do 190k nagle max zaczął pożerać duże ilości ramu oraz viewport mocno się tnie .Ledwo modeluje dodatkowe detale ale o animacji nie ma mowy ... co do mojego sprzętu to mam 3ghz i radka x800 ramu 2gb i ciągle zostaje coś wolnego w ramie nie wiem co się dzieje dodam iż jak otworzyłem prace na laptopie wszystko działo podobnie a przecierz w latpoie 1,5ghz i zintegrowana karta nie wiem co się dzieje
Napisano 7 Kwiecień 200619 l Autor co masz na myśli >>?? modelowanie warstwa po warstwie ?? i taki szczegół może ale jak słysze że ludzie mają modele po milion faces i im się nic nie tnie na domowych atchlonach to co ja mam powiedzieć gdy muj ma dopiero 300 tys
Napisano 7 Kwiecień 200619 l Autor hehe próbowałem ale i tak zacina poza tym wtedy nie moge nic modelować ani animować 300 tys faces to chyba nie wiele sam nie wiem może to za dużo jak na taki komp??
Napisano 7 Kwiecień 200619 l Witam. 300 tys faces to chyba nie wiele sam nie wiem może to za dużo jak na taki komp?? Ja mam athlona 2,4 768 ramu i jakoś daje rade choć czasami jest naprawde ciężko. Może masz jakiś błąd w maxie. Ja bym spróbował odinstalować go i wgrać od nowa a jakby to nie pomogło to z nerwów wyzucilbym kompa za okno:)) Pozdrawiam
Napisano 8 Kwiecień 200619 l nacisnij ''o" na klawiaturze przelancza widok szkieletowy podczas obracania w vievportach
Napisano 8 Kwiecień 200619 l Autor dzięki wam za pomoc heh a chciałem jescze bawić się particlami szkoda
Napisano 8 Kwiecień 200619 l Spróbuj zmienić sterownik ekranu. Mi ostatnio wywalało maxa jak dodałem trochę wiencej faców. zmieniłem sterownik i gra. Z warstwami osnacza że skończone modele umieszczasz na poszczególnych warstwach. i kiedy nie są potrzebne to poprostu robisz daną warstwę niewidoczną i masz z głowy nadmiar faców w viewporcie. Możesz też ukrywać obiekty poprzez klikanie nań prawym przyciskiem i masz Hide Selection. Puźniej unhide_by_name lub unhide_All
Napisano 10 Kwiecień 200619 l Hihi, a ja mam athlona 1,8 i 265RAM(hehe, naprawdę, min dla 3DSMaxa7 to 512RAM - producent tak twierdzi))!!! I wiesz co? Jakoś sobię radzę! Trzeba kombinować na wiele sposobów. Może ukryj obiekty zbędne, zmień na same wireframe... ostatecznie kup jeszcze 2 kości GB:)