Jaskier Napisano 15 Czerwiec 2006 Napisano 15 Czerwiec 2006 Nałożyłem texturę trawy na plane, zwiększyłem tiling i teraz chcę rozjasnic tak paskami te texture... jak to zrobic?? Załączam obrazek: A tutaj co chcę otrzymać:
piotrek Napisano 15 Czerwiec 2006 Napisano 15 Czerwiec 2006 To nie możesz po prostu przerobić tą teksturę? Takie coś można w Photoshopie zrobić...
Jaskier Napisano 15 Czerwiec 2006 Autor Napisano 15 Czerwiec 2006 no tak... ale musiałbym miec zapisana w pliku te teksture ktora teraz widac czyli po zwiekszeniu tiling... a mam tylko taką zwykła
streaker Napisano 15 Czerwiec 2006 Napisano 15 Czerwiec 2006 No nie widza problemu... ewentualnie render to texture może...
Ania Napisano 15 Czerwiec 2006 Napisano 15 Czerwiec 2006 na diffuse channel daj mix map: - kolor 1: tekstura jaka jest, - kolor 2: skopiować teksture (nie instance), i w output zwiększyć RGB level i RGB offset (przez to tekstura się rozjaśni) - mix amount: czarnobiałe paski w tym kierunku jakim chcesz (można zrobić np. poprzez gradient ramp) ewentualnie musisz przypisać paskom inny map channel i inne uvw niż teksturze, aby się nie powtarzały w ten sam sposób co tekstura.
Rekomendowane odpowiedzi