Napisano 1 Październik 200618 l Witam, Mam pewien problem.. A raczej pytanie.. Otóż.. Moja dziewczyna robi sobie remont w pokoju, chce sobie na śćianie powiesić w antyramie nasze wspolne zdjecie.. Bardzo prosila zeby byl to rozmiar mniej wiecej jak 4 kartki a4. Uparła się co do jednego zdjecia ktore ma rozmiar 2592x1944 i waży 1.07 mb. Jest Ono delikatnie rozmazane ale Jej to nie przeszkadza bo bardzo ladne.. :D Rozchodzi sie o to że nie wiem czy zdjecie o rozmiarze 2592x1944 gdy wywołamy gdzies w drukarni na wielkosc 4 kartek a4 nie bedzie jakies rozmazane bardziej albo jakos brzydko nie wyjdzie.. Czy Jest mozliwosc dopasowac specjalny rozmiar zdjecia w Photoshopie..? Np Powiekszyc jego rozdzielczosc nie psoc przy tym fotografii... ?? Da sie tak zrobić.. ?? Jak tak to prosil bym o pomoc i napisanie mi w jaki sposob i jakie wymiary musila bym dać.. Dzieki :)
Napisano 1 Październik 200618 l Mam karteczke z mojego fotolabu i wynika z niej ze fotka na wydruk 20x30 (czyli cos kolo A4) powinna miec 2421x3626 - czyli sugeruje powiekszyc podostrzyc i dac do wywolania :]
Napisano 1 Październik 200618 l czyli chodzi ci o rozmiar A2 -42cm x 59,4cm do druku daje 300dpi z tego by wynikalo po skomplikowanych obliczeniach 4961x7016 ale chyba nie bedziecie tego ogladac z odleglosci 10 cm:) ja powiem tak jak nie mialem czasu to drukowalem czasem rodzielczosc 800x600 na formacie 50x70 :) choc jak chcesz miec super wyrazne to zwieksz sobie do takiej rozdzielczosci i wydrukuj u siebie fragment z tego i zobaczysz jak to wychodzi (albo podglad w skali 1:1) generalnie mysle ze mozesz to smialo druknac pozdrawiam
Napisano 1 Październik 200618 l właśnie, to zależy z jakiej odleglości będzie to oglądane. Możesz spokojnie powiększyć do takiej rozdziałki o jakiej pisze maverick sheep, daj delikatnego noise'a (bardzo delikatnego) i druknij, powinno być ok.
Napisano 1 Październik 200618 l ewentualnie http://homokaasu.org/rasterbator/ zeby zyskac troche inny efekt :-)
Napisano 1 Październik 200618 l hej, Słyszałem, że jest taki filtr, który robi zwiększenie rozdzielczości nadaje blurka w odpowiebnich miejscach, a innych wyostrza, Taki do obróbki kurduplastych fot. Coś-ktoś wie o nim?
Napisano 2 Październik 200618 l nie czytalem calosci, ale jesli bedzie rozmazane, spikselowane, to zawsze mozna jakis interlace nalozyc