illy Napisano 19 Listopad 2006 Share Napisano 19 Listopad 2006 Witajcie w watku dotyczacym fotografii HDR. Nazwalem go wip glownie z tego powodu, iz postanowilem sie nauczyc widziec to co widzi aparat i komputer podczas tworzenia obrazu HDR. Na co zwracac uwage, co pomijac itd + kwestie techniczne. Dla zainteresowanych: Technika HDR w praktyce HDR Fotosite Wikipedia Kazdy zainteresowany HDR oraz tworzacy, cwiczacy i praktykujacy jest mile widziany w tym watku. Zapraszam do wspolnego cwiczenia tej techniki. Klika zasad: wrzucamy fotki o max. szerokosci 900 px wrzucajac fotke prosze podac dane aparatu oraz ujecia dodatkowo prosze podac rozpietosc ekspozycji (np. skok przeslony co 1) oraz ilosc zdjec wykorzystanych w ujeciu w razie potrzeby dorzuce wiecej info. Zapraszam do zabawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 19 Listopad 2006 Autor Share Napisano 19 Listopad 2006 Pierwsza testowa fotka w moim wykonaniu. Wybaczcie brudna szybe ;p Pierwsza zabawa z hdr: Przeslona: 2.8 Czasy: rozne Skok ekspozycji: co 1,5 ISO: 100 3 fotki, skok co 1 Aparat: Olympus Sp500 ISO: 100 Czas i przeslona: nie pamietam 8 fotek Aparat: Olympus SP500 nie pamietam danych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudylew Napisano 21 Listopad 2006 Share Napisano 21 Listopad 2006 dobry pomysł.. niedługo coś pokombinuję :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 24 Listopad 2006 Autor Share Napisano 24 Listopad 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 24 Listopad 2006 Share Napisano 24 Listopad 2006 pierwszy blok i hala sportowa mi się podoba najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 24 Listopad 2006 Autor Share Napisano 24 Listopad 2006 to i tak nie jes to co bym chcial osiagnac, ale to tez dlatego ze slabo ze sloncem w kolko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 26 Listopad 2006 Share Napisano 26 Listopad 2006 Ni cholery nie wiem jak zrobić taki efekt. Illy - robisz tutka - kilka zrzutów ekranowych z fotosklepu i krótki opis. Te linki nic nie tłumaczą, pokazują tylko efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 26 Listopad 2006 Autor Share Napisano 26 Listopad 2006 Drogi piksarze :) Pisze dla Ciebie tego posta abys sam zaczal robic takie piekne, pelne waloru artystycznego, cudowne, wunderbar i wundershon fotografie ;p Po pierwsze proponuje sciagnac program ktorego sam uzywam http://www.hdrsoft.com/ o nazwie photomatix. Niestety na stronie jest wersja probna, wiec orginal bedziesz musial sobie zakupic ;p Nastepnie bierzesz aparat i lecisz w plener. Na poczatek robisz 3 fotki: -1 EV, 0, +1, oczwiscie mozesz do tego uzyc autobracketingu, badz recznie zmieniac czas naswietlania (przeslony nie bo bedziesz miec rozna glebie ostrosci, iso tez nie bo beda rozne szumy) Nastepnie sciagasz jotpegi na dysk, wrzucasz owe trzy fotki do w/w programu, klikasz u gory HDR-> Generate HDR wyskoczy okienko gdzie gdzie wybierasz - align sources before HDR - assume standard tone curve (to tak na poczatek) klikajesz OK komputer wypluje tobie piekny obraz hdr, mozesz pojezdzic mszka, a w okienku zobaczysz ciekawy efekt ;p nastepnie bierzesz HDR->Generate tone maping i tutaj juz musisz sam dojsc co i jak, gdyz kazdy robi to co lubi :) Czekam na efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 26 Listopad 2006 Share Napisano 26 Listopad 2006 Inny - wielkie dzięki, programik wygląda na prosty w obsłudze, dużo eksperymentów trzeba - oto pierwszy - następne będą jak opanuje technikę źródło (jedno dla przykładu, pozostałe dwa +/- 2 EV) i wyjściowy i pierwsze wnioski, trzeba koniecznie robic ze statywu - ja robiłem z ręki i mimo że program potrafi lekko dogrywać położenie zdjęć to nie jest wszechmocny dlatego na drugiej focie po lewej lekko rozjechane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 26 Listopad 2006 Autor Share Napisano 26 Listopad 2006 nom, statyw niezbedny, ja wiekszosc ze statywu robie, ewentualnie z jakiejs podporki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudylew Napisano 26 Listopad 2006 Share Napisano 26 Listopad 2006 Siema Illy siema Piksar ładnie to wszystko wygląda.. mi przypadła do gustu fotografia nocna z tym dworcem.. Widze że borykamy się ostatnio z brakiem słońca :( ok! Też się dołączam nie czaje jeszcze tego programu .. poklikałem i wyszło to.. tragedia ale zapodam.. a oto co wyszło : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 30 Listopad 2006 Autor Share Napisano 30 Listopad 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naeq Napisano 30 Listopad 2006 Share Napisano 30 Listopad 2006 oOo nieźle, Dobre zdjęcie + HDR robi na prawdę dobre wrażenie ;] pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cerebrate Napisano 30 Listopad 2006 Share Napisano 30 Listopad 2006 hymmm tak sie zastanawiam nad HDRI czyli jak by tu zrobić by zrobić :) taki render by wyglądał jak zdjęcie hdri czyli na lustrzanej kulce. :) pokombinuje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 1 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2006 mylisz HDR lightning od hdr imaging Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 1 Grudzień 2006 Share Napisano 1 Grudzień 2006 a czym to sie różni? to te zdjęcia nie dadzą takiego samego efektu w 3d jako enviroment map (np lakier samochodowy)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 2 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2006 tzn. masz racje, sam obraz hdri tak wyglada, ale to jest jeszcze obrobione mapowaniem tonalnym niestety nie moge sie nigdy za dnia wybrac na fotkowanie wiec tak dziwnie ciemnie one. more Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 3 Grudzień 2006 Share Napisano 3 Grudzień 2006 księżyc bez i z HDR ------edit teraz jak na to patrzę to widzę że przekombinowałem, ale na razie nie kasuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 7 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2006 HDR-Panorama edit: test szerokiego kata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 7 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2006 to tyle na dzisiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 7 Grudzień 2006 Share Napisano 7 Grudzień 2006 wow super te zdjęcia, może troche przesycone barwy, ale i tak wygląda ładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 13 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2006 Chyba male zainteresowanie jest ta technika i zdjeciami :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 18 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DFI_hikoo Napisano 16 Styczeń 2007 Share Napisano 16 Styczeń 2007 Sony DSC S85 skok: 1.0 liczba zdjec: 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dariusz Napisano 16 Styczeń 2007 Share Napisano 16 Styczeń 2007 nie wiem co mają w sobie zdjęcia wykonane tą techniką, ale mnie powalają. głupie blokowiska stają się przepiękne. dariusz domaga się więcej:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcfro Napisano 18 Styczeń 2007 Share Napisano 18 Styczeń 2007 no jak wszyscy wrzucają to i ja wrzucę...a co ! sony h2 liczba zdjęc :3 i jescze jedno (wieża ciśneń) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 21 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3de Napisano 28 Styczeń 2007 Share Napisano 28 Styczeń 2007 Panowie po co się męczyć i wykonywać 3-6 zdjęć jednego obiektu, które w dodatku muszą być idealnie spasowane. Program Photomatix występuje też jako plugin do photoshopa i polega na użyciu standardowej funkcji z Photoshopa Shadow/Highlights, dzięki której uzyskacie podobne lub wręcz takie same efekty z jednej fotki. Poniżej kilka moich przykładów: i porównanie przed/po : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcfro Napisano 29 Styczeń 2007 Share Napisano 29 Styczeń 2007 a jak wgrac ten plugin??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lis Napisano 29 Styczeń 2007 Share Napisano 29 Styczeń 2007 3de -> bez obrazy ale nie da się zrobić czegoś z niczego. Owszem można poprawić fotkę ale nie zwiększyć jej rozpiętości tonalnej z niczego. Sprawdz. W słoneczny dzień Spóbuj stanąć w głebi pokoju i zrób fotkę w kierunku okna. Jeśli z 1 foty uzyskasz idealny obraz za oknem i w pokoju to ja już sam nei wiem. Musiałbyś mieć jakis abarat o niesamowitej rozpiętości tonalnej i w rawie to robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 29 Styczeń 2007 Share Napisano 29 Styczeń 2007 OOO... i tutaj Lis właśnie podałeś najlepsze zastosowanie HDRi we wnętrzach to się sprawdza świetnie, ale jeśli robić plener, to naprawdę dobry efekt uzyskacie bez takiej zabawy. Chwila zabawy w PS z fotką drzewa, kompozycję pozostacie bez komentarza;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3de Napisano 29 Styczeń 2007 Share Napisano 29 Styczeń 2007 a jak wgrac ten plugin??? ściągasz ze strony http://www.hdrsoft.com/download.html plik o nazwie Tone Mapping Plug-In (compatible with Photoshop CS2) i inastalujesz. Odpalasz Szopa i szukasz gdzie jest, z tego co pamiętam to chyba w filtrach na samym dole. Lis > jeżeli chcesz zrobić wyraźne zdjęcie typu: "W słoneczny dzień Spóbuj stanąć w głebi pokoju i zrób fotkę w kierunku okna" to napewno nie uda się to techniką hdr w postaci 3 zdjęć. Ja wtedy robie 2 zdjęcia, jedno z lampą (gdzie mam wyrażny pokój), a drugie bez lampy (widok za oknem). Nakładam 2 na siebie i z 2 czyszcze wszysko oprócz szyb z okna i gotowe. Dodam że na zdjęciu z lampą można zmniejszyć saturacje żeby się lepiej zgrały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DFI_hikoo Napisano 30 Styczeń 2007 Share Napisano 30 Styczeń 2007 ilosc zdjec: 13 skok: 0.3 sztuczne_kwiaty_hdr_z_13_zdjec_plus_tone_mapping_plus_fake_DOF_PS a tu oryginal: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 12 Marzec 2007 Autor Share Napisano 12 Marzec 2007 Dodam ze nie zawsze da sie dobre zrobic jednym zdjeciem, a hdr z jednego zdjecia to czesto i gesto porazka. Dla tego niech te dwie techniki sie uzupelniaja Dzisiejszy wypad rowerowy. To w sumie jest slabe, ale ma isc na inne forum Widok na zatoke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 12 Marzec 2007 Share Napisano 12 Marzec 2007 ostatnie super :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dariusz Napisano 12 Marzec 2007 Share Napisano 12 Marzec 2007 1 i 3 z "Widok na zatokę" bardzo mi się podobają. to winietowanie zamierzone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 12 Marzec 2007 Autor Share Napisano 12 Marzec 2007 to winietowanie to wina zbyt mocnego ustawienia wartosci light smooth, dlatego mniej zamierzone ale przypadkowe Kuciel: bylo wiecej mew ale musialem zamalowac btw. wszystko bez statywu, bo nie wiem jak go na rower zamontowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 13 Marzec 2007 Autor Share Napisano 13 Marzec 2007 Dobra, kolejna seria. Troche mniej udana, i troche przerysowana, ale nic sensownego nie udalo mi sie zrobic. Ciezko jest kadrowac zdjecia nie majac statywu. Najczesciej robie z tego co mam albo z ramy roweru, ale czasem sie rozjezdzaja. Pod domem Blyskawica i Dar Pomorza ORP Blyskawica Przystan (to co wczoraj tylko z innego kata) Skwer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 14 Marzec 2007 Share Napisano 14 Marzec 2007 no niezle :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudylew Napisano 14 Marzec 2007 Share Napisano 14 Marzec 2007 2, 4 i 5 wbija w fotel :D 1, średniawka a 3 kadr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 15 Marzec 2007 Autor Share Napisano 15 Marzec 2007 na trzecim nawet widac z czego korzystalem jako statywu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 24 Marzec 2007 Autor Share Napisano 24 Marzec 2007 Troche z dzisiejszego dnia. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakula Napisano 24 Marzec 2007 Share Napisano 24 Marzec 2007 illy: wgraj sobie PS LIGHTROOM - jest tam fajna opcja do redukcji zaciemnien na obrzezach kadru, ktore jak widze sa zmora Twoich fotek ;) Co do fotek to takie zwykle raczej - srednio wogole widac ze to HDR :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Por@szek Napisano 4 Maj 2007 Share Napisano 4 Maj 2007 Illy od dluzszego czasu ogladam twoje fotki i musze przyznac ze sa naprawde rewelacyjne. Troche sie sam bawie ale niestety nie mam za duzo czasu na fotografie. Moze teraz w weekend cos pokombinuje. Z ciekawosci dlugo sie bawisz w fotkowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 5 Maj 2007 Autor Share Napisano 5 Maj 2007 w fotkowanie jakos rok bedzie, z HDR bawie sie od kiedy jest watek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colgatte Napisano 7 Maj 2007 Share Napisano 7 Maj 2007 Mój drugi hdr w życiu i chyba się wkręcę w to. :D Aha, oczywiście ruszony, bo bez sprawnego statywu - szybkozłączka wpadła mi do jeziora. xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naeq Napisano 7 Maj 2007 Share Napisano 7 Maj 2007 Chyba Też spróbuję póki mam aparat, całkiem miłe efekty wychodzą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 7 Maj 2007 Share Napisano 7 Maj 2007 czym sie od ostatniego rozni, chba zbyt maly obszar troche? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 8 Maj 2007 Autor Share Napisano 8 Maj 2007 Falcom, nie ma powodu uzywac tutaj HDR poniewaz nie wychodzisz poza zakres dynamiki, nie musisz np. zmniejszac ekspozycji zeby ukazac zbyt jasne rzeczy poniewaz scena miesci sie w tym co lapie aparat. Sprobuj wrzucic kadr obraz z monitora, albo na tle okna to zrobic to zobaczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 23 Maj 2007 Autor Share Napisano 23 Maj 2007 znowu kamyczki: Falcom: troche przesadziles z ustawieniami bo niektore biale miejsca masz mega przepalone. A gore mega slabo kontrastowa :) Przez co wyglada jakbys zrobil fotke osiedlu a gore akwarela namalowal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi