jasiek311 Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 Pytanie odnosnie roslin w maxie... Chodzi mi o rosliny a'la www.tamizo.pl - nie wiem, czy oni robia to mappowaniem, czy modeluja te rosliny ... prosze o pomoc w tym temacie... szukam juz od kilku dni i nic nie moge znalezc... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasiek311 Posted June 7, 2006 Author Share Posted June 7, 2006 Zadalem to pytanie juz kilkukrotnie.. w innych dzialach, ale mysle, ze ten jest najodpowiedniejszy... Chodzi mi mianowicie o rosliny a'la www.tamizo.pl Jesli macie jakies linki, info, mapy, cokolwiek, co zwiazane z tym tematem, to prosze o pomoc... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ania Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 w tym konkretnym przypadku raczej mapowaniem, z tego co widać. (diffuse channel + opacity map) modelować rośliny oczywiście też się da, albo można użyć roślin które są z maksem (objekty AEC extended / foliage), ale to jest tylko od wersji 6 maksa w zwyż. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasiek311 Posted June 7, 2006 Author Share Posted June 7, 2006 z tego, co pamietam, to trzeba miec min 2 obrazki ( textury) jedna diffuse map - plus opacity - tlo np. liscia - zeby bylo przezroczyste ma byc biale, czy czarne? ( nie pamietam, bo dawno tego tutka z roslina w max robilem :| ) pozdro Aniu i dzieki za info o AEC objects... :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lis Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 Niekoniecznie. Formaty takie jak tiff czy png obsługują kanał alpha. Więc jeśli producent obrazka zadbał o to to wystarczy do slotu opacity dodać tę samą mapę co w diffuse i tam zaznaczyć alpha canal czy coś takiego. just try Link to comment Share on other sites More sharing options...
DesignStudio Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 aniu mozesz dokladniej gdzie sa gotowe modele?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hcpiter Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 aniu mozesz dokladniej gdzie sa gotowe modele?? Nie jestem Anią ale odpowiem :D modele są jako dodatkowe obiekty dołączone od 3ds max`a 6 lecz z doswiadczenia nie polecam ich bo mają naprawde troszke tych poly i nieciekawie wygladają :] najepsze rozwiązanie np przy vizkach to tak jak pisali wczesniej z mapami opacity :] pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyonizoss Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 hejka! najlepszym rozwiazaniem sa drzewka zrobione w xfrogu oprocz modelu który jest w 3d kazdy lisc ma mapke opacity i super to wychodzi, wiekszosc ludzisków wlasnie chyba uzywa xfrogów P.S. Studiujesz na Ślaskiej?? :) edit: w sumie to wydaje mi sie ze tamizo tez stusuje xfrogi Link to comment Share on other sites More sharing options...
mt Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 heh, chyba kogos tu zawiode;) na stronie ktora podales czesc roslinek prawie na bank jest dodawana w fotojelopie.. a nawet jesli nie to sa na plane'ach..te we wnetrzu wygladaja dosc Xfrogowo.. no i jak chcesz ambitnie to mozesz uzyc wlasnie xfrogow albo speedtree.. standardowe maxowe sa do niczego. a jakbys wymodelowal to juz wogole byloby siupa;) pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasiek311 Posted June 8, 2006 Author Share Posted June 8, 2006 Dyonizos: tak, studiuje na slaskiej... od pazdziernika kontynuuje 3ci rok... ( urlop zdrowotny) Jesli chodzi o speedtree, czy Xfrog - coz to za programy? - pierwsze slysze :| chyba sciagne na probe instalke i obadam to sam :D dzieki za info !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lis Posted June 8, 2006 Share Posted June 8, 2006 Zadalem to pytanie juz kilkukrotnie.. w innych dzialach No i za to warna powieneś dostać. I wydaje mi się że odpowiedz została ci już udzielona w innych działach. Mogę jedynie dodać że za jakiś czas Evermotion wypuści kolekcję roślin ogrodowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ma+ Posted June 8, 2006 Share Posted June 8, 2006 hej. najczęściej używamy drzew bitmapowych... czyli zwykły plane z narzuconą teksturką diffuse + opacity. fotki własnej roboty + mapa opacity wykonywana w ps. jak nie chcesz sie bawić sam , są też gotowe produkty tego typu, np. darmowy plugin: http://plugins.angstraum.at/treeshop/index.htm lub biblioteka obiektów /płatna/ http://www.visenv.com/3dtrees/catalog.htm http://store.got3d.com/products/68-tree-textures/index.html i wiele innych. tak jest najszybciej.można też się pobawić w roślinki 3d ...ale to najlepiej przy pojedyńczych elementach.dobrze sprawdzają sie wtedy modele z xfoga... /najlepiej bez liści, które potrafią zabić nawet najlepszy sprzęt/ kilka gotowych można znaleźć tu: http://web.inf.tu-dresden.de/ST2/cg/downloads/publicplants/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts