Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witajcie mam problem musze kupic komputer bo niestety moj ulegl zniszczeniu.

W sklepie doradzili mi taki zestawik ale postanowilem sie z wami skonsultowac co do tego sprzetu. zmieniali byscie cos lub cos jest dla was kompletnym g...:)?

podaje dane:

PROCESOR: pentium D 3.0 ghz lga 775(930) 2x2m/800 BoX

PLYTA GLOWNA: GIGABYTE GA-81945pl- g i945pl socket 775

RAM: kongston khx 6000 1024

DYSK: 300 GB Maxtor 7l300ro 16 mb

GRAFIKA: Gigabyte geforce 7600 gs 256 mb ddr/128 bit (chodz jest troszke zadroga moze zna ktos tansza o w miare dobrych parametrach?)

Bardzo dziekuje za kazda pomoc

Pozdrawiam Serdecznie

• Odpowiedzi 22
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ja bym proponowal

AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX (Socket 939)

Gigabyte GA-K8N Pro-SLI nVidia nForce4-SLI

GeForce 7900 GT Gainward Bliss PCX 256MB (PCI-E) DT

Kingston HyperX DDR 2x 512MB PC-400 CL2 Ultra Low Latency

WD Caviar SE-16 250 GB 16MB cache SATA-II

Lite-ON DVD+/-RW SHM-160P6S bulk + soft x2

calos takiego zestawu w zaleznosci od sklepu bedzie sie wachac od 3900zł do 4600zł w zaleznbosci od sklepu - na przykladzie komputronika wyniesie cie to 4212 zł z vatem

to oczywiscie moje zxdanie, ja bym wybral cos takiego, pozdrawaim

Napisano
  • Autor

troszke za drogo ten moj zestaw to okolo 2900 zl a to i tak troche duzo dla mnie:( a to co oni mi wybrali to beznadzieja jest? czy oki? dzikuje za odpowiedz

Napisano

beznadziejny nie jest i nawet nienajgorszy, ale glowe daje ze za te pieniądzie idzie wybrac leprzy zestaw;) jutro cos sprobuje doradzic bo teraz juz ide spac:PP pozdr

Napisano

no wlasnie, do czego ma byc to narzedzie?

(computus-lac. liczyc- jak sama nazwa wskazuje sluzy do zabawy, tak jak chlebak do noszenia granatow)

Napisano
  • Autor

to bylby komputer przedewszystkim do montażu filmow wiec prcesor musi byc szybki ale tez kozystam z 3d maxa czesto, combustion, a w gry wogole nie gram na kompie on by byl tylko do pracy

Napisano

to nie potrzebujesz karty graficznej innej niz onboard, proponuje zmontowac jakis dwuprocesorowy zestaw na plytahc compaq/hp z tualatinami, i duzo hdd na arrayach bo to podstawa przy masowej obrobce obrazkow (videao), premier bedize na tym smigal, a jak kupisz jednoprocesorowy z jakims smiesznym kontrolerem sata czy innym wynalazkiem to sie tylko nazloscisz... no i duzo ramu...

Napisano
  • Autor

dyskow to mam bardzo duzo z firmy wiec z tym naszczescie nie ma problemow najbardziej martwilem sie tym, (dwurdzeniowym procesorem)i plyta bo nie wiedzialem czy to dobry wybor.

a jaka karte do 3d maxa polecaciem do 450 zl? wczesniej mialem geforca 4 modernizowalem go quatro i nawet niezle sobie radzil w viewportach :)

dziekuje za odpowiedz:)

Napisano
  • Autor

vv3k70r 2 procesorowy czy dwu rdzeniowy? to jest dwurdzeniowy procesor. nie wiem kompletnie czym to sie rozni a karte narazie zminilem na geforce 6600 259 128 bit on wystrczy do view portow?

sory ze tak katuje z tym kompem ale nie mam za duzo pieniedzy wiec staram sie jak najwiecej dowiedziec o tym sprzecie bo nie stac mnie bedzi zeby pozneij cos zminic.

pozdrawiam

Napisano

Znając vv3k70r'a, napewno chodzi o dwuprocesorową stację.

Jednak nie wiem, czy się to połaca, bo jeśli masz procesor dwurdzeniowy, to także masz dwie jednostki obliczeniowe.

Odnośnie karty graficznej - powinna wystarczyć. Przerób na Quadro i będzie cacy :)

Napisano

ale jak masz plyte dwuprocesorowa i kupisz do niej na razie jednego procka, a za 3 meisiace jak stanieja kupsiz drugiego i VRM (oczywiscie mowimy o prockach dwurdzeniowych juz w tej klasie) to masz wypas i nei rpzeplacasz.....

a jak masz zestaw osmioprockowy i co 2 miesiace kupujesz jeden dodatkowy..... to jestes w niebie :)

do tego co opisales najmneij sie przejmuj prockiem (sie wymieni, kup najtanszy z pasujacych pod plyte) natomiast kup najmocniejsza plyte glowna na jaka Cie stac. karta graficzna tez nei zajac, dyski twarde-zainwestuj w mocnego arraya czy cos w tym stylu zeby spiac tak z dwie safki po osiem dyskow skoro nei masz z nimi problemu, sugeruje 14,4k obrotow, mocny cache dyskowy i zdrowa przepustowowsc, przy obrobce masowej zastapia braki w ram :)

Napisano
  • Autor

dziekuje za odpowiedz i za przydatne rady jutro ide do sklepu:) i wreszcie bedzie nowa maszyna:) pozdrawiam was serdecznie i bardzo dzikeuje:)

Napisano

serwus :)

ale dwuprocesorowej plyty nie kupi za cene jednoprocesorowej.

