XaoC Posted June 9, 2006 Share Posted June 9, 2006 Otoz nie moge zweldowac vertexow. Za pomoca zwyklego weld zaznaczam dwa vertexy, naciskam 'weld' i max twiedzi, ze wciaz mam oba zaznaczone (czyli operation failed:(). Gdy uzywam target weld kursor zmienia sie w krzyzyk(czyli jakby chcial zweldowac) ale po puszczeniu LMB nic sie nie dzieje:/ Pomocne moze bedzie to: Probuje zweldowac vertexy obiektu ktory attach'owalem(a wczesniej detach'owalem z tego samego przedmiotu - czyli clone). Kto pomoze? Jaka gafe tym razek popelnilem? [vertexy obiektu glownego(tak se go nazwalem) welduja sie normalnie] Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek Posted June 9, 2006 Share Posted June 9, 2006 Może masz jakieś nechciane face'y przy tych vertexach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
XaoC Posted June 9, 2006 Author Share Posted June 9, 2006 Raczej nie:/ Chce zweldowac zaznaczone vertexy wlasnie:/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek Posted June 9, 2006 Share Posted June 9, 2006 Masz zbyt dużą odległość powiędzy wierzchołkami, które chcesz połączyć. Poprzesuwaj wierzchołki tak, aby były możliwie blisko siebie i później zwelduj. Można też zwiększyś parametr weld coś tam, ale wtedy mogą się złączyć vertexy z innymi niechcianymi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
XaoC Posted June 9, 2006 Author Share Posted June 9, 2006 Masz zbyt dużą odległość powiędzy wierzchołkami, które chcesz połączyć. Robie w ten sposob - select and move z snap to vertex - wtedy vertexy, ktore chce zweldowac maja wspolne wspolrzedne - gdy zaznacze je i naciskam 'weld' nic sie nie dzieje - mam wciaz dwa vertexy! Link to comment Share on other sites More sharing options...
XaoC Posted June 9, 2006 Author Share Posted June 9, 2006 Czego sie tak czepiam? Po co mi ten 'weld'? Bo calosc bedzie w turbosmooth'cie, w tym miejscu gdzie chce polaczyc te vertexy musze zrobic chamfer. W sumie ta czesc bedzie malo widoczna w renderze - mozna by sparwe tak zostawic (tzn moze wystarczyc aby vertexy mialy wspolne wspolrzedne). Ale jestem uparty i chce zrobic dobrze! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hynol Posted June 10, 2006 Share Posted June 10, 2006 A spróbuj nałożyć je na siebie snapem, potem zaznaczyć oba i colapse. Link to comment Share on other sites More sharing options...
XaoC Posted June 10, 2006 Author Share Posted June 10, 2006 Nic nie dalo, wciaz mam dwa vertexy:/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek Posted June 10, 2006 Share Posted June 10, 2006 Wyeksportuj model do formatu obj i udostępnij, a coś się wykombinuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hynol Posted June 10, 2006 Share Posted June 10, 2006 Jak dla mnie może być max ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
XaoC Posted June 10, 2006 Author Share Posted June 10, 2006 Dałem w pliku .max http://rapidshare.de/files/22713131/RSX_063_light_modeling.exe.html Jest juz zaznaczony element, ktorego veretxy chce zweldowac. Milej zabawy:P i daj ktos zanc jak bedzie wiadomo co i jak:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hynol Posted June 10, 2006 Share Posted June 10, 2006 Oczywiście że nie mogłeś zweldować ani scolapsować, bo miałeś poligony między vertexami. Zaznacz poligon tak jak na obrazku, usuń go, a vertexy zweldują się bez problemu. Masz fatalnie ustawiony viewport maxa - nic tam nie widać - istna dżungla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrkrzysiek Posted June 10, 2006 Share Posted June 10, 2006 masz dziwnego polygona usuń go i będzie działał weld:) zaznaczony na czerwono Link to comment Share on other sites More sharing options...
XaoC Posted June 10, 2006 Author Share Posted June 10, 2006 masz dziwnego polygona Fak:/ Bylem pewien ze go juz tam dawno nie bylo, ze juz go wyrzucilem:/ Nawet nie przyszlo mi do glowy ze on moze tam byc i sprawdzic chociaz:/ Dzieki wam wielkie bo pewnie musialo by minac jeszcze z kilka dni abym wpadl na to ze moze cos tam jest dodatkowego:) ...normalnie pamietam jak go kasowalem....zaczyna mi sie widocznie myslic to co zrobilem z tym o czym myslalem ze musze:) hehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts