Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam !

zastanawiam sie tak na zdrowy rozum, jezeli mam wnetrze, do ktorego swiatlo dostaje sie przez okna i jest to np. swiatlo sloneczne jako direct light, to jak zrobic zeby wnetrze bylo oswietlone mapa HDRI, z tego co mi sie wydaje, to jezeli dam ja do enviroment, to oswietli mi moj pokoj, ale n ascianach zewnetrznych, a teg obym nie chcial...

Wybaczcie jezeli pytanie jest glupie, ale po prostu wszedzie [pokazuje sie jak oswieetlic scene hdri, a mi chodzi o wnetrze. pozdrawiam

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A po co ty chcesz oświetlać scenę wewnątrz za pomocą hdri? To absolutnie nie ma sensu. Słoneczko i GI wystarczą.

Napisano
  • Autor

myslalem ze wtedy wnetrze bedzie bardziej realistyczne, bo w przedmioty beda odbijac swiatlo w taki sposob, jak to jest w rzeczywistosci.

Napisano

Jeśli masz wnętrze wymodelowane, to przy włączonym raytracingu przedmioty przecież będą odbijać otoczenie. Realizm jest tu kwestią oświetlenia, materiałów i tekstur, mapa HDRI dużo nie pomoże. HDRI jest sens wykorzystywać do: prezentacji modeli, testowania materiałów, oświetlania scen będących na otwartym powietrzu i do compositingu - dopasowywanie oświetlenia modelu do tego jakie jest w rzeczywistości.

Napisano

^what he said

Jak masz wymodelowane pomieszczenie, to jest ono jedną wielką hdr'ką.

Napisano

Użyj materiału DGS na większość ogiektów jeśli robisz w metalu i odbici będą w pożądku bo ten materiał interpretuje każde inny shader jako źrudło światła.

Napisano

Ogulne zasady fizyki są stałe.

Ps: pozdrowienia dla Einsteina. :)

Napisano
A jesli robi w V rayu?:P

Ja brałem pod uwage vraya, no i jeszcze mozesz zrobic render zapisac do hdri pozniej dac na reflecta i masz piękne realistyczne refleksy sceny :]