Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Otoz nie moge zweldowac vertexow. Za pomoca zwyklego weld zaznaczam dwa vertexy, naciskam 'weld' i max twiedzi, ze wciaz mam oba zaznaczone (czyli operation failed:(). Gdy uzywam target weld kursor zmienia sie w krzyzyk(czyli jakby chcial zweldowac) ale po puszczeniu LMB nic sie nie dzieje:/

Pomocne moze bedzie to:

Probuje zweldowac vertexy obiektu ktory attach'owalem(a wczesniej detach'owalem z tego samego przedmiotu - czyli clone). Kto pomoze? Jaka gafe tym razek popelnilem? [vertexy obiektu glownego(tak se go nazwalem) welduja sie normalnie]

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Raczej nie:/ Chce zweldowac zaznaczone vertexy wlasnie:/

Napisano

Masz zbyt dużą odległość powiędzy wierzchołkami, które chcesz połączyć.

Poprzesuwaj wierzchołki tak, aby były możliwie blisko siebie i później zwelduj. Można też zwiększyś parametr weld coś tam, ale wtedy mogą się złączyć vertexy z innymi niechcianymi.

Napisano
  • Autor
Masz zbyt dużą odległość powiędzy wierzchołkami, które chcesz połączyć.

Robie w ten sposob - select and move z snap to vertex - wtedy vertexy, ktore chce zweldowac maja wspolne wspolrzedne - gdy zaznacze je i naciskam 'weld' nic sie nie dzieje - mam wciaz dwa vertexy!

Napisano
  • Autor

Czego sie tak czepiam? Po co mi ten 'weld'? Bo calosc bedzie w turbosmooth'cie, w tym miejscu gdzie chce polaczyc te vertexy musze zrobic chamfer. W sumie ta czesc bedzie malo widoczna w renderze - mozna by sparwe tak zostawic (tzn moze wystarczyc aby vertexy mialy wspolne wspolrzedne). Ale jestem uparty i chce zrobic dobrze!

Napisano

A spróbuj nałożyć je na siebie snapem, potem zaznaczyć oba i colapse.

Napisano

Oczywiście że nie mogłeś zweldować ani scolapsować, bo miałeś poligony między vertexami. Zaznacz poligon tak jak na obrazku, usuń go, a vertexy zweldują się bez problemu. Masz fatalnie ustawiony viewport maxa - nic tam nie widać - istna dżungla.

untitled17yd.th.jpg

Napisano
  • Autor
masz dziwnego polygona

Fak:/ Bylem pewien ze go juz tam dawno nie bylo, ze juz go wyrzucilem:/ Nawet nie przyszlo mi do glowy ze on moze tam byc i sprawdzic chociaz:/ Dzieki wam wielkie bo pewnie musialo by minac jeszcze z kilka dni abym wpadl na to ze moze cos tam jest dodatkowego:)

...normalnie pamietam jak go kasowalem....zaczyna mi sie widocznie myslic to co zrobilem z tym o czym myslalem ze musze:) hehe

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności