Napisano 27 Sierpie艅 200618 l Witam, my艣l臋, 偶e brak takiego w膮tku jak ten m贸wiacy o pewnych podstawowych kwestiach i ustawieniach w wizualizacjach architektonicznych. Np: 艣wiat艂a, uzyskiwanie cieni, ustawienia materia艂贸w, GI itp. 聽 B臋d臋 pierwszy i zadam pytania : 1) czy sufity, pod艂ogi i 艣ciany powinny/musz膮 by膰 jednym obiektem aby dobrze rozk艂ada艂y 艣wiat艂o i cienie? 2) okna (framugi) maj膮 niejako pewien dystans od zewn臋trznej i wewn臋trznej kraw臋dzi 艣cian (ich grubosci patrz膮c z g贸ry) - gdzie maj膮 by膰 umieszczone 艣wiat艂a Vray : poza obrysem 艣ciany, wewn膮trz wn臋ki onka za zewn臋trzn膮 cz臋艣ci膮 framugi czy... jako艣 inaczej? 3) czy stosowanie multi/sub object i multimateria艂贸w na malowanie 艣cian pod艂贸g itp jest dobre czy powinny to by膰 osobne obiekty/plane? 4) czy zastosowanie samych zaokiennych 艣wiate艂 Vray dla np. zachmurzonego nieba (bez s艂o艅ca) to dobre wyj艣cie? 5) czy zwyk艂a 艣ciana jedynie pomalowana farb膮 powinna mie膰 chocia偶 minimalny reflect? 6) Jakie ustawienia np. dla Vray (w moim przypadku) stosowa膰 dla ko艅cowych render贸w high-end (ir map i lght cache... subdivs itp, przy lght cache lepiej renderowa膰 przy opcji obliczania 艣wiat艂a dla WROLD czy SCREEN rendertime nie gra wi臋kszej roli - ma by膰 艂adnie)? 聽 Jako przyk艂ad u偶yj臋 obrazka z vizk膮 nad kt贸r膮 si臋 g艂owi臋. Co艣 tu nie gra w rozk艂adzie 艣wiete艂, a g艂贸wnie cieni przy po艂膮czeniach 艣cian z sufitem i pod艂og膮. Uk艂ad 艣cian (1), pod艂oga (2) i sufit (3) to osobne obiekty, z kt贸rych ostatnie 2 maj膮 nieco modyfikatora "shell".
Napisano 27 Sierpie艅 200618 l glupie pytania bo na wiekszosc moglbys sobie odpowiedziec sam. ale noca mam zawily tok myslenia wiec sie pomeczysz z moimi pomocami :D 聽 1. bez roznicy jezeli masz dobrze wykonana geometrie 2. vraylighty w oknach emituja swiatlo nieba wiec wpadajace z zewnatrz wiec powinny byc za oknem (na zewnatrz) 3. tak! 4. zalezy jak chcesz oswietlac ale mozna 5. to zalezy od farby. niektore maja reflect niektore nie a jak juz to z duzym glossem (tzn. z malym czyli duzy blur) 6. odnosnie ustawien: irr mapa; light cache 聽 zapraszam do lektury http://www.spot3d.com/vray/help/150R1/ 聽 co do sceny ustaw irr mape na high i po strachu :)
Napisano 27 Sierpie艅 200618 l Autor w艂a艣nie o to chodzi艂o!! czy mnie to "urz膮dza" czy nie - chodzi艂o o tego typu odpowiedzi w tym dziale. 3....to nie jest odpowied偶 gdy偶 zada艂em pytanie otwarte - czy tak czy tak, odpowied偶 "tak" nie jest jasna. 聽 Generlanie chodzi o to aby kto艣 bardzo 艣wie偶y z tematem archviz m贸g艂 co艣 z tego topic'u wywnioskowa膰 :) W ka偶dym razie dzi臋ki! Nie wspomn臋, 偶e pozosta艂e pytania nie zosta艂y "odpowiedziane" :) Mam szybkiego kompa i wreszcie sam dojd臋 co i jak najlepiej - chodzi o tych, kt贸rzy nie maj膮 tak dofinansowanego luksusu i czasu aby nadmiernie testowa膰. Powiedzenie dla mnie "z duzym glossem" jest jasne ale je艣li kto艣 kompletnie zielony b臋dzie to czyta艂 warto aby co艣 z tego wywnioskowa艂 :) nie czepiam sie tylko jestem przychylny rozszerzaniu wiedzy dla pocz膮tkujacych. sam w艂a艣nie dzieki takim topicom i podpowiedziom stworzy艂em 艂adne exteriory i samochody w nich. skoro ja si臋 od kogo艣 czego艣 nauczy艂em uwa偶am, 偶e 艣wie偶y powinni mie膰 r贸wnie偶 tak膮 mozliwo艣膰 :) np.: jesli utwaienia ir map to nie linki tylko sugestie,,, podobnie z light cache... :) np dla single frame LC 1000 subdivs i 0,5 sample itp - konkrety do zmodyfikowania ju偶 osobi艣cie 聽 pozdrawiam
Napisano 27 Sierpie艅 200618 l Ad.1 Nie musz膮. Tworz膮c jeden obiekt komplikujesz sobie prac臋 przy wprowadzaniu z mian w materia艂ach i ustawianiu UVW. Ad.2 Kwestia tego co chcesz uzyska膰. Ad.3 Patrz Ad.1. Vray wysypuje si臋 przy manipulowaniu skomplikowanymi materia艂ami w mateditorze. Czasem te偶 powoduje bugi. Ad.4 Patrz Ad.2 Ad.5 W przypadku vraya teoretycznie by艂oby to z korzy艣ci膮 dla realizmu bo ten nie ma speculara. Praktycznie szkoda czasu. Ad.6 Tu nie pomog臋. Dla mnie czas ma podstawowe znaczenie :) 聽 Poza tym nie ten dzia艂.
Napisano 28 Sierpie艅 200618 l Autor ad. 1 - czy mam rozumie膰, 偶e politycznie poprawnym jest robienie ka偶dej 艣ciany jako boxa? ad.2 - Vraylght za oknem ma przecie偶 symulowa膰 艣wiat艂o dzienne. Rozumiem, 偶e najlepiej je艣li b臋dzie ono ZA oknem ad.3 - hmm, czasami 艂atwiej jest zastosowa膰 multi... ale nie b臋d臋 si臋 k艂贸ci艂 聽 kolejne pytania nap艂yn膮 w miar臋 posuwania sie w pracach
Napisano 30 Sierpie艅 200618 l Autor OK, wi臋c teraz przyk艂ady, dla kt贸rych prosi艂bym o rady. Jeden obrazek to pogl膮dowy render, drugi to rzut z g贸ry z zaznaczonymi elementami 聽 ustawienia sceny. Parametry Vray : wersja 1.47, MAX 7, GI 1.0, saturation 0.4, contrast 1, contrast base 1, color mapping expotential, dark 1.0, brught 1,5, clamp, affect bckgrnd IR map - v low, Hsph sub 70, Interpr smap 50, last squares i overlaping light cache - screen, subdivs 700, samp size 0,3, passes 4, use lght cache for glossy rays, filter none 聽 rzut z g贸ry pokazuje jak to jest ustawione - 艣wiat艂a Vray (za oknami ma艂e po mult. 15, du偶y z tarasu z mult. 5, wszystkie ingore light normals oraz direct jako s艂o艅ce wpadaj膮ce do salonu, kt贸rego nie wida膰 na renderze - to kuchnia Pod艂oga i sufit to fioletowe kreski - obecny kszta艂t kreska ci膮g艂a, poprzedni r贸wnie偶 robi艂 b艂edy to przerywana. 聽 na za艂膮czonym renderze zaznaczy艂em miejsca, w kt贸rych cienie uk艂adaj膮 si臋 niew艂a艣ciwie i 艣wiat艂o rozk艂adanie jest r贸wnie偶 nie tak, jak powinno. 聽 Jakch zasadniczych rad udziel膮 mi bardziej do艣wiadczeni? :)
Napisano 30 Sierpie艅 200618 l Autor ok wiec (jak po czasie renderowania wida膰) tutaj jest render z bardzo wysokimi ustawieniami LC world, bodaj偶e 6000 sub, sampl size 1, ir map hi 300 i 270 聽 zwr贸膰 uwag臋 na kraw臋d藕 przy suficie nad lewym g艂o艣nikiem
Napisano 31 Sierpie艅 200618 l Autor jako primary mam ir map... jakie艣 sugestie co do ustawienia czy, jak to nazwa艂e艣, podrasowania? :)
Napisano 31 Sierpie艅 200618 l to primaryt bounces sa odpowiedzialne za to co wskazujesz na renderze. wiec na tym sie skup. zwikszenie rozdz irr mapy pomoze napewno.
Napisano 31 Sierpie艅 200618 l a jeszcze w IR jest co艣 takiego jak check sample visibility sprawd藕 czy masz w艂膮czone.
