Rascal Napisano 17 Sierpień 2006 Share Napisano 17 Sierpień 2006 Na ten dzien wiele osob czekalo :) Chaos Group developer dobrze wszystkim znanego renderera o nazwie V-Ray udostepnil wersje Free Public Beta Release dla uzytkownikow programu Maya 7.0 Wersja ta jest dostepna dla wszystkich po zarejestrowaniu sie na stronie producenta. http://www.chaosgroup.com/support Demo posiada pewne ogranicznia - max. rozmiar rendera 600x450 pix - znak wodny w postaci logo renderera - max. ilosc obiektow w scenie 200 - max. ilosc zrodel swiatla 4 Jednak mimo wszystko zbytnio ograniczenia te nie przeszkadzaja, polecam rozpoczasc testowanie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 17 Sierpień 2006 Share Napisano 17 Sierpień 2006 khem, khem ;) http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=30062 Z v-ray'em Maya robi się nawet ciekawa. :] EDIT: A to najmocniej przepraszam. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 17 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2006 Ra to nie dublowanie watku :) tutaj mozna bedzie podyskutowac na temat tego renderera ktory jest pod Maya i zamieszczac roznego rodzaju testowe rendery itp. Piotrek - News to news a nie poligon eXPerymentow dla userow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wizz Napisano 17 Sierpień 2006 Share Napisano 17 Sierpień 2006 Dawajcie testy bo jestem ciekaw jak to wygląda :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 17 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2006 Mysle ze zrobie jakas scenke dosc prosta do pobrania na ktorej mozna by experymentowac :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 17 Sierpień 2006 Share Napisano 17 Sierpień 2006 Możnaby wziąć z light contest, ale tam zapisywał Marcin w formacie *.max lub *.3ds Z tym drugim jakoś można ewentualnie sobie poradzić, ale z pierwszym nie za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kannu Napisano 17 Sierpień 2006 Share Napisano 17 Sierpień 2006 serwus :) 3ds ktos wciagnie bonus toolsem i bedzie spoko :). tamta scenka byla by najlepsza , bo daje mozliwosc porownania z poprzednimi rendererami ! :) pozdrawiam i zycze powodzenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 17 Sierpień 2006 Share Napisano 17 Sierpień 2006 Ja się bawiłem tymi bonustoolsami kiedyś, jak chciałem sobie mentala poćwiczyć i coś dziwnego wychodziło - normalne poodwracane etc. Niby można było renderować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 17 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2006 Problem z importem scen jest dosc powszechny, wiele razy wlasnie tak mialem ze dzialy sie rozne dziwne rzeczy przy renderowaniu takich problematycznych scen. Nawet jak juz bylo wszystko naprawione to sie odbijalo w rozny dziwny sposob przy renderingu. Rozpoczolem prace nad scena do testow na podstawie jednego z jej konceptow ktory dawno temu widzialem na sieci i powoli poznaje V-Ray'a :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 18 Sierpień 2006 Share Napisano 18 Sierpień 2006 no nawet nawet - pokaż siatke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 18 Sierpień 2006 Share Napisano 18 Sierpień 2006 Sprawdz jak to działa z Paint efektami, fluidami i futrem, jestem ciekawy czy vray łyka czysto mayowe wynalazki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 18 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 18 Sierpień 2006 Hindus nie wiem czy jest co pokazywac siatka jest bardzo prosta :) Biglebowsky zaraz sprawdze chodz watpie aby support byl dla nich na tym stadium rozwoju V-Ray'a. EDIT: Nie supportuje zadna nowosc w sumie :) mozna by sie tego spodziewac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 18 Sierpień 2006 Share Napisano 18 Sierpień 2006 chce zobaczyc ile scena zawdzięcza dzieki sobie, ile teksturom a ile vrayowi - daj shade'a :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 18 Sierpień 2006 Share Napisano 18 Sierpień 2006 thx. To jeszcze mblur wytestuj:) wiem że to beta dopiero ale brak mb czyni wynalazek nieprzydatną zabawką (no, w wizkach jest niepotrzebny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mathix Napisano 18 Sierpień 2006 Share Napisano 18 Sierpień 2006 Załącz gdzieś scenę Rascal to może zrobimy jakies porównanie mental vs v-ray. Co do fluidów to spodziewam się, że jeszcze długo ich nie zobaczymy, mam nadzieję jednak, że szybko opracują futro. Tak swoją drogą to jak wygląda praca z Mayką i Maxem? V-ray czyta bezpośrednio pliki scen, czy jest jakiś plugin, który eksportuje scenę do formatu v-raya (tak jak w mentalu i rendermanie)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 18 Sierpień 2006 Share Napisano 18 Sierpień 2006 Jest coś takiego jak Export to a .vrscene file Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 18 Sierpień 2006 Share Napisano 18 Sierpień 2006 Załącz gdzieś scenę Rascal to może zrobimy jakies porównanie mental vs v-ray. Co do fluidów to spodziewam się, że jeszcze długo ich nie zobaczymy, mam nadzieję jednak, że szybko opracują futro. Tak swoją drogą to jak wygląda praca z Mayką i Maxem? V-ray czyta bezpośrednio pliki scen, czy jest jakiś plugin, który eksportuje scenę do formatu v-raya (tak jak w mentalu i rendermanie)? i maxwellu ;) aha no i dobry pomysł - scena by sie przydała ale tak żeby to pod maxem odpalić - no i teksturki - oczywiscie jak chcesz test z maxwella jak nie to nie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 18 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 18 Sierpień 2006 Na prosbe Hindus'a zamieszczam viewport screen :) Jak widac dosc prosta scenka do testow. V-Ray jest zaimplementowany pluginem do Maya, renderuje sie uzywajac render view czyli bez zadnych komplikacji w postaci exportu scen i klepanie z komend. Porownanie mozna bedzie zrobic na podstawie tej sceny jak ja skoncze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 18 Sierpień 2006 Share Napisano 18 Sierpień 2006 już czekam na efekty Rascal fajnie że ci sie chce ;-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 19 Sierpień 2006 Share Napisano 19 Sierpień 2006 już czekam na efekty Rascal fajnie że ci sie chce ;-P a komu ma się chcieć jak nic się nie dzieje na forum :) dobra robota Rascal - ja czekam teraz na displacement map do maxwella i startuje do boju ;) Masz możliwośc wrzucena tej sceny w formacie obj ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 19 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 19 Sierpień 2006 Scene udostepnie do pobrania tylko jeszcze cos w niej dodam. A tymczasem testow ciag dalszy i kilka testowych renderow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wizz Napisano 25 Sierpień 2006 Share Napisano 25 Sierpień 2006 dwa ostatnie wymiataja , na dwóch pierwszych jakość troszke słabsza. Szybkość widze doś dobra :) w mentalu by sie Gi i FG przeliczało pewno dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 25 Sierpień 2006 Share Napisano 25 Sierpień 2006 no te dwa ostatnie to prawie jak zdjęcia tylko te cienie troche takie dziwne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mentaller Napisano 25 Sierpień 2006 Share Napisano 25 Sierpień 2006 zbyt szarawe, imho możnaby je podciągnąc trochę w ps'ie. na jakim sprzęcie renderowałeś i czy jest szybszy od starszych wersji ? ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 25 Sierpień 2006 Share Napisano 25 Sierpień 2006 mentaller - to chyba pierwsza (jeszcze beta) wersja pod Maya, więc trudno powiedzieć, jak w starszych wersjach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mentaller Napisano 25 Sierpień 2006 Share Napisano 25 Sierpień 2006 ehh, nie doczytałem że to majka ;]. mój błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 28 Sierpień 2006 Share Napisano 28 Sierpień 2006 wstydzcie się - żywcem zerżnięte ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 4 Luty 2007 Autor Share Napisano 4 Luty 2007 Dobra wiadomosc dla tych co polubili V-Ray'a Chaos Group zamiescil nowy build 0.84.24 ktory juz da sie uzywac :) Do pobrania po zalogowaniu. http://www.chaosgroup.com/support/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi