Napisano 27 Kwiecień 200618 l Na tym forum i innych forach o grafice 3d zauważyłem, że połowa prezentowanych modeli samochodów to Audi TT i Audi A3 ?? Mam wrażenie, że większość osób prezentujących swoje prace korzystała, z tutoriali, a tutków opartych na tych dwóch konkretnych modelach jest bardzo dużo. Nie wiem, co to za filozofia wykonać polecenia autora jakiegoś tutka... A potem ludzie się tymi modelami chwalą i szczycą... żałosne Chciałbym wiedzieć, jakie jest zdanie innych ludzi???
Napisano 27 Kwiecień 200618 l Autor Na tym forum i innych forach o grafice 3d zauważyłem, że połowa prezentowanych modeli samochodów to Audi TT i Audi A3 ?? Mam wrażenie, że większość osób prezentujących swoje prace korzystała, z tutoriali, a tutków opartych na tych dwóch konkretnych modelach jest bardzo dużo. Nie wiem, co to za filozofia wykonać polecenia autora jakiegoś tutka... A potem ludzie się tymi modelami chwalą i szczycą... żałosne Chciałbym wiedzieć, jakie jest zdanie innych ludzi???
Napisano 27 Kwiecień 200618 l Po pierwsze edytuj posty i chyba pomyliłeś działy a co do tematu trzeba, się na czymś uczyć :D ale to prawda oglądanie tych samych autek robi się nudne
Napisano 27 Kwiecień 200618 l będe ten zły mod ;) po pierwsze prosze o zapoznanie z regulaminem, po drugie przerób najpierw pare tutków a potem sie wypowiedz - nie taka prosta sprawa - jesli tak uwazasz przerób tutek odnosnie audi tt w rhino - wtedy pogadamy. Kolejna sprawa - widac ze jestes nowy na forum bo pomyliłes działy. Za żałosną można przyjąc Twoją wypowiedz na temat prac innych robionych z tutków.
Napisano 27 Kwiecień 200618 l hmmm.... osobiscie powiem tak -- czasem zrobic cos z tutka nie jest tak latwo... Tzn np materialy z tutka to banalna rzecz -- bo tylko zaznaczasz odpowiednie opcje -- ale juz sam model nie idzie tak prosto -- moze ja jestem jakims tumanem -- ale jak robilem pierwsze auto z tutka (evermotion) to zajelo mi to chyba 2 tygodnie == a efekt byl diametralnie inny -- nikt nie pokaze ci calego stadium robienia modelu -- kilka sztuczek tutaj -- kilka tam -- nie da sie skopiowac pracy drugiej osoby (jesli sie slabo modeluje -- jak ja np) patrzac jak ona czesciowo robi model --- takie moje zdanie .... Myle jeszcze, ze moze Ty zaczales prace np z maxem od zrobienia "sztuki spadania" -- ja zaczalem od robienia boxow -- i super frajde dawalo mi jak cos za pomoca tutka udalo mi sie wyklepac -- coz - na poczatku kazdy potrzebuje pomocy - nawet jak zrobisz cos z tutka to ktos ci podpowie gdzie zrobiles blad, co poprawic i jak -- tylko tak mozna sie nauczyc -- IMHO najszybciej.... ehhh ide przerobic jakiegos TUTKA ;) P.S fajnie piszesz: "Nie wiem, co to za filozofia wykonać polecenia autora jakiegoś tutka" --- nom ja jak robilem auto z tutka to autor mi mowil zebym wcisnal przycisk "zrob szyby" -- "zrob maske" a jesli chcecie miec sportowa to doklejcie klawiszem F3 -- bo on dokleja wlot na masce...... hehehehehehehehhee
Napisano 27 Kwiecień 200618 l jesli chcecie miec sportowa to doklejcie klawiszem F3 -- bo on dokleja wlot na masce...... w ktorym sofcie ten patent z F3? xD tak w ogole to mysle sobie, ze osobnik, ktory zapoczatkowal ta dyskusje nie ma chyba pojecia o modelowaniu i generalnie o 3d i nie przerobil zadnego trudnego tutka, np o modelowaniu samochodu. totez jaki jest cel spierania sie z kims w materii, o ktorej ten ktos nie ma bladego pojecia?
Napisano 27 Kwiecień 200618 l Nie wiem, co to za filozofia wykonać polecenia autora jakiegoś tutka... A potem ludzie się tymi modelami chwalą i szczycą... żałosne Chciałbym wiedzieć, jakie jest zdanie innych ludzi??? Widać że nigdy nie przerabiałeś żadnego tutka... To nie jest takie proste jak się wydaje.
Napisano 27 Kwiecień 200618 l nie ma trudnych tutkow sa tylko ciency graficy :D to taki zart :) moim pierwszy m i ostatnim tutkiem o samochodach byl fiat 500 zrobilem go i wyszedl tak samo tylko byl troche pogiety :) zrozumialem na czym to polega a pozniej to tylko trening, bez ktorego nie zrobisz samochodu (ladnego)
Napisano 28 Kwiecień 200618 l Autor przerobiłem bardzo dużo tutków o modelowaniu, rzeczywiscie czesc z nich pokazuje tylko kilka sztuczek ale sporo jest również takich co pokazują praktycznie cały proces modelowania, np http://www.3d-palace.com. wykonanie A3 to naprawde minimum wysiłku...
Napisano 28 Kwiecień 200618 l no dobra to pokaz nam te pracki teraz bo wiesz - wykonać to jedno a żeby to wyglądało to już inna bajka. Chyba wszyscy sie zgodzą.
Napisano 28 Kwiecień 200618 l Autor jedna z moich pracek (wip) nie jest to moze rewelka... ale tez nie zajmuje sie tym od lat tylko od kilku miesiecy http://img135.imageshack.us/my.php?image=088cv.jpg
Napisano 28 Kwiecień 200618 l a kto powiedział że niektórzy pracują po pare lat ? ja moge napisac ze renderuje model juz 3dni ale to nei znaczy ze 3x24godziny - tylk onp godzine dziennie. Tak samo jest z modelingiem - ktos napize ze robi to 4 miesiace ale w rzeczywistosci poswieca na to 30minut dziennie bo nei ma wiecej na to casu. Odnosnie modelu - dużo w nim niedosciągnięc i nie wiem czy nie za ostro zareagowałes z tym wątkiem.
Napisano 28 Kwiecień 200618 l nieobraź sie ale niby przerobiłes wiele tutków a popełniasz błedy w modelu jakbyś nieprzerobił żadnego :) jak narazie widać zę nauczyłeś sie co to chamfer i tyle :) a więc nie stękaj że tyle jest modeli tt i a3 bo zrobić ładny model tego samochodu za 1 podejściem to rzecz którą ja bym sie napewno chciał pochwalić ps. ten tutorial do a3 ma sam w sobie troche baboli i jak ktoś robi samochód na jego podstawie i próbuje ich uniknąć to naprawde niemożna go za to ganić że robi coś z tutka
Napisano 28 Kwiecień 200618 l orszulas ja cie nie rozumiem, i ty chyba siebie nie rozumiesz do konca ?? model slaby render tragiczny ;D to ze ludzie robia z tutoriali modele, a napewno wiekszosc poczatkowych i pozniej umieszczaja jako gotowe swoje prace to w tym nic zlego, same zalety. Proponuje tobie to zrobic, bo z tego co pokazales to chybas z pol tutoriala przerobil :D pozdrawiam
Napisano 28 Kwiecień 200618 l Nie wiem do czego dążysz ale dla mnie to lekka paranoja. Chcesz zabronić innym pokazywania A4 i TT bo są to obiekty tutoriali często robionych w ramach treningu ? Kompletnie nie moge zrozumieć tego tematu i o co ty walczysz, o wolne poniedziałki ? Wykonanie poleceń autora to rozumiem łatwizna ? ;] owszem tylko jaki jest efekt końcowy takiego tutoriala i w jakim stopniu odzwierciedla on efekt ukazany w tutorialu Pokaż mi model wykonany z tutoriala i sam tutorial, twój model ofcourse. Skoro to twierdzenie to powinno być poparte arguemntami. Ale jak znam życie to zaraz powiesz ze juz tych wykonanych z tutoriala modeli nie masz bo coś tam coś tam
Napisano 28 Kwiecień 200618 l ...moim zdaniem jedyną pomyłką jest zamieszczanie prac, które powstały z pomocą tutoriali... to rzeczywiście nie sztuka (proszę nie rozumieć tego dosłownie)... Uczyć można się cichcem w domu dla własnych potrzeb, ale nabyte umiejętności powinny zaowocować w miare oryginalnym i własnym projektem... To tylko moja opinia na ten temat...
Napisano 28 Kwiecień 200618 l hmm a co w tym złego ze go pokaze na forun ? skoro to moja praca ? renderowania np uczysz sie z tytków potem uzywasz ta same technike np parametry w swojej scenie i nie moge tego pokazac na forum tylko dlatego ze jest z tutka - głupota. Watek powinien byc albo skasowany albo nie wiem - ale na pewno nie w tym dziale - co to propozycja żebysmy nie wstawiali prac z tutków na forum :| ?
