Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chciałbym w VRayu osiągnąć efekt metalu jak w pierwszym obrazku w tym poście:

http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=26715

Proszę o wytłumaczenie jak osiągnąć taki efekt, albo odesłanie do tutoriala w którym tworzy się identyczny materiał.

A i jak już zakładam nowy temat: Czy w VRau da się osiągnąć taki efekt szkła i rozszczepienia światła jak na tych obrazkach?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

heh, co ja wdzę, Master Vorek :D

Co do rozszczepienia: da się, nazywa się to "caustic".

Napisano

caustic to nie jest rozszczepienie swiatla, rozszczepienie to cos innego, ale faktycznie chodzi wlasnie o kaustyke, rozwin sobie ta zakladke w vrayu i kombinuj.

Napisano

co do kaustyki to poszukaj własnie w tym wątku co podałes, pewnie bedzie w niektórych postach wyjasnione jak ją zrobic, przy uzyciu róznych renderów w tym takze w vray`u, a jak uzyskac taki metal to mozna autora zapytać lbu samemu troche pokombinować ;]

Napisano

No to sie skontaktuj z Vorkiem. Boisz sie go ? Napewno Ci pomoże. Tylko że on robił w mentalu...to też dobry render. :)

Napisano

Specem od v-raya raczej nie jestem ale coś takiego możesz uzyskać vrayowym materiałem. Za rozmycie odbić odpowiada parametr glossines w zakładce reflection, w slot "reflect" zazwyczaj wkładam fallofa fresnelowego a diffuse ustawiam na lekko niebieski.

Musisz pamiętać że w metalach najważniejsze jest żeby miały co odbijać więc jakaś mapka hdri jest jak najbardziej wskazana :)

coś takiego powinieneś uzyskać mniej-więcej :)

metal.jpg