Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jeśli często zdarza Ci się robić błędy ortograficzne i jednocześnie korzystasz z przeglądarki Firefox bądź Opera to istnieją programy, który rozwiążą Twój problem.

FireFox

Nazywa się on Spellbound i można go znaleźć tutaj.

Po jego pobraniu i zrestartowaniu FF pozostaje pobranie słownika polskiego (np. stąd stąd).

Po kolejnym restarcie FF, przejdź do opcji (narzędzia==>rozszerzenia) i kliknij dwa razy na dopiero co zainstalowane rozszerzenie. Pozostaje Ci już tylko ustawić w odpowiedniej opcji język polski.

Samo rozszerzenie działa identycznie jak w edytorach tekstu - po napisaniu treść klikając prawym klawiszem myszy należy wybrać sprawdź pisownie, a następnie tylko wybierać jaka forma jest poprawna w przypadku znalezienie błędu

Opera

Należy pobrać np. stąd i zainstalować program o nazwie Aspell, a następnie pobrać także polską bibliotekę, po czym zresetować przeglądarkę.

Sprawdzanie tekstu ogranicza się do zaznaczenia tekstu i wybrania z menu opcji sprawdź pisownie

Co wy na to ja sobie zrobie i zabije swoja pisownie do konca hehe

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

a potem AMNESTIA...ech... a tu człowiek sie musial męczyc!:P tez sobie zainstaluje!:)

Napisano

Dobrze, że kochani twórcy oprogramowania dbają o biednych ortografo-fobów, ale moim skromnym zdaniem takie - skądinąd pomysłowe - rozwiązania nie pomogą młodzieży w polepszeniu znajomości zasad ortografii.

To zadziała wręcz odwrotnie: Word - poprawia, Thunderbird - poprawia, teraz jeszcze Firefox i Opera... a później już tylko "Amnestia", jak Bruneq zdążył zauważyć.

Napisano

"Najdziwniejsze jest to ze przy kompie robie bledy piszac recznie nie ;o"

A to pewnie jakiś nowy rodzaj dysleksji :P Coś w stylu dyskompomotoryka :D

Napisano

Dodatkowo polecam papierowy słownik obok klawiatury sobie położyć, na wszelki wypadek, elektornice nie zawsze warto ufać ;]

Pozdrawiam

Napisano

Klicek ja też tak mam - tzn nie jestem jakis super bezbłedny ale czesciej trafie na klawiaturze niz pisząc ręcznie - moze dlatego że pisząc ręcznie nie myslisz o wciskaniu klawiszy i robisz to automatycznie a takie poziom na klawiaturze moze wymagac troche czasu - ja strzelam mało błędów tutaj na max3d ale pomijam gdzie się da polskie znaki typu ą ę itd itd

aha i czesto mam takie cos że pisze nei zamiast nie i strasznie wnerwia mnie potem edytowanie posta. Nawet piszate tego tutaj napisałem mnei zamiast mnie :) nie moge sie tego pozbyc.

Tak Vorek i najlepiej z pwnu zatwierdzony przez jana miodka xD wtedy nie będzie tylku postów na forum.

Napisano

aha i czesto mam takie cos że pisze nei zamiast nie i strasznie wnerwia mnie potem edytowanie posta. Nawet piszate tego tutaj napisałem mnei zamiast mnie :) nie moge sie tego pozbyc.

hehe, u mnie to norma, praktycznie każdy post muszę edytować, albo bardzo uważnie sprawdzać po napisaniu. Nawet w pracy dyplomowej zrobiłem kilka takich baboli, wylazło dopiero na obronie ;] Najlepiej nauczyć się pisać bezwzrokowo.

Napisano

Ja staram się jak mogę, by nie było jakichkolwiek błędów. :)

Myślałem, że tylko ja muszę edytować każdy post aby pozbyć się takich dziwolągów jak nei, mnei... :>

Co do tych słowników, to rzeczywiście dobrze, że takie coś jest, ale tylko dla dysortografów. Przyzwyczaicie się, że automat poprawia i tak już zostanie do końca życia.

Napisano

.

takie coś nazywane jest błedem czeskim....i ja tez strasznie czesto pisze nei zamiast nie! juz przywykłem do tego...poprostu rece są szybsze od oka!:)

Napisano

u mnie blad czeski wystepuje czesto z tego wzgledu ze niektore klawisze uderzam niemal jednoczesnie z czego wynika to ze czasem sie cos przestawi.

A jak pokazywal jakis eksperyment kolejnosc liter w slowie nie jest az tak istotna wiec latwo przeoczyc. Inna sprawa ze na kompie nie uzywam prawie polskich liter. W pismie odrecznym to co innego :D

Napisano

zaopatrzyłem się w nieokrzesany zestaw odżywek anabolicznych które wspomoga mi przezwyciężyć rzeżączkę za pomocą gżegżółki