Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam !

Robie wizualizacje domku jednorodzinnego i chcialem zrobic dachówki w taki sposób, aby kazda byla osobnym elementem, ale Max za bardzo zamula. Mam teraz pytanie, czy jest taki sposb, zeby wszystkie dachóweczki polaczyc naraz w jeden obiekt ?

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

zaznacz dachówke, prawym klawiszem, convert to editable poly, przycisk np 1 na klawiaturze, opcja Attach(prawy panel - tam gdzie modyfikatory, extrude itd) - z listy wybierz reszte dachówek.

Napisano

Wżuć to do slotu displacement, ztitluj kilka razu, poustawiaj moc i gotowe:

dachowkadispkw3.jpg

Napisano

aha a żeby skopiować jedną dachówke kilkaset razy jak ma nielot to użyj opcji ARRAY - nim spytasz gdzie jest użyj przycisku szukaj :D

Napisano

każda metoda dobra... ja bym tam użył scattera... przynajmniej ustawię widok dachówek na 10% i mam nadal sprawną maszynę ;)

Napisano
  • Autor

robie za pomoca array przeksztalcam z extrude na poly i attachuje, ale mam pare tysiecy tych dachowek, dlatego jak robie wszystko na raz, to komp po prostu staje, ale nie ma sie co dziwic, jak sie ma 512 ramu :(

Napisano

Zastanów się, które części dachu będą widoczne w filnale i tylko tam połóż dachówki.

Napisano

pytałeś jak połączyć dachówki z sobą a nie jak to upchnąć w scenie :) zaznacz dachówki, prawy klawisz, properties, zaznacz opcję display as box albo możesz kupić 2x512 ddr i powinno starczyc na początek.

Napisano

albo ukrywaj dachowki i tylko zaznacz opcje render hidden geometry (cos w tym stylu) :)

pozdro

Napisano
  • Autor

ehhh padl !!! niestety nei wyszlo z laczeniem pojedynczych dachowek w jedna wielka grupe. mam pytanie, czy ma ktos moze displace map do zwyklej karpiowki ?? albo jakies wskazowki, ajk taka mape zrobic samemu ? pozdro

Napisano

namaluj sobie gradientami w photoshopie ... gdzieś tam 3-5 minut powinno wystarczyć łącznie z uruchamianiem phshopa. tam gdzie ciemniej to niżej a tam gdzie jaśniej to wyżej na mapie.

jest jeszcze sposób ultra przesadzony ... ustaw camera prostopadle do połaci z dachówek ... wystarczą mały kawałek ... daj ortographic projection camerze aby nie mieć zbiegu perspektywicznego ... potem w opcjach rendera scanline przchodzisz do zakładki RENDER ELEMENTS i wybierasz Z deptch czy też Z buffor jakoś tak ... i po dostrojeniu odległości powinien Ci wypluć idealną mapę głębokości którą możesz wrzucić na displacement .

hogwh

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.