sew1 Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 Witam mam problem. Właśnie jestem na etapie teksturowania dachu w moim domku. Mam pytanko. Jak można obrócić teksture na obiekcie nie ruszając obiektu???Wiem że coś takiego jest możliwe tylko nie wiem jak to zrobić. Może ktoś mi pomoże??Z góry Dzięki
blood_brother Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 Mozesz w jakims programie do edycji grafiki 2d obrocic mapke o 180 stopni albo w programie 3d obrocic mapowanie.
sew1 Napisano 24 Sierpień 2006 Autor Napisano 24 Sierpień 2006 właśnie chciałbym obrócić texturke w 3d tylko jak to zrobić bo kombinuje i nic niewychodzi
blood_brother Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 To moze napisz w jakim programie pracujesz. Byloby to przydatne.
Hynol Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 W maxie wystarczy obrócić współrzędne mapowania - unwrap UVW - edit - zaznaczamy facey które obracamy i obracamy. W material editorze również można obrócić teksture, ale nie zalecam tej metody.
kannu Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 serwus :) EDIT. sorka - napisalem praktycznie to , co Hynol - zmęczony jestem :)
streaker Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Unwrap UVW, albo UVW Map, albo material editor (Hynol - czemu tego nie polecasz ?)
sew1 Napisano 25 Sierpień 2006 Autor Napisano 25 Sierpień 2006 Już wiem!!!! po całonocnej walce z obracaniem texturki znalazłem metode. Jest banalna. Zaznaczamy wybrany obiekt, potem edytujemy"convert to editable poly" zaznaczamy faisa na którym chcemy obrócić texturke, potem klikamy prawym klawiszem pojawia nam sie tabelka, klikamy rotate potem ponownie klikamy prawym po to żeby włączyła nam sie ta sama tabela i musimy zaznaczyć "GIZMO" no i już tylko zostanie nam obracanie texturki jak tylko nam sie podoba!!!
sew1 Napisano 25 Sierpień 2006 Autor Napisano 25 Sierpień 2006 blood_brother sorki Pracuje w 3ds max 7
illy Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 sew: a nie wystarczy wejsc w ME, kliknac na przycisk z teksturka i wpisac 90 badz 180 obok pola W?
Yarek68 Napisano 3 Wrzesień 2006 Napisano 3 Wrzesień 2006 A jak obrócić, czy jest to możliwe, teksturę na jednej płaszyźnie sześcianu. Pracuje w maxie 8 i nie wiem jak to wykonać. Sześcian ma strukturę drewna i chodzi mi o zmianę usłojenia na jednej z płaszczyzn (np. tylko górnej o 90 stopni), nie zmnieniając kierunków słojów pozostałych.
Hynol Napisano 3 Wrzesień 2006 Napisano 3 Wrzesień 2006 Ile razy można pisać to samo? Co więcej odpowiedź na twoje pytanie osobiście już podałem. I to nawet w TYM temacie.
Yarek68 Napisano 3 Wrzesień 2006 Napisano 3 Wrzesień 2006 Ile razy można pisać to samo? Co więcej odpowiedź na twoje pytanie osobiście już podałem. I to nawet w TYM temacie. ... no cóż. Kto pyta nie błądzi i szybciej dociera do celu. Rzeczywiście... odpowiedź jest, jednak myślałem, że dotyczy płaszczyzny 2 wymiarowej. Po głębszym wczytaniu się... narazie działa. dzięki
Rekomendowane odpowiedzi