Gdyby tak było , to śmiało brać. Ale nie jest.

Dwurdzeniowca koniecznie (jeśli jesteśw stanie). On działa jak dwa procesory. Masz w managerze dwa procki, dwa wykresy , przydzielasz im osobne prorytety - np. jeden renderuje i sie grzeje, a Ty na drugim sobie grasz :).

W maxie rendering na dwurdzeniowcu robi dokładnie dwa razy krócej niz na singlu. ( testowałem to na AMD).

pozdrawiam i życze powodzenia :)

Napisano

Ja niedawno zmieniłem proca na dwurdzeniowca i potwierdzam, przyrost mocy przy renderingu dwukrotny. za około 450-500 pln są już najtańsze procesory dwurdzeniowe intela (pentium D), do tego płyta za 300 pln i mamy bardzo wydajny komp do renderowania. pozdrawiam

Napisano

de fakto :

do renderingu nie jest Ci potrzebna karta graficzna praktycznie w ogóle, tutaj liczy się czysta MOC (dwurdzeniowiec to MINIMUM, zabawa zaczyna się od 2ch dwurdzeniowych klocków)

do edycji video najlepszy byłby sprzęt oparty także nie na jakiejsc wypasniej grafice, a na karcie do edycji obrazu (DVraptor, DVstorm), niestety to są już b.drogie zabawki (cały zestaw z czyms takim zaczyna się chyba od 9k złotych, a konczy na wyzszych, oczywiscie są starsze karty do video, wiecej info na http://www.bsmultimedia.com.pl ;>, oni skladają takie sprzęty, to firma mojego taty, jak cos to dzwoń ^^)

Napisano

to nie będę nowego topicu zakładał skoro takowy istnieje :) mam nadzieję że ktoś odpisze. nie będę się rozpisywał tylko tak szybko : nie stać mnie na dwu procesorową konfigurację potrzeba do maxa, graph, pracy głównie,

1. zestaw:

Intel Core2 Duo E6400 2.13 GHz (S775) BOX

Płyta główna Gigabyte GA-945P-S3R Intel 945P

Pamięć RAM Kingston DDR2 1GB 667MHz CL5

Karta graficzna GeForce 6600GT Gigabyte Silent Pipe IC Edition 128MB (500/1000) TV/DVI (PCI-E) BOX

razem 1788 zł

2. zestaw

AMD Athlon 64 X2 4400+ BOX (Socket AM2)

Płyta główna Gigabyte GA-M55S-S3 nVidia nForce 550

Pamięć RAM Kingston DDR2 1GB 667MHz CL5

Karta graficzna GeForce 6600GT Gigabyte Silent Pipe IC Edition 128MB (500/1000) TV/DVI (PCI-E) BOX

razem 1777 zł

Napisano

Płyta główna Gigabyte GA-945P-S3R Intel 945P

nie obsłuzy core2duo, bierz gigabyte ds3

Napisano

ke ? źródła komputronik.pl :

1.Gigabyte GA-945P-S3R Intel 945P

ATX, Socket T (LGA775, Core2 Duo), chipset Intel 945P + ICH7,

2.Gigabyte GA-945PL-S3 Intel 945PL

ATX, Socket T (LGA775, z obsługą Core2 Duo), chipset Intel 945PL + ICH7

Napisano

nie czytałem wszystkich wypocin ale kosztem karty graficznej i dysku kup więcej ramu, pamięci DDR zaczynają drożeć, 1 Gigs to absolutne minimum, najlepiej płyta z czterema bankami na ram i na początek dwie kosteczki po 1024. Nie kupuj malych kosci bo zatkasz sie przy rozbudowie.

Napisano

dysku nie kupuje bo mam 40 gb i 4... chociaż i tak w pipe bo niestety ktoś wpadł na super pomysł wycofania ATA ... :( a ja mam nowego-starego kompa a szczególnie dyski które pracują w ATA i tylko 40 gb jest obsługiwany ( ATA/100) 4 moge se wsadzić przepraszam za moge... a tak fajnie na muze był chowany...

walne sobie jakieś dużego... ale to później :)

no i w tej płycie są 4 sloty po 1 gb i dual channel, narazie nie stać mnie na więcej niż 1 gb niestety, chyba że sprzedam mojego kompa... w co wątpię, wszystko się starzeje, a ma tylko 2 latka :(

taka przypowieść :

mam teraz kartę graf GF 6600 GT (tak tą samą którą zamierzam kupić ) a dlaczego muszę kupić ? ponieważ moja płyta miała sobie port AGP 8x !! :P

i wsadziłem tam grafę -> standart...

no i co ? teraz przy wymianie kompa nie ma płyt głównych z AGP wszystko leci na PCI-E ... :( ooo okrutny świecie

EDIT: nie wycofanie ATA tylko stowrzenie ATA II :P pomyłek :D

Napisano

Jest bardzo dobra płyta pod Athlona 64 z socketem 939 (k8nsc) gigabyta 4 sloty i AGPx8 bardzo wydajna, można jeszcze ją dopaść. Potem możesz sobie tam dwurdzeniowca wsadzić/.