Napisano 1 Wrzesie艅 200618 l obejrzyj sobie prace Mario. :D 聽 Podaje tu jego ustawienia, dla mnie calkiem niezle :) 聽 Primary bounces: Irraduance map Secondary bounces: Light cache 聽 Irraduance map Min rate -3 Max rate 0 (czasami 1) HS 25 Is 20 Ct 0.3 Nt 0.3 Dt 0.3 聽 Light cache Subdivs 650 (czasami 800) Sample siz 0,02 Screen Screen Filter None 聽 聽 QMC Adaptive a 0.89 Noise t. 0.004 (mo偶na da膰 0.001 ale to juz czas renderowania podskoczy) 聽 Color mapping jeden i drugi na 1.6 聽 聽 Global switches:: napisze co jest zaznaczone w materials Reflection/refraction Maps Filter Maps (max tem 80 Transp. 0.01) Glossy sffects 聽 Image sampler : Adaptive subdivision MIn -1 Max 2 Object our. Threshold 0.1 Normal 0.2 A. filter Catmull-Rom 聽 聽 聽 聽 Napisze jeszcze co艣 o 艣wiat艂ach VrayLight umieszczam w oknie i zmieniam kolor np. 254 243 223 Je艣li scenka jest dalej ciemna to umieszczam kolejne 艣wiat艂o jako pomocnicze w innym oknie i tak a偶 efekt b臋dzie satysfakcjonuj膮cy . S艂o艅ce to DirectLight z VRayShadow
Napisano 1 Wrzesie艅 200618 l Autor Wielkie dzi臋ki za rady, zaraz ich spr贸buj臋. Najpierw jednak pokarz臋, co mi wysz艂o z w艂asnego kombinowania... trszk臋 ciemno ale to si臋 raczej da 艂atwo poprawi膰. Czas renderu... masakra :) 聽 OK, inny render tej samej sceny... cienie s膮 "w miar臋" satysfakcjonuj膮ce aczkolwiek nadal nie idealne i jest par臋 bug'贸w... no i plamy.. ale to ustawienia ir mapy. 聽 Uwtawienia w tym renderze (to nie mia艂 by膰 final render ale do艣膰 dobry aby zobaczy膰 co jest nie tak): IR MAP - Medium (min-3, max-1, nrm 0,2; dist 0,1), HSph 400, interp samp 10 (dlatego plamy?). last squares i overlaping, multipass LC - screen, sub 700, samp size 0,2, passes 4, use for glossy rays, filter none 聽 Render wygl膮da tak... mo偶e jakie艣 uwagi. Dlaczego mr贸wki na metalowych przedmiotach? Wina subdivs w materia艂ach (20), ir map... czy dlaczego? 聽 PS.: jestem bardzo wdzi臋czny (r贸wnie偶 polskiemu - max3d) "spo艂ecze艅stwu 3D", bo wszystko co umiem i co zrobi艂em zawdzi臋czam bezcennym radom na forach. Poniewa偶 chc臋 spr贸bowa膰 archviz - jeszcze w tej dziedzinie kilka si臋 przyda. :) 聽 EDIT : oto render z ustawieniami zaproponowanymi przez klikusa - godzina w d贸艂 i duuu偶o wierniejsze efekty. Czy zapisanie tego presetu w oknie "renrer" maxa zapisze wszystkie ustawienia (r贸wnie偶 Vray'a)?
Napisano 1 Wrzesie艅 200618 l Autor jeszcze pytanie pomocnicze - dlaczego od jakiego艣 czasu mog臋 wprowadza膰 w ustawieniach Vray tylko jedn膮 cyfr臋 po przecinku (np w smap. size LC czy w glosiness w materia艂ach)?? 聽 nie mog臋 ustawi膰 np. 0,85 tylko albo 0,8 albo 0,9.... co艣 namiesza艂em?
Napisano 5 Wrzesie艅 200618 l Autor Ok, ju偶 doszed艂em z tymi "po przecinku" - number of decimals. 聽 Dzieki Wam jestem ju偶 prawie w domu/w kuchni ale mam kolejny problem. Render - metalowe rzeczy maj膮 ziarno i roleta na oknie ma dziwne plamy. Mo偶e to wina AA, bo narazie robi臋 fixed 4. 聽 Materia艂 rolety: Diffuse kremowy, reflect 0, refract czarny 9, refr. gloss 0,8, subdivs 40, use interpolation. 聽 Ustawienia renderowania Mario - jak zaproponowane wcze艣niej ale LC 800, samp size 0,02.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto