Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy w naszym kraju znajduje się jakaś profesjonalna szkoła dla grafików komputerowych? Z tego co wiem w Stanach powodzeniem cieszy się szkoła filmowa w Vancuver, skąd pochodzą widniejące często na stronie www.max3d.pl demo reele...

Czy ktoś weźmie sprawę w swoje ręce i założy coś takiego w Polsce?

Czy brak nam profesjonalistów? Nie!

Więc dlaczego? Taka szkoła mogłąby być przepustką dla \"naszej\" grafiki na świat!

Proszę o opinie...

• Odpowiedzi 22
  • Wyświetleń 4,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Specjalisci sa, a specjalistom sie placi. Na taka szkole malo kto moglby sobie pozwolic.

Temat powtarza sie na kazdym forum jak pory roku ;)

Napisano

No cóż... grafików dobrych u nas nie brakuje i jakoś sobie bez szkoły radzimy...

aczkolwiek nauka grafy wiąże się z ogromnym nakładem pracy i często z kończeniem studiów pokrewnych grafice... na własną rękę jest to mozolna i ciżka praca..

Oczywiste jest, że taka szkoła, mogłaby w przyszłości pomóc ludziom w rozwijaniu swoich umiejętności...

pytanie gdzie, kiedy, za ile itp. Ja osobiście nie wiem...

A że Polska to jest dziwny kraj to każdy chyba dobrze wie [killer]

Napisano

Ja mogę polecić Miami Ad School w Warszawie. Jest to szkoła gł związana z reklamą, ale maja świetne kierunki związane z grafika komputerową, projektowaniem i animacją. A warsztaty w San Francisco i Tokyo to miód....

pozdrawiam[piwo]

Napisano

Niestety sam w tym roku miałem taki problem, szukałem czegoś takiego i \"niestety\" skończyło się na \"zwykłej\" dziennej informatyce na uniwersytecie w Warszawie... jedyny godny \"uwagi\" kierunek na państwowych uczelniach znalazłem w Łodzkiej szkole filmowej ( http://www.film.lodz.pl/ ) na której istnieje coś takiego jak podyplomowe studia na kierunku \"Produkcja mediów cyfrowych\"

Przedmioty specjalizacyjne:

Zarządzanie produkcją multimedialną

Interakacja człowiek-komputer w mediach cyfrowych

Audiowizualne media interaktywne

Reklama i marketing interaktywny

Techniki komputerowe w zarządzaniu

Cyfrowy zapis obrazu

Animacja i komputerowe efekty specjalne

Gry komputerowe

Dziennikarstwo internetowe

\"Ciekawie\" zapowiadają się przedmioty takie jak \"animacjai komputerowe efekty specjalne\" , \"Audiowizualne media interaktywne\" czy \"Gry komputerowe\".

Poziom słyszałem, ze jest \"całkiem niezły\" jaki dokładnie dowiem się osobiście za 3 lata...

POzdrowienia Pamir

Napisano

Hmm. Ja tam szkol nie polecam. W Polsce nie ma w tej chwili zadnej szkoly, ktorej renoma automatycznie dawalby fory u pracodawcow. Wszystko rozbija sie o wlasne prace, portfolio i co tu duzo mowic - znajomosci. Przy czym to drugie czesto rodzi sie z tego pierwszego.

Jezeli cos bardzo chcesz studiowac sproboj ASP - daje solidne podstawy - reszty sie nauczysz.

czuj duch

Dziadek Stal

Napisano

Szkola nie ma zalatwiac Ci pracy, tylko uczyc!

Jest pelno dobry szkol z ktorych wychodza matoly, co nie znaczy, ze uczelnia jest fatalna.

Napisano
Originally posted by boowa

Spoko - mogę zostać woźnym :)

Na 2 zmiany ze mną [lol2]

pozdr

Napisano

>\"Szkola nie ma zalatwiac Ci pracy, tylko uczyc!\"

a jedno nie wynika z drugiego?

W takim zawodzie jak grafik komputerowy najwiecej, zdecydowanie uczysz sie i tak w pozniejszej pracy. Szkola to pierwszy stopien, kheh, lapiesz tam podstawy tylko i masz czas zeby spokojnie troche popracowac nad soba. Tylko tyle i az tyle. To nie matematyka czy fizyka czastek, tutaj jest mniej teorii, wiecej praktyki i warsztatu.

I dobrej szkoly uczacej tego nie ma w tej chwili w Polsce. To ze mamy kilka indywidualnosci i ze sie zdarzaja dobrzy graficy to jest glownie ich zasluga. Sa wyjatki, o ile wiem na krakowskiej ASP np. nie przeszkadzaja w nauce komputera - ale wciaz glowna robota nalezy do Ciebie. To nie przedszkole, khy, nie bedziesz chcial, nie bedziesz mial.

salutt

Dziadek Stal

Napisano

Jeżeli interesujesz się sztuką, grafiką komputerową, masz zdolności plastyczne i chcesz studiować wśród wyjątkowych osób. Zapraszam na k Grafikę w AHE. Zyskacie tam kwalifikacje profesjonalnego grafika. Używamy tu profesjonalnego oprogramowania: Adobe Flash, Adobe Freehand, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe InDesign, Adobe PageMaker, CorelDraw, Discreet 3D Studio Max.

Dopełnieniem Wydziału Artystycznego AHE w Łodzi, na którym znajduje się kierunek grafika, jest PATIO Centrum Sztuki. Jest organizatorem i współorganizatorem wielu wydarzeń artystycznych z obszaru sztuki współczesnej: FotoFestiwal, Łódzkie Biennale Sztuki, Moving Studio 2.

Studenci grafiki mają możliwości realizacji w różnorodnych dziedzinach: wystawach (fotografii, rzeźby, malarstwa, grafiki, design), prezentacjach netart, wideo instalacjach, performance, happeningach, spektaklach teatralnych. Odnoszą sukcesy w zewnętrznych konkursach na projekty graficzne:

Napisano

No jest w koncu- Pjwstk, w lodzi na Humanistyczno-ekonomicznej jest sporo kierunkow, masz tez animacje w fimowce w lodzi, ale przyjmuja z 8 osob rocznie na jakies 150 chetnych no i Drimagine w Nowym Sączu. Wiem, ze we Wro coś powstaje. Z rok temu szukalem i tyle bylo.

Napisano
Faktycznie wątek stary jak swiat, za to temat wiecznie żywy ;)

Edytowane przez adam_m