Napisano 28 Kwiecień 200618 l ...w gruncie rzeczy nie ma w tym nic złego... sam przecież mogę zdecydować czy komentować daną pracę czy nie, zajrzeć do wątku, czy nie... źle się wyraziłem, ale to wynika z mojej tęsknoty za oryginalnością i ciekawymi pomysłami na tym forum;] Bo ja bym tak chciał, żeby bardziej artystycznie było...chlip;P
Napisano 28 Kwiecień 200618 l Chcesz zabronić innym pokazywania A4 i TT nie a4 tylko a3 :D sikham czy ja wiem czy opanowal chamfera(i ms'a) ja tam widze babole na krawedziach :) Touch--> to trzeba zrobic liste rzeczy ktorebyly robione jaklo tutorial i zakazac ich robienia LOL :) ale nie wiem gdzie tu ma byc w miare ogryginalny pomysl (chodzi osamochody) chyba tylko koncept bo wszystkie samochody (wiekszosc) juz byla robiona na innych forach wiec to wszystko jest bezsensu :) ale przeciez patrzac na to to kazdy robi z tutkow (nie chodzi tu tylko o samochody) gdyz patrzymy na siatki itp. wiec to jest taka pomoc wiec powinnismy zawiesic dzialalnosc :D pozdro
Napisano 28 Kwiecień 200618 l ehh.... kolo ma popularny watek :) Co do pracy z tutkow... fajnie jak ktos jest oryginalny i robi wszytsko sam, ale na pozniome nauki - nawet po zrobieniu tutka jest w modelu duzo bledow -- fajnie jak ktos zastosuje jakas konstruktywna krytyke a nie cos w stylu -- "do bani" -- kurna -- nie wszyscy urodzili sie juz nauczeni modelowania, renderowania itp - kazdy kiedys sie uczyl -- a nawet jak daje cos z tutka(a jak jestes poczatkujacy to cieszy cie kazda plaszczyzna ktora uzyskujesz robiac kolejne tutki) to jestem happy ze cos zrobilem ;) -- co do artyzmu to najpierw trzeba juz prezentowac jakis poziom... sam niewiem -- prawda jest taka ze ja jestem poczatkujacy, ale ten model auta przez ktory cala ta dyskusja sie pojawila jest slaby i tyle -- bledy ci juz opisali... reszty doucz sie z tutkow -- chyba ze wolisz sam dochodzic do perfekcji -- do zobaczenia za 10 lat :) P.s wiesz... chodzi mi o to ze tak zaczales watek jak bys byl mega dobrym grafikiem -- niestety, jeszcze troche ci brakuje -- pozdrawiam :)
Napisano 28 Kwiecień 200618 l nie rozumiem cie takze...wiadome jest ze od czegos sie zaczyna ...mozna samamu drazyc temat a mozna zaczynac od tutkow i jest zdecydowanie szybsze napewno i wiecej sie z tego wyniesie....głupia sprawa komus zabraniac...a ze duzo modeli a3 i tt to swiadczy o tym ze duzo osob mysli inaczej naszczescie niz ty i probuja podlapac metody modelingu innych...tak jak we wszystkim zeby byc najlepszym najpierw trzeba uczyc sie od najlepszych...!
Napisano 30 Kwiecień 200618 l orszulas-> modele audi sa proste i dobre do nauki. kazdy kto ukonczy taki model z pozytywnym rezultatem ma ogromną satysfakcję ze swojej pracy - chce ją pokazać. tutoriale są każdemu potrzebne ja siedząc w grafice prawie 2 lata nadal szukam nowych, jeszcze nieprzerobionych przeze mnie. sądze, że nie ma w tym nic zlego, a na pewno wyjdzie mi to na korzyśc... po Twoich pracach akurat nie widac bys kiedykolwiek czegos sie nauczyl z tutoriali, ale ja ci napisze za jak nigdy do nich nie zajrzysz to rozwoj twoich umiejętności będzie bardzo powolny. jedyne co tu jest żalosne to ty, ten wątek i twoja praca. piszesz w taki sposob jakby twoje prace byly doskonale, a jak nie są to przez przypadek, myslisz ze juz wszystko umiesz. tutoriale sa wlasnie po to by sie z nich nauczyc czegos - zapewniam ze kilka tutoriali jest o niebo lepiej przerobic niz przeczytac kilka ksiązek o maxie. to ze poczatkujacy bierze sie za audi tt to bardzo dobrze, od czegos nalezy zacząc i chyba dobrze ze bedzie mogl sie w czasie pracy oprzec o wiele tutoriali, przynajmniej jest duza szansa ze wyjdzie fajne autko. napisze ci tez ze zaczynając przygode z grafiką zabierzesz sie za np. ferrari enzo to szybko sie zniechecisz to modelowania i zrezygnujesz z pracy nad kolejnymi autami. pamietaj - zeby byc dużym, najpierw trzeba byc bałym:D idz po rozum do glowy... pozdarwiam