Jump to content

Pomocy !!

Recommended Posts

Witam ..mam problem o oswietleniem wnetrza. Chce aby byla ona realistyczna i nie moge tego uzyskac. Moze ktos zechce mi pomoc lub podpowiedziec jak ja oswietlic, aby to niezle wygladalo.

3Dmax 8 i vray

Scena przezntuje sie nastepujaco.

szara2ep8.jpg

Z gory dzieki ..Pozdrawaim..Pavulon

• Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Dodaj "niewidoczne" ściany - te któych teoretycznie nie widać - one też mają swój udział w dystrybucji światła. Włącz colormaping -> expotential. Podnieś rolete na oknie - tylko blokuje światło, a chyba nie o to Ci chodzi w renderingu. Zostaw 2 światła na razie (1vray + direct) i pobaw się ustawieniami. Drugi obrazek wygląda jak wieczorna pora + sztuczne światło (chyba że chcesz robić rendering przy sztucznym oświetleniu).

No toś pan chyba żadnego tutoriala ani helpa do vraya nie czytał.... :(. Czy ty chłopie myślisz że zrobisz coś dobrze bez znajomości podstawowych funkcji? Może być ciężko... Color mapping jest w zakładce renderera.

co wy tu piszecie

po pierwsze jak już vray light to on w każde okno i jak są drzwi jakieś otwarte czy coś to z nich też powinno iść jakieś światło, więc wstaw vraylight wszędzie tam gdzie to jest potrzebne pamiętaj tylko o odpowiednim ich ustawieniu co nie jest łatwe a napewno nie dla ciebie narazie więc proponuje na początek zamiast vray light włączyć skylighta dać mu moc np 5, a zamiast szyby zrobiłeś lustro bo ci odbija się w nim wszystko co jest w środku wiec na razie może ukryj szyby i zobacz jak wyjdzie