Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Postanowiłem wspólnie z Lookasem stanac do minibitwy. Obiektem ktory bedziemy modelowac jest samolot Focke-Wulf 190.

Ustalone zasady:

- termin do konca pazdziernika

- robimy model, textury i scenografie (do wyboru np. plyta lotniska lub scena w \"powietrzu\")

- malowanie zgodnie z wybranym modelem (z tym ze samolot typu A nie moze byc pomalowany jak samolot typu b)

To by bylo na tyle poki co :)

ps.

Leoparda skoncze jakby kto pytal.

FW190-A4-31.jpg

• Odpowiedzi 173
  • Wyświetleń 18,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

no mo,że fotka nie jest za szczególna, ale chodziło o pokazanie co to za samolot a nie ze konkretnie ten.:))

Na dniach ujawnie dokładnie jak bedzie wygladal ten mój FW 190

:))

Trzymajcie kciuki:)) ten gośc wymiata

Lookas[killer]

Napisano

hurra, stare samoloty !!! uwielbiam to, zycze powodzenia i nie zatrzymywania sie !!!!

Napisano

No no, startujcie niema naco czekać, chętnie zobacze wasze pierwsze wypociny [mruga]

Napisano
  • Autor

Witam

Widze ze bitwa bedzie cieszyc sie duzym zainteresowaniem:).

Ja informuje rywala ze prawdobodobnie bede robil wersje Fw 190 D-9. Jak dobrze pojdzie to zaczne w czwartek (a moze nawet jutro).

sikham:]

Napisano

niech nikt nikogo nie oszczędza !! chcę zobaczyć flaki walające się po podłodze i posokę spływającą ze ścian [killer][killer] :]:]:] kidding :D już nie mogę doczekać się renderów :) trzymta się [piwo]

P.S. miłośnikom takich samolotów i symulacji komputerowych gorąco polecam grę Ił-2 Sturmovik [spox]

Napisano

oki

pierwsze newsy, jeszcze bez renderów.

Wiadimo jaka wersja wyjdzie spod mojej heheh myszy:))

to bedzie Focke Wulf 190 A-8. Wszystkim ciekawym polecam wyszukiwarke na altaviscie. Sopro refefer, wiec mozna bedzie skontrolowac zgodnośc z oryginałem:))

co do malowania to jeszcze nie podjałem konkretnych decyzji:)) na pewno bedzie to konkretny samolot, możliwe, ze konkretny samolot konkretnego pilota:))

OKA

to tyle:))

Pozdro

lookas

Napisano
  • Autor

Witam

Zaczynam od podwozia. Poki co tyle, jeszcze troche szczegolow do zrobienia :)...

wszelkie komentarze mile widziane :)

Focke-podwozie-1.jpg

Napisano

eh... koleczko no jest super... nie ma cie jak zjechac...

Ale to chyba slusznie, bo odwaliles kawal(a ile jeszcze przed toba ;P) dobrej roboty... po prostu szczegolowosc mnie rozwala, ja bym nie wytzymal :).

Robisz to z jakis referek czy ze zdjecia?!

Napisano

i to się nazywa high quality :cool: ile to podwozie ma faceów i ile ci się renderowało ??

Napisano

ok! no to ja tez sie pochwale:)) tyle, ze nie lubie zaczynac od drobiazgów:))

to co widzicie, to taka przymiarka do kadłuba, jeszcze troche trzeba bedzie go pomęczyc:))

ale to juz w następnym odcinku:))

Lookas

FW_190_01.jpg

Napisano

widzę, że zapowiada się naprawdę ciekawa walka... niech wygra najlepszy !! :]

Napisano

zapowiada się fajno... ciekawe jaki będzie końcowy efekt... czasu jest sporo wiec powinno być dobrze... już my was tu przyciśniemy!

Napisano
  • Autor

Witam

Na poczatek ladnie Lookas :] zobaczymy dalej...

darkelf ogolny ksztalt zrobilem z rzutow technicznych a szczegoly robie ze zdjecia.

