Patryska1991 Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 Mam pytanie:w przyszłosci chcialabym studiowac architekture i czytałam jakie przedmioty przewazaja,ale nie wiem jakie profil naljepiej wybrac w liceum.Prosze pomozcie!
Marcin Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 najlepiej idz do liceum plastycznego i szlifuj rysunek, przy czym również matematyke fajnie ze tak wcześnie o tym myślisz
Machu Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 Rysunek jest bardzo ważny. Z drugiej strony jednak profil mat-fiz będzie bardzo pomocny. W zawodzie fizyka się nie przydaje, gdyż wszystko jest w odpowiednich tablicach jednakże na studiach z przedmiotami się spotkasz.
chwatu Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 Architektura to rzemiosło mat.fiz zdecydowanie, a rysunek to sobie znajdziesz porządną szkołę rysunku.
Maceo Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 Też myślę, że jakiś mat fiz - ewentualnie coś z historią (moja dziewczyna studiuje historie i wyobraźcie sobie jak zajebiście mieć feedback historyczny ucząc się historii architektury i sztuki). Plastyk nie ejst dobrym pomysłem, bo tamten rysunek jest trochę inny niż architektoniczny.
siwy Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 Wyluzuj się, fizyki do głowy nie bierz, dużo rysuj dla przyjemnosci i korzystaj z młodości. A co do wyboru liceum to tak naprawde najwięcej może ci dać dobre technikum budowlane lub coś w tym stylu.
Machu Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 A i tak po liceum możesz zmienić zdanie i wybierzesz na przykład socjologię lub kulturoznastwo :D
Patryska1991 Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Napisano 1 Czerwiec 2006 to sie chyba na mat-fiz wybiore, bo w mojej okolicy nie ma plastyczne liceum ani cos w tym stylu.Musialabym sie do Lublina przeprowadzic jak juz.Slyszalam ze wlasnie dobrze jest pojsc na mat-fiz a w 2 lub 3 klasie na warsztaty i to najlepiej do kogos z "nazwiskiem",ktore sie liczy i to do Lublina jezeli chcialabym tam studiowac
dokturpotfor Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 no a poza tym dobry mat-fiz uczy myslenia, a to sie badz co badz przydaje...
polka dot Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 a masz chlopaka? :D czesc peter :) informatyczno jezykowy, nic wporzadku. niewazne na co poojdziesz i tak po liceum bedziesz moosiala popracowac zeby sie dostac :) nie wiem jak w lublinie ale glownie rysunek szlifuj :)
SansSerif Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 to sie chyba na mat-fiz wybiore, bo w mojej okolicy nie ma plastyczne liceum ani cos w tym stylu.Musialabym sie do Lublina przeprowadzic jak juz.Slyszalam ze wlasnie dobrze jest pojsc na mat-fiz a w 2 lub 3 klasie na warsztaty i to najlepiej do kogos z "nazwiskiem",ktore sie liczy i to do Lublina jezeli chcialabym tam studiowac obawiam się że musisz planować studia w innym mieście. więcaj na: http://izbaarchitektow.pl/inne/pokaz.php?id=371&bs=1 Politechnika Lubelska - Okręgowa Izba Architektów dopuszcza do egzaminu po zakończeniu pełnego cyklu studiów - NIE
MaGuu Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 Ta...fajnie...ja się wybieram do Lublina :/ Co dokładnie oznacza to ze cos tam ta Izba Architektów nie dopuszcza do egzaminu? Jak tam sa same studia inżynierskie, nawet nie miał bym mgr po tym, wiec i tak musiał bym gdzieś indziej zrobić magisterke...jest taka możliwosć? Ze koncze inz na pol Lubelskiej robie mgr w Krakowie np noi i ta śmieszna Izba mnie dopuszcza do tego egzaminu?
siwy Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 Bez sensu, 4 lata jak krew w piach. I co potem jak sierota szukać uczelni która pozwoli magistra zrobić? Czasy kiedy inżynier był panem minęły. Moim zdaniem nie warte zachodu. Czemu akurt Lublin, tyle jest fajnych miast.
MaGuu Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 Miłość trzyma :P A nie 4, tylko 3 lata :D W sumie składam tez do Łodzi. A inne miasta dlaczego nie? Powiedzmy ze moja kreska nie dostaje poziomem do np Gliwic ;)
araneus Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 dajcie spokoj z mat-fiz. Na architekturze tylko troche matmy (1 semestr) i mechaniki (2 semestry). w porównaniu z np. budownictwem to te dwa przedmioty to "pikuś", nie trzeba do tego profilu mat-fiz. Rysunek to podstawa. Pisze to na przykładzie Politechniki Śląskiej, ale chyba wszedzie jest podobnie.
pio-trek Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 Co wy tak z tym mat-fiz, u nas tylko pierwszy semestr matmy jest i to na prostym poziomie więc nie wiem do czego ta matma. Najlepiej wybierz sobie jakieś liceum, a w międzyczasie duuuużo rysuj.
Patryska1991 Napisano 2 Czerwiec 2006 Autor Napisano 2 Czerwiec 2006 Fajnie czyli teraz to juz nic nie wiem dalej..... ;(
Baldack Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 matematyka fizyka angielski (rozszezone wszystko) oraz jakis kurs rysunku gdzies poza szkola...i tyle:)
Patryska1991 Napisano 2 Czerwiec 2006 Autor Napisano 2 Czerwiec 2006 A tak wogole to to ma jakas przyszlosc??
@seba@ Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 Ja bym polecal jakis profil jezykowy, sam taki skonczylem i jakos na studiach z przedmiotami typu matematyka, konstrukcje nie mialem problemu. A jezyk bardzo sie przydaje.
Patryska1991 Napisano 2 Czerwiec 2006 Autor Napisano 2 Czerwiec 2006 Tak architektura,ma jakas przyszlosc?
Baldack Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 no wiesz dobrzy architekci sa zawsze potrzebni... ale tak samo mozna powiedziec o kazdym zawodzie...
siwy Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 Dużo jest możliwości po arch. Mało jest bezrobotnych, co do płac to różnie. Poza tym kierunek tech wszechstronnie rozwija i jest ciekawy.
chwatu Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 No pewnie że ma przyszłość , Marek Grechuta jest architektem, Andrzej Mleczko jest architektem :D , generalnie jest jeszcze napewno wielu...niekoniecznie związanych ściśle z architekturą
Patryska1991 Napisano 3 Czerwiec 2006 Autor Napisano 3 Czerwiec 2006 To mnie troche podbudowaliście.Teraz tylko z tą Izba Architektów.Czyli nie bardzo Lublin lepiej np Łódz??
@seba@ Napisano 3 Czerwiec 2006 Napisano 3 Czerwiec 2006 Krakow - piekne miasto, masa klubow, fajne imprezki...
Patryska1991 Napisano 4 Czerwiec 2006 Autor Napisano 4 Czerwiec 2006 Tylko ze do Krakowa mam troszke daleko ;/
araneus Napisano 5 Czerwiec 2006 Napisano 5 Czerwiec 2006 Niestety, jesteś "skazana" na emigrację. Jak chcesz dostać "wycisk" zapraszamy do Gliwic ;)
laci Napisano 10 Czerwiec 2006 Napisano 10 Czerwiec 2006 z doswiadczenia wiem ze na arch najlepszy jest mat-fiz bo to jednak jest pollitechnika.matma jest potrzebna.pozniej na 2 lata na rysunek i oczywiscie ogladanie gazet, ksiazek...z tego co wiem to w lublinie kierunek arch jest dopiero od 2 lat.ale gdzie chcesz isc to juz zalezy od ciebie
maverick sheep Napisano 10 Czerwiec 2006 Napisano 10 Czerwiec 2006 Niestety, jesteś "skazana" na emigrację. Jak chcesz dostać "wycisk" zapraszamy do Gliwic ;) hehe wycisk??a na ktorym ty jestes roku ze tak sie zapytam :D ja polecam do krakowa a czemu? zyjesz w miescie zabytkow i imprez uczysz sie chodzac po miescie .. o oprocz tego jako jedyna uczelnia w polsce PK ma Wydział Architektury PK posiada od roku 2000 do roku akad. 2004/05 akredytację Royal Institute of British Architects. Absolwenci otrzymują, oprócz dyplomu ukończenia studiów, dyplom potwierdzający w/w akredytację. Obecnie Wydział podjął starania o przedłużenie akredytacji RIBA na lata 2005 – 2010. http://riad.usk.pk.edu.pl/~a-0/
Patryska1991 Napisano 12 Czerwiec 2006 Autor Napisano 12 Czerwiec 2006 Dzieki duzo mi pomogliscie.Dzieki wam wiem co robic i na jaki isc profil dzieki :P:D
buczer Napisano 12 Czerwiec 2006 Napisano 12 Czerwiec 2006 plus tego kierunku jest taki ze nie trzeba byc arch, zawsze mozna zostac posłem, prezesem młodzieży itd... ;) http://www.sejm.gov.pl/poslowie/posel5/024.htm (podobno student wydziału arch. we Wrocławiu)
siwy Napisano 12 Czerwiec 2006 Napisano 12 Czerwiec 2006 O cholera, niezły z niego architekt będzie. Już się boje tych projektów. Może będzie z niego drugi Albert Speer.
buczer Napisano 12 Czerwiec 2006 Napisano 12 Czerwiec 2006 e tam...ja sie nie boję, najwyzej ministrem budownictwa zostanie jak skonczy studia :] (ot: podobno najwiekszym problemem Alberta Speera jak juz siedział w ciupie była ergonomia a dokładniej mozliwość włączenia swiatła gdy leżał na łóżku :) )
Rekomendowane odpowiedzi