Napisano 24 Sierpie艅 200321 l Witam! 聽 Postanowilem pokazac swoja pracke i uslyszec wasza opinie i podpowiedzi. Kobietka ta nie jest tworem mojej wyobrazni (stad prosze nie jechac po mnie za brak inwencji).. ale chodzi o wprawe w poslugiwaniu sie tabletem i ogolnym starcie w malowaniu.... jest to proba przerysowania/malowania ze zdjecia... po prostu patrze na oryginal i maluje sobie w PS... zadnego kalkowania... Celem jest nabranie wprawy i zdobysie nowych doswiadczen. Jest to dopiero pierwsza moja ambitniejsza pracka 2D....stad jest bardzo chaotyczna i brakuje w niej wyraznych etapow jakimi posluguja osoby wprawione w tej sztuce. Ale celem mojej prezentacji jest w sumie ostatni etap i podpwiedzi co do technik, wskazowek jak ufotorealnic(? :D) postac... czy bardziej skupic sie na odblaskach czy popracowac nad odcieniem czy nad kontrastem...na czym sie skupic... no zreszta spece w tej dziedzinie beda wiedziec o co mi chodzi ;) potem planuje dodac t艂o... nad ktorym dopiero mysle gdyz to bedzie juz moja 100% inwencja :D 聽 a oto etapy: 1. Poczaaaaaatki 聽 2. Pierwsza warstwa farby ;) 聽 3. Cieniowanie 聽 4. c.d. 聽 5. cialko.. 聽 6. c.d. 聽 7. c.d. 聽 8. no.. i na tym atapie pierwsze schody jak dla mnie... namalowac rece.... to byl koszmar... 聽 9. sa i r膮czki :D 聽 10. a tutaj pierwszy etap operacji plastycznej twarzy :D, gdyz tamta byla tylko wstepnym szkicem (nieudanym zreszta) 聽 11. klejny etap, ktorego balem sie jak diabli... w艂osy! 聽 12. i oto na czym stoje teraz... zrobione wloski, bardziej doprasowane cienie na twarzy i zrobione gatki :D.... aha... kobieta jest oswietlana dwmoa swiatlami.. z prawej i lewej strony... to z lewej jst slabsze .... no i w zamysle ona ma byc.. mokra ;-).... dopiero co po kombieli, stad takie grubsze wloski ma.. bo niby posklejane 聽 13. no i zoom na popiersie 聽 a teraz oceniajcie i radzcie ;) Arnet [piwo] 聽
Napisano 24 Sierpie艅 200321 l Heh, calkiem niezle. 聽 Zla jest tylko piers, biodra, lewa (jej) reka na wysokosci lokcia i nogi, ktore sa za grube i wygladaja jak z gumy. Gdzie ona ma rzepki? :) 聽 Bardzo potezna ta pani:) 聽
Napisano 24 Sierpie艅 200321 l No, to inaczej piszac, mi sie nie bardzo podoba, jest bardzo ugladzona, glowa sztucznie przyklejona do reszty ciala, brzuch dziwnie wciagniety, sztywna sylwetka, jakby biedaczke osadzono na palu, ale to przedewszystkim kwestia rysunku. Ogolnie nie przepadam tez za pracami wygladajacymi jak zrobione areografem. 聽
Napisano 24 Sierpie艅 200321 l Autor hmm.. sluszna uwaga z tymi rzepkami DruG... niezauwazylem tego :| 聽 biglebowski, DruG... przyjmuje wasze uwagi ze 99% przyznaniem racji... w koncu to nie jest skonczona praca... stad prosba o pare delikatnych wskazowek techncznych.. np. tu sciemnic , rozjasnic.. tu uzyc takiej badz takiej techniki... itp... jezeli cos wam sie nawinie na mysl.. aby to.. \"odplaszczyc\" .. nadac glebi 聽 btw..jezeli to miejsce forum nie jest na WIPy to prosze moderatora o odpowiednie przeniesienie :D 聽 p.s przez chwile myslalem o wrzuceniu oryginalnego zdjecia.. jednazke po namysle postanowilem aby traktowac to jak calkiem osobna prace.
Napisano 24 Sierpie艅 200321 l Czyli jednak rysowales z fotki. Ludzilem sie, ze moze jednak nie, dlatego bylem laskawy w ocenie;) W takim razie... 聽 Bledy sa juz na poziomie szkicu. Jak wrzucisz foty to pokaze Ci dokladnie w ktorych miejscach. Chociaz Biglebowski juz sam wiele wymienil.
Napisano 24 Sierpie艅 200321 l Autor DruG... to ze to by艂o przemalowane to napisalem na samym poczatku.... wkoncu nie kazdy ma taki talent aby od razu rysowac/malowac od najprostszych bryl az po sam koniec bez zadnego wzorowania sie... to moj pierwszy malunek na tablecie i czwarty wogole... wciaz sie ucze... i wciaz nad tym malunkiem pracuje. 聽 聽
Napisano 25 Sierpie艅 200321 l Autor dzieki za slowko otuchy Gotham :) 聽 do moderatorow: na stronie glownej www.max3d.pl, w dziale FORUM - Rekomendacje, kto艣 dal omylkowo mojego nicka i link do mojego tematu, zamiast do autora tego smoka na obrazku (nie pamietam czyj jest i nie moge znalesc)
Napisano 25 Sierpie艅 200321 l 1- Ja si臋 zajmuj臋 linkami obrazkowymi w rekomendacjach... 2- Wci艣nij F5 w swojej przegl膮darce bo tam jest obrazek twojej panny i link do tego threadu.
Napisano 26 Sierpie艅 200321 l dobra robota jak na poczatki pracy z tabletem to bardzo dobrze. ja bym sie nie przyczepial tak do drobnych niedociagniec jesli chodzi o konstrukcje/anatomie panny. To ze pracujesz ze zdjecia- kopiujesz je to nic zlego wrecz przeciwnie na poczatku to wskazane szybciej sie uczysz bo zamiast wymyslac - obserwujesz. Oto pare wskazuwek na ktore jesli juz nie przy tej pracy to przy nastepnych powinienes zwr贸cic uwage: 聽 1. zanim cos namalujesz musisz miec tego caly obraz w glowie (czyli nie ma np czegos w rodzaj: narysuje postac a potem bede myslal w jakim ona jest otoczeniu) 聽 2. nie rysuj na bia艂ym tle, kolor jest bardzo wzgledny a wzgledem bialego wszystko wydaje sie ciemniejsze niz jest w rzeczywistosci (czyli jesli juz bardzo nie chcesz malowac tla to zrob je szare przynajmniej) 聽 3. nie skupiaj sie na jednej czesci obrazu- ty malujesz glowe, potem kawalek tulowia i tak dalej. zobacz ze przez to panna wyglada jak by byla zlozona z kawalk贸w ruznych, kazdy kawalek sam w sobie jest dopracowany ale razem nie tworza spujnej calosci. lepiej malowac caly obraz naraz zaczynajac od wielkich plam i stopniowo przechodzic w detale 聽 4. najwazniejsza rzecza chyba ktora mnie odrazu udezyla to fakt ze jej skora jest malowana w nastepujacy spos贸b - na calym ciele jeden kolor ktory czasami jest mieszany z bialym a czasami z czarnym. spojrz na swoje rece czy ty gdzies tam widzisz bialy? czarny ? wyglada to jak bys malowal wedlug jakiegos mangowego tutoriala :) czyli gdzie ma byc jasniej to malujesz bialym w wariancie \"screen\" a gdzie ma byc ciemniej to czarnym w \"multiply\". nie pracuj w ten sposob. Staraj sie zobaczyc jaki tam naprawde jest kolor znajdz go w palecie i nim maluj. zadne warstwy, zadne efekty specjalne w rodzaju dodge/burn tylko odpowiedni kolor z palety. 聽 5. popatrz na to zdjecie jeszcze raz, naprawde dobrze popatrz, popatrz na siebie w lustrze , obserwuj innych. cialo ludzkie nie ma jednego konkretnego koloru. skura ma kupe roznych barw/odcieni - np twarz przy polczkach i w paru innych miejscach robi sie napewno bardziej czerwona, moze swiatlo jest z贸lte i tam gdzie skora jest oswietlona jest ona bardziej zolta, patrz jak zmienia sie nasycenie koloru, gdzie skura jes bardziej blada. obserwuj i \"maluj to co widzisz a nie to co wydaje ci sie ze widzisz\". to duzo czasu zajmuje zeby sie nauczyc, ja tez wiem o tym malo ale im wczesniej sie zajmiesz tym przejmowac tym lepiej. 聽 dobra duzo napisalem chyba, popmysl troche o tych rzeczach, moze cie natchnie to do czegos :) mam nadzieje ze cos pomoglem , i jeszcze raz - mily obrazeczek.
Napisano 26 Sierpie艅 200321 l obrazek je艣li chodzi o stron臋 ilustratorsk膮 poprawny, aczkolwiek jak powiedzia艂 przedm贸wca odrobin臋 global ilumination by nie zaszkodzi艂o[yes]. Poprostu r贸偶ne partie cia艂a s膮 w r贸偶nym stopniu ukrwione, niekt贸re wydaj膮 si臋 i s膮 cieplejsze inne mniej. Dalej (nie widz臋 referencji) ale chyba i cz臋艣膰 otoczenia (np atmosfera) rozbija troch臋 (a nawet bardzo) lokalny kolor sk贸ry, kt贸ry u偶y艂e艣.Tyle je艣li o koloch chodzi. Anatomia: do modelowania bry艂y wida膰, 偶e u偶y艂e艣 g艂贸wnie bia艂ych rozja艣nie艅 i blik贸w, przez to ja np. mam wra偶enie 偶e to Fake, tzn. s膮 punkty o np najwy偶szym po艂o偶eniu, te za艣 o 艣rednim, gdzie艣 jakby (patrz wy偶ej-kolor) uleg艂y rozproszeniu. Rami臋 jest troszk臋 za \"m臋skie\", ale powiedzmy, 偶e jest to wojowniczka, wie膰 ostatecznie przejdzie:D. Reasumuj膮c: jes艂i jest to praca ilustratorska: OK, j臋sli jednak dodasz wspomniany wcze艣niej kolor, bedzie znacznie 偶ywsza i atrakcyjniejsza (cho膰 najlepiej od pocz膮tku o tym my艣le膰) Je艣li za艣 to koncept art-w moim odczuciu w tym przypadku nie艣miertele zawsze pozostan膮 czer艅 i biel i ew. jak膮艣 wodn膮 farbk膮 p贸艂tonik. 聽 Rzycz臋 powodzenia w pracy! 聽 pozdro. 聽
Napisano 26 Sierpie艅 200321 l Autor oDD, D@rko.. przejrzeliscie mnie na wskro艣 ;) wasze rady sa mi bardzo, bardzo pomocne... Dzieki [piwo]
Napisano 26 Sierpie艅 200321 l Mi si臋 to bardzo podoba, chyba sam powr贸ce do malowania, bo troche zabardzo na 3D sie przerzuci艂em ostatnio ;) Przedm贸wcy maj膮 po cz臋艣ci racje je艣li chodzi o kolory, ale to co jest teraz to te偶 ma sw贸j 艂adny styl, podoba mi sie. ...aha jeszcze jedna uwaga, te jej kolana s膮 zbyt okr膮g艂e, takie zagi臋te, jakby ko艣ci tam nie mia艂a :D popraw to troche.
Napisano 27 Sierpie艅 200321 l dziwna sprawa... jak ja zobaczy艂em twoj膮 prac臋 to mi z zachwytu j臋zor wywali艂o tak, 偶e jeszcze dzisiaj se go musz臋 spink膮 do koszuli przypina膰 :) a jak przeczyta艂em poni偶sze posty to ju偶 sam nie wiem... czy ja jestem 艣lepy ?? bo jak dla mnie to ta praca jest poprostu zaje..., wygl膮da jak zdj臋cie [spox] no ale w ko艅cu ja si臋 nie znam na grafice 2d :) trzymaj si臋 [piwo]
Napisano 28 Sierpie艅 200321 l Autor Yano, Loozack, PENdzel.. dziekuje za dobre slowo i docenienie mojego wysilku... to mnie jeszcze bardziej motywuje do dalszej pracy! 聽 Pozdrawiam [piwo] 聽 p.s. ostatnio jestem potwornie zajety i brak mi czasu na dopracowanie rysunku... ale mysle ze juz wkrotce wrzuce \"aktualizacje\" :D
Napisano 29 Sierpie艅 200321 l Hm.... Co艣 jest nie tak z nogami poni偶ej kolan. Rozumiem skr贸t perspektywiczny, ale.... Stopy s膮 za ma艂e, i co艣 dzieje si臋 niedobrego w okolicy 艂ydek... jakie艣 takie to zbyt mi臋kkie... zbyt okr膮g艂e.... 聽 Poza tym, no c贸偶 - fajna panna ;-)... nie wyrzuci艂bym.... 艁adnie zrobione cienie, tylko zn贸w to takie g艂adkie, jak plastik. Popracuj nad tym. Ludzkie cia艂o nie jest a偶 takie nienaganne, materia艂 te偶 uk艂ada si臋 w r贸偶ne drobne fa艂dki, za艂amania... To by艂oby na tyle
Napisano 29 Sierpie艅 200321 l .... taaaaa...... Wreszcie wiem, co jest... Za bardzo skr贸ci艂e艣 widok perspektywiczny.... W takiej sytuacjji dziewczyna musia艂aby mie膰 bardzo kr贸tkie nogi od kolan w d贸艂. Nieproporcjonalnie kr贸tkie, bo gdy si臋 jeszcze raz przyjrza艂em, okaza艂o si臋, 偶e a偶 taki ten skr贸t nie jest, to jest jakby widziane nieco z boku, a w tym momencie nogi nie mog膮 by膰 az tak skr贸cone. Szczeg贸lnie co艣 dzieje si臋 ze stop膮 chyba lew膮... Jaka艣 taka rozmyta, przede wszystkim za ma艂a.... popraw to 聽 Pozdrowienia 聽 ANTAL
Napisano 30 Sierpie艅 200321 l calkiem neizle, brakuje jeszcze techniki... miejscami starsznei rozmaazane...
Napisano 30 Sierpie艅 200321 l tak patrz膮c na ni膮 wydaje si臋 ,偶e g艂owe ma za du偶膮 i lew膮 d艂o艅 strasznie zniekszt膮艂con膮 (nie czuj臋 jej :D) 聽 Pozdrawiam Giorgione
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto