Napisano 7 Lipiec 200618 l Modeluję sobie biureczko i jakiś przedmiot na nim. No i chcę zobaczyć jak wygląda, więc sobie renderuję :). Po analizie renderu dochodzę do wniosku "niee, ten przedmiot trzeba przesunąć/poprawić..." Więc przesuwam/poprawiam i renderuję jeszcze raz. Czy naprawdę muszę renderować całą scenę, nie mogę jakoś ominąć tych obszarów, które wyglądają identycznie co na poprzednim renderze? Z góry dzięki za odpowiedzi na to podstawowe pytanie.
Napisano 7 Lipiec 200618 l Możesz przecież stworzyć sobie dodatkową kamerę ustawioną na ten przedmiot! A jeśli render cię nudzi to ustaw sobie na skanline czy jakos tak (ten podstawowy "default'owy" render) i renderuj bez materialow czy jakichkolwiek efektow
Napisano 7 Lipiec 200618 l Możesz część obiektów ukryś w quad menu (prawym przyciskiem myszy) i hide by name albo hide selected jeżeli jeszcze renderuje, to w opcjach trzeba odznaczyć, żeby tego nie robiło, nie wiem czy to samo stosujemy przu freez, ale możesz sprawdzić, wtedy przynajmniej widzisz obiekty w okienkach. też od niedawna się bawie 3ds, wiec może jest prostsza odpowiedź
Napisano 7 Lipiec 200618 l Ja wyznaczam tylko część pola do zrenderowania opcją region z rozwijanej listy obok guzika render. Polecam :)
Napisano 7 Lipiec 200618 l Autor Myślałem że może jest coś lepszego, no ale dzięki za odpowiedzi. Lilowy - gdzie jest ten region? Nawet w helpie szukałem, nie mogę znaleźć :)
Napisano 7 Lipiec 200618 l przy "cajniczki" masz takie rozsuwane menu i tam to jest.... Carlos...ta opcja zeby nie renderowalo to "renderable" i jak to odznaczysz to nie bedzie ten obiekt w scenie renderowany!
Napisano 7 Lipiec 200618 l Autor jezu, naprawdę jakiś "ąkły" chyba jestem :/ Nie widzę ani czajniczków ani rozwijanego menu :/ 3ds 7. Jak to menu tam dodać? Na liście w "customize user interface" znalazłem już czajniczki :D ale nie wiem jak to menu się może nazywać.
Napisano 7 Lipiec 200618 l tak sobie myśle .. że być moze problem jest w tym, że należy przesunąć pasek narzędziowy w lewą strone .. on cały się nie mieści w rozdziałce nawet 1152x***
Napisano 7 Lipiec 200618 l Autor LOL! Ja próbowałem wszystkiego a tu wystarczyło złapać za pasek i przesunąć, się skitrały ikonki przede mną :D Serdeczne dzięki za pomoc! Właśnie o to mi chodziło (no, prawie, ale jest ok :)