Loozack prawdziwe high quality dopiero bedzie. :D Rednerowalo sie nie cala minute moze dwie. Co do IŁ-2 to mam ta gre ale dawno w nia nie gralem. Musze sprawdzic czy jest tam Focke-Wulf :)

Nom to tyle. Za jakis czas koniec podwozia :)

Pozdrawiam

Napisano

no ładnie a teraz troche edykacji :]

niepodoba mi sie pomysł z opisami wasz topic jest tedo przykładem ( co brutalnie wykożystam ) chodzi o opis pojazd 3d bo

Pojazd - urządzenie do transportu lądowego, poruszające się na kołach, płozach, gąsienicach, ślimakach, poduszce powietrznej lub magnetycznej. Szynowy lub drogowy, samobieżny (silnikowy, bezsilnikowy) lub holowany

Napisano
  • Autor

sikham przeczytaj regulamin.

tam jest napisane:

\"POJAZD - kiedy tematem pracy jest samochód, samolot, łazik, czołg i inne twory służące do poruszania się w przestrzeni \"

;)

Napisano

FW_190_02.jpg

No dobra, pomojając kwestie formalne, tu jest kolejny render mojego latadła:))

Na razie ostatni na czas jakiś ale juz wiadomo w zarysie jak to bedzie....

oczywiści KONSTRUKTYWNE uwagi mile widziane:))

a ciepliwośc bedzie wynagrodzona następnym uploadem:))

Pozdro

Lookas

Napisano

no to teraz czekam na szczegóły Lookas, czyli wszystkie rowki, łączenia blach, itp...

good work [piwo]

Napisano

Jakos ten koniec wakacji mnie do pracy motywuje. inna sprawa, ze nie chce mi sie robić powaznych rzeczy:)))

W kazdym razie samolocik nabiera kształtów. I chociaz sie odgrazam, ze nie bedzie updateów, to jakos tak samo z siebie:))

No dobrze, dość grafomanstwa, wszystko widać na jednym obrazku, komentarze mile widziane, bo to nadal tylko przymiarka. Co prawde z kiku elementów jestm juz zadowolony, ale to za mało:))

Konstuktywna krytyka, jak zwykle........

Lookas

190w3-1.jpg;)

Napisano

masz małe bugi na łączeniu skrzydła z kadłubem, ale reszta jest gładziutka, aż miło [piwo]

Napisano

jest dobrze... bardzo dobrze Lookas :)

tylko jedno pytanie.. w rzucie 3/4 z góry specular na lewym skrzydle tak się załamuje.. domyślam się, że skrzydło się tam zwęża i będą klapy... pytanie czy zrobisz je ruchome (osobny obiekt) czy zasymulujesz bumpem?

pozdro:D

Napisano

odpowiadam hurtowo!!

Loozack:

te błedy to dlatego, ze skrzydło nie jest połaczone z kadłubem. Tam bedzie własnie krawedz łaczenia, ale masz racje, nie jest jeszcze ok

Kris

Oczywisci,, że bedzie yo osobny obiekt, Zreszta zaczynam powaznie mysleć o animce:)))

Na samej krawedzi bedzie trzeba podziałac troche normalnymi, bo tak dziwnie sie jak na razie sie światło układa

dzieki za opinie:))

Lookas

Napisano

Świetna bitwa. Lookas- krawędź spływu wygląda ciut dziwnie, zwłaszcza na statecznikach. Nie jestem pewien czy osłona kabiny w Foce jest aż tak cofnięta (szkło od metalowego obramowania- u Ciebie wygląda na bardzo głębokie); usterzenie chyba chwilowo najsłabiej wypada ale to pewnie dopiero początki...

Napisano

Pionier- ramię amortyzatora wygląda jakby było urwane (chyba że podwozie robisz w maksymalnym ugięciu, ale nawet wtedy chyba aż tak się nie złoży).

Marudny się robię... jak zacznę przeszkadzać to dajcie znać.

Napisano
  • Autor

Witam

Skonczylem podwozie :), mialem zapodac wczoraj renderek ale nie bylo czasu. Tak to teraz wyglada... (RK teraz moze byc??). Poki co zabieram sie za smiglo :). A i jeszcze jedno napis \"Continentala\" na oponie poprawie pozniej....

Focke-podwozie-3.jpg

Napisano

Pionier, masz ździebko dziwny sposób modelowania, że tak od końca zaczynasz, ale idzie ci bardzo dobrze więc mam nadzieję, że wiesz co robisz :) trzymaj się [piwo]

Napisano

Pionier- świetne. Trochę brudów \"eksploatacyjnych\" i będzie nie do odróznienia od oryginału. Myśle że niejedno wydawnictwo modelarskie będzie zainteresowane tą pracą.

