marq Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Witam. Chciałbym, żeby światło wolumetryczne (photon volume) materiału dołączonego do obiektu "particles" było bardzo dobrze widoczne. Podobno jes kilka sposobów żeby to zrobić w maxie. Jakie(ś) znacie??
marq Napisano 9 Lipiec 2006 Autor Napisano 9 Lipiec 2006 ok... poradziłem sobie z tym sam:D... za to mam inne pytanie. Co zrobić, zeby materiał był samoświecący (incandescent). Konkretnie chodzi mi o to żeby włączyć w nim jakoś emiter photonów, bo wyskakuje mi okienko (przy renderowaniu), że scena nie zawiera emiterów. Mam nadzieję, że to przybliży mnie do uzyskania upragnionego volume photon przy obiektach, nad czym pracuję już około 3 miesiące:|
SWRSC Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 w mentalu nie da sie zrobic, żeby obiekt emitował photony. Możesz jedynie za pomocą mapy output dla materiału w self_illumination i przy pomocy FinalGatheringu stworzyc świecący materiał.
marq Napisano 9 Lipiec 2006 Autor Napisano 9 Lipiec 2006 hm... gdzieś widziałem coś takiego... dzięki bardzo. A co byś powiedział na temat volume photon??. Chodzi mi dokładnie o taki efekt jak na Twoim grafie po lewej:)
piotrek Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Spróbuj to: http://forums.cgsociety.org/showthread.php?t=213012&highlight=ctrl+shader
marq Napisano 10 Lipiec 2006 Autor Napisano 10 Lipiec 2006 Ale to chyba jest do Maya'i. A tam z tego co wiem mental jest ładowany domyślnie i jest inaczej powiązany z programem:|
piotrek Napisano 10 Lipiec 2006 Napisano 10 Lipiec 2006 To nie wiem, shader pozostajew shaderem obojętnie czy w Maya, czy w maxie. Wydaje mi się, że powinien działać, ale jak go obsługiwać i używać, to już pytanie do maxiarza jakiegoś :)
marq Napisano 10 Lipiec 2006 Autor Napisano 10 Lipiec 2006 Postaram się... Może zadziała. Tymbardziej, że nieznalazłem nigdzie tego shadera pod maxa. Mimo to najważniejszy jest dla mnie problem volume photon i okiena o braku emitera na scenie.
Rekomendowane odpowiedzi