klikus1984 Napisano 1 Wrzesień 2006 Napisano 1 Wrzesień 2006 witam mam pytanko. zrobilem scene i w gzymsie umiescilem 6 swiatel v ray sferycznych takich malutkich, zeby dzialaly jak waz switelny. czy ilosc swiatel mocno spowalnia rendering ? bo mam w scenie okolo 16... i troszke dlugo mi liczy :(
pecet Napisano 1 Wrzesień 2006 Napisano 1 Wrzesień 2006 jak sam to zaobserwowałeś to po co sie pytasz?
klikus1984 Napisano 1 Wrzesień 2006 Autor Napisano 1 Wrzesień 2006 pytam sie po to , bo nie wiem czy to jest konkretnie powodem. gdybym wiedzial to bym sie nie pytal. wysnulem pewnien wniosek, ktory wydawal mi sie sluszny i chcialem go porzec.
Zbychowaty Napisano 1 Wrzesień 2006 Napisano 1 Wrzesień 2006 wiecej swiatel..wiecej promieni, wiecej odbic itd :)
pioootras Napisano 2 Wrzesień 2006 Napisano 2 Wrzesień 2006 zmniejsz subdivs tych swiatel jezeli nie swieca zbyt mocno. to powinno przyspieszyc rendering
streaker Napisano 2 Wrzesień 2006 Napisano 2 Wrzesień 2006 wiecej swiatel..wiecej promieni, wiecej odbic wiecej czasu na rendering
klikus1984 Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Napisano 2 Wrzesień 2006 mam wlaczona opcje store with IR map. ale postaralem sie zmniejszyc ich liczbe. swiatla z gzymsu do kasacji :)
polka dot Napisano 2 Wrzesień 2006 Napisano 2 Wrzesień 2006 lepiej umiesc jedno podluzne zamiast kilku mniejszych, jezeli zalezy ci na czasie :) swiatla IES czesto najbardziej wydluzaja rendering
klikus1984 Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Napisano 2 Wrzesień 2006 to wlasnie wiem IES, czyli photometryczne, a szkoda bo fajne efekty mozna uzyskac. Mialem taka cala sciane przeszklona i umiescilem tam chyba z 5 swiatel v_ray, ale tak jak poradziles zamienilem je na jedno duze :) PS:wiecie moze jakie swiatlo najlepiej umiescic w basenie zeby podswietlalo wode ? cos takiego jak halogen, tylko nie IES i czy sa jakies patenty na umieszczenie go w BRYLE wody zeby fajny byl efekt ? :) pozdro
polka dot Napisano 2 Wrzesień 2006 Napisano 2 Wrzesień 2006 ja tam bym dal IES ;) ciekawe efekty uzyskasz dodajac wolumetryke jak np tu: pozdrawiam
klikus1984 Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Napisano 2 Wrzesień 2006 wyglada calkiem calkiem :) czy tu uzyles IES ?
Rekomendowane odpowiedzi