Napisano

pionier: bardzo ladne odwzorowanie kola, ale to tylko kolo jak na razei :)...

lookas: fajnie uchwycony ksztalt, nie wiem czy taki jest naprawde, ale mi to fajne wyglada :)....

Widze tez, ze obydwaj zabieracie se na to z 2 strony?...

Nie wiem ktory sposob niezly, obydwu wam zycze powodzenia :).

Napisano
  • Autor

Witam :)

Loozack: W sumie to nie wiem czemu robie od szczegola do ogola :P Robilem tak Leoparda i tak mi zostalo. Co z tego wyjdzie zobaczymy...

RK: Z tymi brudami eksploatacyjnymi to bede walczyl przy robieniu textur. Co do wydawnictwa to nie wiem czy sie jakies zainteresuje ;)...

Darkelf: No poki co kolo :P bedzie wiecej. Co do sposobu pracy to mi ten odpowiada :). Nie wiem czy latwiej czy trudniej :P.

Pozdro

Napisano

no no przez was mam kompleksy jak patrze na swojego spita :) trzymcie tak dalej :)

Napisano
  • Autor

nie mialem ostatnio duzo czasu ale przez ostatni tydzien cos udalo mi sie znalesc te pare minut dziennie dla maxa, zatem wyskrobalem kadlub samolotu.

1.

model-4.jpg

2. z podwoziem :] i wczesna wersja kabiny :(

model-4b.jpg

3.

model-4c.jpg

4. widok z przodu

model-4d.jpg

5. gora

model-4e.jpg

Pozdro :)

Napisano

no nie powiem, narazie to on brzydki jak jasna cholera :D ale w końcu to dopiero bryła, więc jeżeli w finalnej wersji będzie tak szczegółowy jak podwozie, to aż się boję :) trzymaj się [piwo]

Napisano
  • Autor
Originally posted by Loozack

no nie powiem, narazie to on brzydki jak jasna cholera :D

W jakim znaczeniu \"brzydki\", bugi na modelu czy ksztalt bryly czy to ze jest bez szczegolow ? :D

Dzieki za odp.

Pozdro :)

Napisano

z tym że brzydki to tak w cudzysłowiu :D chodziło mi o to, że to jeszcze sama bryła, no a jak bryła może być ładna ?? :) czekam na szczegóły [piwo]

Napisano

no dwa samolociki super, fakt ze u pioneera jeszcze tylko bryla ale jak bedziesz tak samo wytrwaly jak przy podwoziu fiu fiu :)

Napisano
  • Autor

ok!, no to kolejny update (robie elementy pod kadlubem). Jutro bede dodawal szczegoly...

Quadysz !! zeby mi to ostatni raz bylo :D

[lol2] :D :]

Komento mile widziane.

Pozdrawiam :)

model-6e.jpg

model-6f.jpg

Napisano

pięknie ci to wychodzi, niesamowita szczegółowość, ale we wnęce na podwozie masz takie dziwne pofałdowania...

bugs.jpg

...ale napewno to poprawisz :) trzymaj się [piwo]

P.S. szkoda, że Lookas ma tak mało czasu, bo fajnie by było zobaczyć też jego postępy... :)

Napisano
  • Autor

postaram sie poprawic Loozack ale nie obiecuje :( czasu mam malo a koniec miesiaca zbliza sie nieublaganie :(....

ale dzieki za odpowiedz !! :) [piwo]

ps.

Wlasnie :] ciekawe co tam Lookas splodzi :] ;)

Napisano

no widze ładnie sie dzieje

niezła bomba :]

niechciał byś takiej pożyczyć na moją szkołe :]:]

Lookas czekam na twój latajacy twór mam nadzieje że bedzie równie dobry

[piwo]

Napisano

Lookas widzisz to co ja, bo ja widze że Pionier biegnie do przodu z perfekcją detali, już się boję o texturki, a twoich updejtów dawno nie widziałem, pokaż co szykujesz, niecierpliwie się...:D

Napisano
  • Autor

dzieki za odp !!:)

to jeszcze na renderek tylnego podwozia i chyba jego koniec...

co myslicie??

Focke-podwozie-tyl-1b.jpg

Napisano

trochę to wygląda tak, jakby opona miała przy lądowaniu ocierać się o tą górną część :| no chyba, że tak ma być :D

Napisano

no to ok :) a co teraz modelujesz ?? jak cię znam to pewnie dętki w oponach :D czekam na updaty [piwo]