Napisano 19 Październik 200618 l Witam, wpadła mi w łapki Maya 5 – wiem że to przestarzała wersja, ale czy do nauki będzie dobra, czy lepiej „kupić” nowszą wersję?? Aha, pierwsze kroki stawiam ;)
Napisano 19 Październik 200618 l do nauki to ściągnij Personal Learning Edition PLE jest darmowa dla nauki i zastosowań niekomercyjnych i jest w wersji 7 :) link
Napisano 20 Październik 200618 l do nauki to ściągnij Personal Learning Edition PLE jest darmowa dla nauki i zastosowań niekomercyjnych i jest w wersji 7 :) link ale, czy 5 nie wystaryczy??
Napisano 20 Październik 200618 l W 5 jest słabo zintegrowany Mental Ray, musiałbyś się z nim dużo bawić, poza tym brakuje wielu opcji, weź pod uwagę to, że aktualną wersją jest ósemka. Z drugiej strony piątka jest w sumie jak najbardziej funkcjonalną Mayą, wystarczy spojrzeć na efekty specjalne wykonane za jej pomocą kilka lat temu. Tak czy inaczej ja bym ściągnął 7 PLE.
Napisano 20 Październik 200618 l Jedno z ostatnich pytań w tej kwestii! Czy Maya personal, do nauki – ma jakieś ograniczenia czasowe, lub programowe – jeśli tak to jakie?
Napisano 20 Październik 200618 l http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/index?siteID=123112&id=7639525 i czytaj to na samym dole.
Napisano 20 Październik 200618 l Wszystko też zależy co będziesz się uczył. Jeżeli renderingu to zapomnij o personal learning, bo tam będziesz miał znaki wodne a to niszczy cały rendering. Ona głównie nadaje się do modelowania i animacji. Maya w wersji 5 nie znam, ale wiem ze wersja 6 jest obecnie wystarczająca do wszystkiego, no i można bez problemu podpiać pod nią renderery różnie tak samo do wersji 7, a 8 już nie.
Napisano 20 Październik 200618 l Nie znam czasów, kiedy królowała Maya 5, ale o ile dobrze pamietam, dopiero w wersji sześć pojawiły się w miarę dobre narzędzia do modelowania (wcześniej tyrzebabyło zaopatrywać się w dodatkowe plug-iny).W Maya 7 pojawiło się także kilka dodatków - np. selekcja i tworzenie edge loopów. Najlepiej gdybyś ściąnął sobie tą 7 PLE. Po wchłonięciu Kaydary w 7 masz też zaimplementowany FBIK z MotionBuildera, może się przydać przy animowaniu potaci . 5 też może być dobra, ale brak w niej kilku przydatnych narzędzi.
Napisano 20 Październik 200618 l aha, czyli co do demka - mam rozumieć że oprócz znaku wodnego... nie ma ograniczeń w funkcjonalności :>
Napisano 20 Październik 200618 l W PLE występuje znak wodny na renderach oraz w viewporcie w trybie cieniowania. Do tego zapis plików do formatu, który nie jest czytany przez komercyjne wersje Maya. Brak jest chyba także możliwości eksportu modeli. No i oczywiście niemożność wykorzystywania jej do celów komercyjnych.