Napisano 17 Sierpień 200618 l Na ten dzien wiele osob czekalo :) Chaos Group developer dobrze wszystkim znanego renderera o nazwie V-Ray udostepnil wersje Free Public Beta Release dla uzytkownikow programu Maya 7.0 Wersja ta jest dostepna dla wszystkich po zarejestrowaniu sie na stronie producenta. http://www.chaosgroup.com/support Demo posiada pewne ogranicznia - max. rozmiar rendera 600x450 pix - znak wodny w postaci logo renderera - max. ilosc obiektow w scenie 200 - max. ilosc zrodel swiatla 4 Jednak mimo wszystko zbytnio ograniczenia te nie przeszkadzaja, polecam rozpoczasc testowanie :)
Napisano 17 Sierpień 200618 l khem, khem ;) http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=30062 Z v-ray'em Maya robi się nawet ciekawa. :] EDIT: A to najmocniej przepraszam. :)
Napisano 17 Sierpień 200618 l Autor Ra to nie dublowanie watku :) tutaj mozna bedzie podyskutowac na temat tego renderera ktory jest pod Maya i zamieszczac roznego rodzaju testowe rendery itp. Piotrek - News to news a nie poligon eXPerymentow dla userow.
Napisano 17 Sierpień 200618 l Autor Mysle ze zrobie jakas scenke dosc prosta do pobrania na ktorej mozna by experymentowac :)
Napisano 17 Sierpień 200618 l Możnaby wziąć z light contest, ale tam zapisywał Marcin w formacie *.max lub *.3ds Z tym drugim jakoś można ewentualnie sobie poradzić, ale z pierwszym nie za bardzo.
Napisano 17 Sierpień 200618 l serwus :) 3ds ktos wciagnie bonus toolsem i bedzie spoko :). tamta scenka byla by najlepsza , bo daje mozliwosc porownania z poprzednimi rendererami ! :) pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 17 Sierpień 200618 l Ja się bawiłem tymi bonustoolsami kiedyś, jak chciałem sobie mentala poćwiczyć i coś dziwnego wychodziło - normalne poodwracane etc. Niby można było renderować...
Napisano 17 Sierpień 200618 l Autor Problem z importem scen jest dosc powszechny, wiele razy wlasnie tak mialem ze dzialy sie rozne dziwne rzeczy przy renderowaniu takich problematycznych scen. Nawet jak juz bylo wszystko naprawione to sie odbijalo w rozny dziwny sposob przy renderingu. Rozpoczolem prace nad scena do testow na podstawie jednego z jej konceptow ktory dawno temu widzialem na sieci i powoli poznaje V-Ray'a :)
Napisano 18 Sierpień 200618 l Sprawdz jak to działa z Paint efektami, fluidami i futrem, jestem ciekawy czy vray łyka czysto mayowe wynalazki.
Napisano 18 Sierpień 200618 l Autor Hindus nie wiem czy jest co pokazywac siatka jest bardzo prosta :) Biglebowsky zaraz sprawdze chodz watpie aby support byl dla nich na tym stadium rozwoju V-Ray'a. EDIT: Nie supportuje zadna nowosc w sumie :) mozna by sie tego spodziewac.
Napisano 18 Sierpień 200618 l chce zobaczyc ile scena zawdzięcza dzieki sobie, ile teksturom a ile vrayowi - daj shade'a :)
Napisano 18 Sierpień 200618 l thx. To jeszcze mblur wytestuj:) wiem że to beta dopiero ale brak mb czyni wynalazek nieprzydatną zabawką (no, w wizkach jest niepotrzebny)
Napisano 18 Sierpień 200618 l Załącz gdzieś scenę Rascal to może zrobimy jakies porównanie mental vs v-ray. Co do fluidów to spodziewam się, że jeszcze długo ich nie zobaczymy, mam nadzieję jednak, że szybko opracują futro. Tak swoją drogą to jak wygląda praca z Mayką i Maxem? V-ray czyta bezpośrednio pliki scen, czy jest jakiś plugin, który eksportuje scenę do formatu v-raya (tak jak w mentalu i rendermanie)?
Napisano 18 Sierpień 200618 l Załącz gdzieś scenę Rascal to może zrobimy jakies porównanie mental vs v-ray. Co do fluidów to spodziewam się, że jeszcze długo ich nie zobaczymy, mam nadzieję jednak, że szybko opracują futro. Tak swoją drogą to jak wygląda praca z Mayką i Maxem? V-ray czyta bezpośrednio pliki scen, czy jest jakiś plugin, który eksportuje scenę do formatu v-raya (tak jak w mentalu i rendermanie)? i maxwellu ;) aha no i dobry pomysł - scena by sie przydała ale tak żeby to pod maxem odpalić - no i teksturki - oczywiscie jak chcesz test z maxwella jak nie to nie ;)
Napisano 18 Sierpień 200618 l Autor Na prosbe Hindus'a zamieszczam viewport screen :) Jak widac dosc prosta scenka do testow. V-Ray jest zaimplementowany pluginem do Maya, renderuje sie uzywajac render view czyli bez zadnych komplikacji w postaci exportu scen i klepanie z komend. Porownanie mozna bedzie zrobic na podstawie tej sceny jak ja skoncze :)
Napisano 19 Sierpień 200618 l już czekam na efekty Rascal fajnie że ci sie chce ;-P a komu ma się chcieć jak nic się nie dzieje na forum :) dobra robota Rascal - ja czekam teraz na displacement map do maxwella i startuje do boju ;) Masz możliwośc wrzucena tej sceny w formacie obj ?
Napisano 19 Sierpień 200618 l Autor Scene udostepnie do pobrania tylko jeszcze cos w niej dodam. A tymczasem testow ciag dalszy i kilka testowych renderow.
Napisano 25 Sierpień 200618 l dwa ostatnie wymiataja , na dwóch pierwszych jakość troszke słabsza. Szybkość widze doś dobra :) w mentalu by sie Gi i FG przeliczało pewno dłużej.
Napisano 25 Sierpień 200618 l no te dwa ostatnie to prawie jak zdjęcia tylko te cienie troche takie dziwne
Napisano 25 Sierpień 200618 l zbyt szarawe, imho możnaby je podciągnąc trochę w ps'ie. na jakim sprzęcie renderowałeś i czy jest szybszy od starszych wersji ? ;]
Napisano 25 Sierpień 200618 l mentaller - to chyba pierwsza (jeszcze beta) wersja pod Maya, więc trudno powiedzieć, jak w starszych wersjach :)
Napisano 4 Luty 200718 l Autor Dobra wiadomosc dla tych co polubili V-Ray'a Chaos Group zamiescil nowy build 0.84.24 ktory juz da sie uzywac :) Do pobrania po zalogowaniu. http://www.chaosgroup.com/support/