Jump to content

Pewne nazedzie w 3ds max

Bartores

Recommended Posts

Witam, mam pytanie.

Słyszalem o takim nazedziu w 3ds max:wybieram z paska narzedziowego Select and Move, wciskam shift i przeciagam zaznaczone wczesniej krawedzie. Dzieki temu powstaja nowe wielokaty. Powiedzcie jak nazywa sie to narzedzie.

I jaki jest jego odpowiednik w Maya. Nie mam 3ds maxa wiec nie moge tego sprawdzic ale chce sie dowiedziec jak to zrobic w Mayi.

• Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

To jest extrude edge.

Zaznacz sobie w Maya krawędź, a później Edit Polygons -> Extrude Edge.

Jeśli nie chcesz wybierać pozycji z menu, będąc na poziomie Edge i mając zaznaczoną krawęż wciśnij i przytrzymaj klawisz Shift, do tego RMB i wybierz Extrude Edge.

Możesz też użyć polecenia MEL'a

polyExtrudeEdge

albo wybrać odpowiedni klawisz na Shelfie.

Już o tworzeniu własnych hotkey'ów i MarkingMenus nie wspomnę :)

Chyba nie poly modeling tylko poly modelin. To nic nie daje. To poly modelin w 3ds max robi(chyba) tak ze za jednym przesunieciem myszy wzdluz osi np. x

tworzy nowe edgesy(czy cos) o dlugosci jeden centymetr. Za drugim pociagnienciem tworzy znowu edgesy(czy cos) o dlugosci 1 centymetr. A extrude mozna je wyciagac w nieskonczonosc i nie zostaną podzielone wzdluz osi y.

Pokaż screena, bo już nie wiem o co chodzi :/

Jeśli chcesz przesunąć o jeden cm, to w oknie Preferences ustaw sobie jednoski na centymetry, a ustawienich narzedzia, tam gdzie będzie translateY lub localTranslateY wpisz 1.