Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Na ten dzien wiele osob czekalo :) Chaos Group developer dobrze wszystkim znanego renderera o nazwie V-Ray udostepnil wersje Free Public Beta Release dla uzytkownikow programu Maya 7.0 Wersja ta jest dostepna dla wszystkich po zarejestrowaniu sie na stronie producenta.

http://www.chaosgroup.com/support

Demo posiada pewne ogranicznia

- max. rozmiar rendera 600x450 pix

- znak wodny w postaci logo renderera

- max. ilosc obiektow w scenie 200

- max. ilosc zrodel swiatla 4

Jednak mimo wszystko zbytnio ograniczenia te nie przeszkadzaja, polecam rozpoczasc testowanie :)

• Odpowiedzi 27
  • Wyświetleń 2,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Ra to nie dublowanie watku :) tutaj mozna bedzie podyskutowac na temat tego renderera ktory jest pod Maya i zamieszczac roznego rodzaju testowe rendery itp.

Piotrek - News to news a nie poligon eXPerymentow dla userow.

Napisano
  • Autor

Mysle ze zrobie jakas scenke dosc prosta do pobrania na ktorej mozna by experymentowac :)

Napisano

Możnaby wziąć z light contest, ale tam zapisywał Marcin w formacie *.max lub *.3ds

Z tym drugim jakoś można ewentualnie sobie poradzić, ale z pierwszym nie za bardzo.

Napisano

serwus :)

3ds ktos wciagnie bonus toolsem i bedzie spoko :).

tamta scenka byla by najlepsza , bo daje mozliwosc porownania z poprzednimi rendererami ! :)

pozdrawiam i zycze powodzenia :)

Napisano

Ja się bawiłem tymi bonustoolsami kiedyś, jak chciałem sobie mentala poćwiczyć i coś dziwnego wychodziło - normalne poodwracane etc.

Niby można było renderować...

Napisano
  • Autor

Problem z importem scen jest dosc powszechny, wiele razy wlasnie tak mialem ze dzialy sie rozne dziwne rzeczy przy renderowaniu takich problematycznych scen. Nawet jak juz bylo wszystko naprawione to sie odbijalo w rozny dziwny sposob przy renderingu.

Rozpoczolem prace nad scena do testow na podstawie jednego z jej konceptow ktory dawno temu widzialem na sieci i powoli poznaje V-Ray'a :)

vray_1b.jpg

Napisano

Sprawdz jak to działa z Paint efektami, fluidami i futrem, jestem ciekawy czy vray łyka czysto mayowe wynalazki.

Napisano
  • Autor

Hindus nie wiem czy jest co pokazywac siatka jest bardzo prosta :) Biglebowsky zaraz sprawdze chodz watpie aby support byl dla nich na tym stadium rozwoju V-Ray'a.

EDIT: Nie supportuje zadna nowosc w sumie :) mozna by sie tego spodziewac.

Napisano

chce zobaczyc ile scena zawdzięcza dzieki sobie, ile teksturom a ile vrayowi - daj shade'a :)

Napisano

thx. To jeszcze mblur wytestuj:) wiem że to beta dopiero ale brak mb czyni wynalazek nieprzydatną zabawką (no, w wizkach jest niepotrzebny)

Napisano

Załącz gdzieś scenę Rascal to może zrobimy jakies porównanie mental vs v-ray. Co do fluidów to spodziewam się, że jeszcze długo ich nie zobaczymy, mam nadzieję jednak, że szybko opracują futro.

Tak swoją drogą to jak wygląda praca z Mayką i Maxem? V-ray czyta bezpośrednio pliki scen, czy jest jakiś plugin, który eksportuje scenę do formatu v-raya (tak jak w mentalu i rendermanie)?

Napisano
Załącz gdzieś scenę Rascal to może zrobimy jakies porównanie mental vs v-ray. Co do fluidów to spodziewam się, że jeszcze długo ich nie zobaczymy, mam nadzieję jednak, że szybko opracują futro.

Tak swoją drogą to jak wygląda praca z Mayką i Maxem? V-ray czyta bezpośrednio pliki scen, czy jest jakiś plugin, który eksportuje scenę do formatu v-raya (tak jak w mentalu i rendermanie)?

i maxwellu ;) aha no i dobry pomysł - scena by sie przydała ale tak żeby to pod maxem odpalić - no i teksturki - oczywiscie jak chcesz test z maxwella jak nie to nie ;)

Napisano
  • Autor

Na prosbe Hindus'a zamieszczam viewport screen :) Jak widac dosc prosta scenka do testow.

V-Ray jest zaimplementowany pluginem do Maya, renderuje sie uzywajac render view czyli bez zadnych komplikacji w postaci exportu scen i klepanie z komend.

Porownanie mozna bedzie zrobic na podstawie tej sceny jak ja skoncze :)

scene_wire.jpg

Napisano
już czekam na efekty Rascal fajnie że ci sie chce ;-P

a komu ma się chcieć jak nic się nie dzieje na forum :) dobra robota Rascal - ja czekam teraz na displacement map do maxwella i startuje do boju ;)

Masz możliwośc wrzucena tej sceny w formacie obj ?

Napisano
  • Autor

Scene udostepnie do pobrania tylko jeszcze cos w niej dodam. A tymczasem testow ciag dalszy i kilka testowych renderow.

vray_books.jpg

vray_sub.jpg

vray_jb.jpg

vray_jb2.jpg

Napisano

dwa ostatnie wymiataja , na dwóch pierwszych jakość troszke słabsza. Szybkość widze doś dobra :) w mentalu by sie Gi i FG przeliczało pewno dłużej.

Napisano

zbyt szarawe, imho możnaby je podciągnąc trochę w ps'ie. na jakim sprzęcie renderowałeś i czy jest szybszy od starszych wersji ? ;]

Napisano

mentaller - to chyba pierwsza (jeszcze beta) wersja pod Maya, więc trudno powiedzieć, jak w starszych wersjach :)