Napisano 26 Sierpień 200321 l Czy w naszym kraju znajduje się jakaś profesjonalna szkoła dla grafików komputerowych? Z tego co wiem w Stanach powodzeniem cieszy się szkoła filmowa w Vancuver, skąd pochodzą widniejące często na stronie www.max3d.pl demo reele... Czy ktoś weźmie sprawę w swoje ręce i założy coś takiego w Polsce? Czy brak nam profesjonalistów? Nie! Więc dlaczego? Taka szkoła mogłąby być przepustką dla \"naszej\" grafiki na świat! Proszę o opinie...
Napisano 26 Sierpień 200321 l Specjalisci sa, a specjalistom sie placi. Na taka szkole malo kto moglby sobie pozwolic. Temat powtarza sie na kazdym forum jak pory roku ;)
Napisano 26 Sierpień 200321 l No cóż... grafików dobrych u nas nie brakuje i jakoś sobie bez szkoły radzimy... aczkolwiek nauka grafy wiąże się z ogromnym nakładem pracy i często z kończeniem studiów pokrewnych grafice... na własną rękę jest to mozolna i ciżka praca.. Oczywiste jest, że taka szkoła, mogłaby w przyszłości pomóc ludziom w rozwijaniu swoich umiejętności... pytanie gdzie, kiedy, za ile itp. Ja osobiście nie wiem... A że Polska to jest dziwny kraj to każdy chyba dobrze wie [killer]
Napisano 28 Sierpień 200321 l Ja mogę polecić Miami Ad School w Warszawie. Jest to szkoła gł związana z reklamą, ale maja świetne kierunki związane z grafika komputerową, projektowaniem i animacją. A warsztaty w San Francisco i Tokyo to miód.... pozdrawiam[piwo]
Napisano 28 Sierpień 200321 l Niestety sam w tym roku miałem taki problem, szukałem czegoś takiego i \"niestety\" skończyło się na \"zwykłej\" dziennej informatyce na uniwersytecie w Warszawie... jedyny godny \"uwagi\" kierunek na państwowych uczelniach znalazłem w Łodzkiej szkole filmowej ( http://www.film.lodz.pl/ ) na której istnieje coś takiego jak podyplomowe studia na kierunku \"Produkcja mediów cyfrowych\" Przedmioty specjalizacyjne: Zarządzanie produkcją multimedialną Interakacja człowiek-komputer w mediach cyfrowych Audiowizualne media interaktywne Reklama i marketing interaktywny Techniki komputerowe w zarządzaniu Cyfrowy zapis obrazu Animacja i komputerowe efekty specjalne Gry komputerowe Dziennikarstwo internetowe \"Ciekawie\" zapowiadają się przedmioty takie jak \"animacjai komputerowe efekty specjalne\" , \"Audiowizualne media interaktywne\" czy \"Gry komputerowe\". Poziom słyszałem, ze jest \"całkiem niezły\" jaki dokładnie dowiem się osobiście za 3 lata... POzdrowienia Pamir
Napisano 28 Sierpień 200321 l Hmm. Ja tam szkol nie polecam. W Polsce nie ma w tej chwili zadnej szkoly, ktorej renoma automatycznie dawalby fory u pracodawcow. Wszystko rozbija sie o wlasne prace, portfolio i co tu duzo mowic - znajomosci. Przy czym to drugie czesto rodzi sie z tego pierwszego. Jezeli cos bardzo chcesz studiowac sproboj ASP - daje solidne podstawy - reszty sie nauczysz. czuj duch Dziadek Stal
Napisano 28 Sierpień 200321 l Szkola nie ma zalatwiac Ci pracy, tylko uczyc! Jest pelno dobry szkol z ktorych wychodza matoly, co nie znaczy, ze uczelnia jest fatalna.
Napisano 28 Sierpień 200321 l Originally posted by boowa Spoko - mogę zostać woźnym :) Na 2 zmiany ze mną [lol2] pozdr
Napisano 29 Sierpień 200321 l >\"Szkola nie ma zalatwiac Ci pracy, tylko uczyc!\" a jedno nie wynika z drugiego? W takim zawodzie jak grafik komputerowy najwiecej, zdecydowanie uczysz sie i tak w pozniejszej pracy. Szkola to pierwszy stopien, kheh, lapiesz tam podstawy tylko i masz czas zeby spokojnie troche popracowac nad soba. Tylko tyle i az tyle. To nie matematyka czy fizyka czastek, tutaj jest mniej teorii, wiecej praktyki i warsztatu. I dobrej szkoly uczacej tego nie ma w tej chwili w Polsce. To ze mamy kilka indywidualnosci i ze sie zdarzaja dobrzy graficy to jest glownie ich zasluga. Sa wyjatki, o ile wiem na krakowskiej ASP np. nie przeszkadzaja w nauce komputera - ale wciaz glowna robota nalezy do Ciebie. To nie przedszkole, khy, nie bedziesz chcial, nie bedziesz mial. salutt Dziadek Stal
Napisano 27 Wrzesień 201014 l Jeżeli interesujesz się sztuką, grafiką komputerową, masz zdolności plastyczne i chcesz studiować wśród wyjątkowych osób. Zapraszam na k Grafikę w AHE. Zyskacie tam kwalifikacje profesjonalnego grafika. Używamy tu profesjonalnego oprogramowania: Adobe Flash, Adobe Freehand, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe InDesign, Adobe PageMaker, CorelDraw, Discreet 3D Studio Max. Dopełnieniem Wydziału Artystycznego AHE w Łodzi, na którym znajduje się kierunek grafika, jest PATIO Centrum Sztuki. Jest organizatorem i współorganizatorem wielu wydarzeń artystycznych z obszaru sztuki współczesnej: FotoFestiwal, Łódzkie Biennale Sztuki, Moving Studio 2. Studenci grafiki mają możliwości realizacji w różnorodnych dziedzinach: wystawach (fotografii, rzeźby, malarstwa, grafiki, design), prezentacjach netart, wideo instalacjach, performance, happeningach, spektaklach teatralnych. Odnoszą sukcesy w zewnętrznych konkursach na projekty graficzne:
Napisano 27 Wrzesień 201014 l Wątek chyba był ruszany już parę razy... Z ciekawostek, to we Wro jest coś takiego: http://www.wdi.edu.pl/
Napisano 27 Wrzesień 201014 l No jest w koncu- Pjwstk, w lodzi na Humanistyczno-ekonomicznej jest sporo kierunkow, masz tez animacje w fimowce w lodzi, ale przyjmuja z 8 osob rocznie na jakies 150 chetnych no i Drimagine w Nowym Sączu. Wiem, ze we Wro coś powstaje. Z rok temu szukalem i tyle bylo.
Napisano 27 Wrzesień 201014 l Faktycznie wątek stary jak swiat, za to temat wiecznie żywy ;) Edytowane 27 Wrzesień 201014 l przez adam_m
Napisano 27 Wrzesień 201014 l No też się tego nie spodziewałem. Jakiś bot lub "marketing szeptany" odkował wątek. A dużo nowszych były więc domyślam się, że przez Google. W sumie lekki szok bo rok 2003. Dobre.