Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam tak siedziałem dłubałem w maxie i mnie cos natchneło zeby zrobić coś takiego Fantasy:D no i zacząłem mam nadzieje że będziecie ze mną..

Ok.. do rzeczy chce zrobić postać a mianowicie wojownika. zacząłem od mieczyka:D a potam będe dorabiał reszte. Czekam na komentaze trzeba zmienić a co może zostać:D. mieczyk.jpg

• Odpowiedzi 39
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wygląda idealnie... jak z plasteliny. Słaby koncept kiepskie wykonanie (chyba ze chciałeś zrobić zabawke po przejściach). Po prostu nie podoba mi sie.

Czekam na wojownika. Na pewno będzie lepiej :D

Powodzenia

Napisano
Wygląda idealnie... jak z plasteliny. Słaby koncept kiepskie wykonanie (chyba ze chciałeś zrobić zabawke po przejściach). Po prostu nie podoba mi sie.

Czekam na wojownika. Na pewno będzie lepiej :D

Powodzenia

Jeżeli o to chodzi... to miało być takie poszarpane :D- po przejsciach...mozetaki.jpg moze taki mieczyk:D ?

miecz2.jpg

Napisano

Już lepiej! Moze to była wina ujęcia

Wiem że ma być poszarpane, ale przyznaj, ze ostrze to kilkanaście/dziesiąt polygonów + mesh smooth + bump lub displace. Nie podoba mi sie ta gładka, monotonna, rozciągnięta mapka bump/displace na ostrzu. Szczególnie na końcówce pojawia sie brzydki babol. Poniszcz mieczyk modelingiem, wypal texturke i zrób w Photoshopie jakiś ładny bump na obrzezach miecza (rysy, wgłębienia). A jak wojownik jest niechlujem to dorób rdze :D

Pokaż siatkę

Napisano
Już lepiej! Moze to była wina ujęcia

Wiem że ma być poszarpane, ale przyznaj, ze ostrze to kilkanaście/dziesiąt polygonów + mesh smooth + bump lub displace. Nie podoba mi sie ta gładka, monotonna, rozciągnięta mapka bump/displace na ostrzu. Szczególnie na końcówce pojawia sie brzydki babol. Poniszcz mieczyk modelingiem, wypal texturke i zrób w Photoshopie jakiś ładny bump na obrzezach miecza (rysy, wgłębienia). A jak wojownik jest niechlujem to dorób rdze :D

Pokaż siatkę

Bardzo prosze: ostrze zmienone oraz siateczka : siatka2.jpg

miecznieb.jpg

Napisano

lol ale zes doje... tych poly :o (sorka za wulgaryzmy :/)

jak tak dalej pojdzie to mozesz sie przejechac, karta nie za mocna wiec musisz uwazac.

proponuje tak :

najlepiej bylo by wyexportowac model podstawowy do ZB i obrobic go tam (wszelkie rysy wglebienia itp) pamietaj by wyszczerbienia byly zrobione wczesniej. nastepnie wypalic normal bumpa i zajac sie texturkami, podczas tego etapu wychodzisz z bumpa i rysujesz recznie textorke czy to uzywajac jakis podmalowki czy jak tam lubisz. podczas tego etapu pamietaj zeby planowac sobie odrazu spectluara i inne mapy ktorych mozesz chciec uzywac.

jesli nie masz ZB to postaraj sie to zrobic w maxie. nie staraj sie isc na latwizne bo sie poprostu nie oplaca.

... a za podkradanie avatara masz kopa :P

ktos tam wspominal o koncepcie ktorego ja nie widze, mowil nawet ze mu sie nie podoba wiec albo byl i go wywaliles albo ktos ma chaluny.

pozdrawiam

Napisano

Ej! Wypraszam sobie haluny o_O

Jako koncept miałem na mysli ogólny wygląd miecza, pomysł na jego wykonanie etc. :P

Mieczyk już dostaje właściwych kszałtów. Czekam na updaty!

A avatarki zerżneliście pewnie z jednej strony :D

PS: Ma ktoś jakieś porządne LSD? Bo po ostatnim mam halucynacje

Napisano
lol ale zes doje... tych poly :o (sorka za wulgaryzmy :/)

jak tak dalej pojdzie to mozesz sie przejechac, karta nie za mocna wiec musisz uwazac.

proponuje tak :

najlepiej bylo by wyexportowac model podstawowy do ZB i obrobic go tam (wszelkie rysy wglebienia itp) pamietaj by wyszczerbienia byly zrobione wczesniej. nastepnie wypalic normal bumpa i zajac sie texturkami, podczas tego etapu wychodzisz z bumpa i rysujesz recznie textorke czy to uzywajac jakis podmalowki czy jak tam lubisz. podczas tego etapu pamietaj zeby planowac sobie odrazu spectluara i inne mapy ktorych mozesz chciec uzywac.

jesli nie masz ZB to postaraj sie to zrobic w maxie. nie staraj sie isc na latwizne bo sie poprostu nie oplaca.

... a za podkradanie avatara masz kopa :P

ktos tam wspominal o koncepcie ktorego ja nie widze, mowil nawet ze mu sie nie podoba wiec albo byl i go wywaliles albo ktos ma chaluny.

pozdrawiam

konceptu nie było:D nie mam ZB a avatar zmienie:P

Napisano

potrzebuje Waszej rady:D mianowicie. czy moze znacie jakiś sposób i mi podpowiecie ;-) jak zrobić takjakby materiał owijający rękojeść. próbowałem ale coś mi nie wychodzi.. pomórzcie prosze:)

Napisano
jaki material ? czy przez to rozumiesz texturke ? nie bardzo rozumiem o co chodzi.

chodzi mi o element(objekt) płutko wokół rękojeścitext9dw.jpg

Napisano

Może plejnem owiń tak, jak byś to robił prawdziwym materiałem.

Czy ostrze jest takie "zgranulkowane"? Nie sądzę :). Moim zdaniem powinno być gładsze.

Napisano

no to nie wiem w czym problem ? albo poszujak na necie konkretnej texrurki albo wymodeluj i pomapuj wtedy z texturka nie pownienes miec problemu.

Napisano
cbcb2xo.jpg mały update:D ps. nadal nie wiem jak zrobić ten materiał wokół rękojeści ponieważ jak mam za duzo trujkątów to zle oblicza cloth reactor i sie krzaki robia :(
Napisano

Ameras nie obraz sie ale wyglada to beznadziejnie, po pierwsze wywal ten material bo swieci sie to ja psu wiesz co... poprzedni byl bardzo fajny. Te kulki no nawet nie ma co ich komentowac, do wywalenia, to cos poprzecznego (nie pamietam jak to sie nazywa) do wywalenia. ten bialo czerwony akcent to mam nadzieje ze tylko na mundial... do wywalenia.

przepraszam ze jestem taki ostry ale z czegos co zapowiadalo sie naprawde fajnie zrobiles cos okropnego. jak poprawisz to o co Cie prosze to powiem Ci jak dokladnie zrobic ta rekkojesc. pozdrawiam.

Napisano
jak poprawisz to o co Cie prosze to powiem Ci jak dokladnie zrobic ta rekkojesc

Ale wredota, co nie?:D

No ale racja - swiecic sie tak nie powinno:/ Nawet samo ostrze tez nie powinno skoro jest tak posiekane

to cos poprzecznego (nie pamietam jak to sie nazywa)

nazywa sie jelec:)

Napisano

Szczerze mowiac jakis taki dziwny ten mieczyk - wyglada bardziej jak zabawka dla dzieci a nie przyrzad do podzynania gardel :P, ale to tylko moje zdanie...

Napisano
ehh nie gadam z Toba :P ;)

No co?? przecierz wywaliłem to wszystko co mi powiedziałeś te rączki po boku materiał zmieniłem i barwy wstęgi... więc o co chodzi??:)

Napisano

samo ostrze nienajgorsze.... ale już rękojeśc jelec i ta głowa raczej nie bardzo. jak już pisano wczesniej wygląda to na zabawke. poza tym zanim weźmiesz sie za materiały, textury itp proponuje ukończyć modelowanie...

poszperaj po necie, popatrz jak wykonane są miecze itp i wyciągnij wnioski. pozdrawiam

Napisano

mialem na mysli material tej maski, pomysl tak obiektywnie czy widziales kiedys miecz ktory by tak sie swiecil ? zarowno ostrze i jak i ta maska. bo ja nie O_o ten frendzelki tez wywal albo je popraw bo one nie wygladaja dobrze psuja realizm. samo ostrze potrzebuje texturki i masz nie uzywac v-reya marnujesz tylko cenny czas.

Napisano

Nawoskowałes te czache? Czym? Po co? Ostrze tez zreszta... patrz jakie masz wciecia w tej broni, wskazywaloby ze miecz ten byl czesto uzywany. A tymczasem jest nawoskowany jakby koles co go uzywal byl jakims zniewiescialym trollem:/

Napisano

a Ty usilnie swoje.... popatrz na aspekt prakryczny owego miecza.... zero wyważenia... długoś przy te rękojeści bardziej by wskazywało że to sztylet. ta głowa raz że za durza, dwa że brzydka, 3 że wg mnie ledwo zaczęta. dokończ modelowanie... polecam inspirowanei sie jakimiś referencjami....

btw.. piszesz że to czaszka.. ale mi to nijak czaszki nie przypomina... pozdro

Napisano
a Ty usilnie swoje.... popatrz na aspekt prakryczny owego miecza.... zero wyważenia... długoś przy te rękojeści bardziej by wskazywało że to sztylet. ta głowa raz że za durza, dwa że brzydka, 3 że wg mnie ledwo zaczęta. dokończ modelowanie... polecam inspirowanei sie jakimiś referencjami....

btw.. piszesz że to czaszka.. ale mi to nijak czaszki nie przypomina... pozdro

no nie czaszka....:) miala byc ale zmieniłem :) no wlasnie chodzi mi o to zeby rękojeśc była w kształcie takiej głowy. ps.. przecierz pod rysunkiem napisalem ze chyba nowy miecz zrobie :):D

Napisano

ostrze możesz zostawić, tylko zastanów sie nad rękojescią, jelcem itp... poszukaj fotek odnośnei mieczy fanatzy np w google, napewno coś Ci sie spodoba

Napisano
off top: zna ktos jakis program do nagrywania tego co robi sie w maxie ? bede robil videotutoriala :o bo nie moge z tym Kolegą ;)

przepraszam... ale wogole nie wiem o co chodzi/.... materiały zminione..miecz pordzewiały czaszka sie nie świeci wstęgi nie ma... Trawa jest :) i cala resztaa... napisałeś przecierz zebym materiały zmienił i wstęge wywalił.. więc tak zrobiłem..

Napisano

Matys program sie nazywa Techsmith Camtasia Recorder (albo studio), Fraps ale gorszy albo River Past Screen Recorder, niestety wysztkei platne albo z limitmem czasu

Napisano

tak wlasnie zrobilem videotutorialka ale w czasie konwetrowania wyskoczyl mi error :O i sie wszystko zrypalo lekko mowiac... heh mialem za malo miejsca na dyski systemowym :( dobra niewazne jutro postaram sie zrobic krotkiego tutorialka z ta sama rekojescia pozdrawiam i sorka za te oftopy ;)

Napisano

hehe Matys ty to masz cierpliwość :] . Ja też kiedyś robiłem mieczyk to mnie zjechali tak że mi się odechcało go kończyć, ale spoko jak się podszkole z 3d to może go skończe.

A Ameras powodzenia nie martw się potrenujesz troszke 3d to będzie dobrze ;]

Napisano
A Ameras powodzenia nie martw się potrenujesz troszke 3d to będzie dobrze ;]

thx..

juz wiem chyba co z robie z rękojeścią.. ta glowe wywale bo mi sie juz nie podoba...

sowr20066ld.jpg

Napisano

znacznie lepiej.. ale... :) rękojeśc za krótka.. zrób dwa razy dłuższą z takim rozszerzeniem na środku taki połtorak :) co do ostrza to takie sobie.. urozmaić je troche wygląda strasznie tępo... pomógłby rowek przez srodek i troszke bym jednak zmienił jego koncepcje... zaostrzył je sciał krawędzie i przybliżył je ostroscią do poprzedniego ostrza... co do run to możesz je zrobić teksturą... nie muszą być modelowane.