Napisano 9 Wrzesień 200618 l witam ! zastanawiam sie tak na zdrowy rozum, jezeli mam wnetrze, do ktorego swiatlo dostaje sie przez okna i jest to np. swiatlo sloneczne jako direct light, to jak zrobic zeby wnetrze bylo oswietlone mapa HDRI, z tego co mi sie wydaje, to jezeli dam ja do enviroment, to oswietli mi moj pokoj, ale n ascianach zewnetrznych, a teg obym nie chcial... Wybaczcie jezeli pytanie jest glupie, ale po prostu wszedzie [pokazuje sie jak oswieetlic scene hdri, a mi chodzi o wnetrze. pozdrawiam
Napisano 9 Wrzesień 200618 l A po co ty chcesz oświetlać scenę wewnątrz za pomocą hdri? To absolutnie nie ma sensu. Słoneczko i GI wystarczą.
Napisano 9 Wrzesień 200618 l Autor myslalem ze wtedy wnetrze bedzie bardziej realistyczne, bo w przedmioty beda odbijac swiatlo w taki sposob, jak to jest w rzeczywistosci.
Napisano 9 Wrzesień 200618 l Jeśli masz wnętrze wymodelowane, to przy włączonym raytracingu przedmioty przecież będą odbijać otoczenie. Realizm jest tu kwestią oświetlenia, materiałów i tekstur, mapa HDRI dużo nie pomoże. HDRI jest sens wykorzystywać do: prezentacji modeli, testowania materiałów, oświetlania scen będących na otwartym powietrzu i do compositingu - dopasowywanie oświetlenia modelu do tego jakie jest w rzeczywistości.
Napisano 9 Wrzesień 200618 l ^what he said Jak masz wymodelowane pomieszczenie, to jest ono jedną wielką hdr'ką.
Napisano 9 Wrzesień 200618 l Użyj materiału DGS na większość ogiektów jeśli robisz w metalu i odbici będą w pożądku bo ten materiał interpretuje każde inny shader jako źrudło światła.
Napisano 9 Wrzesień 200618 l A jesli robi w V rayu?:P Ja brałem pod uwage vraya, no i jeszcze mozesz zrobic render zapisac do hdri pozniej dac na reflecta i masz piękne realistyczne refleksy sceny :]
Napisano 9 Wrzesień 200618 l Autor dziekuje wam bardzo za jak zwykle fachowa pomoc. uzywam v-raya. pozdrawiam