Skocz do zawartości

Tablet czy mysz ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy używając jakiegoś programu 3d (np.3ds) posługujecie się tabletem, czy myszą? Czy może tablet służy wam wtedy tylko do robienia textur?

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

czesc, powiem tak myszka do 3ds'a etc, natomiast tablet jest b. przydatny w photoshopie, zbrush'u. Właściwie bez tabletu już sobie nie wyobrażam pracy przy malowaniu tekstur czy pracy z zbrushem.

Napisano

w sumie przedmowca moj ujal sprawe doc jasno do czego mysz (dobra mysz !) i do czego tablet i piorko .Choc ostatnio bawilam sie piorkiem i tabletem w maya ;)

Napisano

Oczywiscie co do myszki to jak najbardziej ona powinna być dobra i komfortowa. Polecam zestaw logitech g5 + steelpad 5L, naprawde warto, wiem bo jestem szczesliwym posiadaczem :). Cenową alternatywą może być a4 tech x7 dostaniesz go chyba za ok. 70 zł.

Napisano

Mam A4Tech z serii X7, jest poprostu świetna, zaq 80zł taka mycha to cud!! jest naprawde świetna i czuła w cholercię... Polecam !!

P.S. Zgadzam się co do podlądaów Mysz/Tablet z Przedmówcami :))

Napisano

hmm zastanawiam się nad tabletem do programów 3d później może do rzeźbienia, ale mam pytanie jak się sprawuje tablet jeżeli chodzi o prace np przy animacji ? ( trochę mnie już nadgarstek boli przy korzystaniu z myszki a ponoć przy tablecie nadgarstek się aż tak nie męczy )

Napisano

Dużo szybciej pracuje się tabletem również w zwykłym klikaniu w 3D, czy Afterze, chociaż chwilami trochę mniej dokładnie.

Myszy używam tylko do precyzyjnych rzeczy, typu wyrównanie punktów masek, dokładnego przewijania wartości w okienkach itp.

Tablet jest niby bardzo dokładny, ale w chwili oderwania pióra czasem coś przeskoczy, więc zamiast włączać tryb precyzji ręka szybciej sięga po mysz.