Napisano 21 Listopad 200618 l Witam wszystkich forumowiczów. Od dawna jestem użytkownikiem tego forum ale biernym (i niezarejstrowanym). Wkońcu wrzucam coś swojego Proszę o opinie. Jedna z moich pierwszych v-rayowych scen wiec może bez rewelacji. Jeszcze dla ścisłości max 8 plus v-ray. P4 3.0, 2GB ram, radek 9600 pro. ok. 3,5 h
Napisano 21 Listopad 200618 l no i dajesz rade. ładne shadery, sporo chyba evermotionowych modeli :) na 3 dziwnie ta kamera "patrzy"(dziwne zbiegi, pewnie by wiecej pokazać) To swiatełko w mebelku to IESik?? PoZdRo!!
Napisano 21 Listopad 200618 l Autor kilka rzeczy od evera, ale kilka zrobionych na podobieństwo everowych. Tak na mebelku lekki ies, a kamera to tak jak napisales, lubie duzo na jednym renderze:)
Napisano 22 Listopad 200618 l Ładne: 1/słabe AA 2/wydaje mi się że zbyt mocny Fov 3/A takie "Jedna z moich pierwszych v-rayowych scen" możesz włożyć między bajki! Zbyt dużo widziałem wizek, renderów, testów itp. żeby w to uwierzyć..... Pracki naprawdę niezłe.
Napisano 22 Listopad 200618 l mozesz pokazac modele, ktore robiles "na podobienstwo"? tak z ciekawosci pytam, bo wydaje mi sie, ze nie ma zadnych roznic :) No mniejsza, calkiem niezle to to.
Napisano 22 Listopad 200618 l Autor Trochę bardziej skupiłem sie na ustawieniach niż na modelach więc głównie zapożyczone modele używałem, a scena naprawde jest drugą moją sceną w v-rayu, ale dłuuugo dochodziłem do tego, milion renderów zrobiłem zanim tak wyszło:) i większość ustawień nadal jest dla mnie zagadką i ustawiałem na podobieństwo podpatrzonych na forum:). Jeszcze pytanko co robi to "AA" ? i jak zmienić żeby było lepiej??
Napisano 22 Listopad 200618 l tak myslalem, ze cos krecisz. wszystko to kopie, a nie Twoja praca, kopie modeli, kopie ustawien i zero wiedzy - IMHO.
Napisano 22 Listopad 200618 l Autor VoNd -> jeśli chodzi o modele to chyba po to są żeby przyśpieszyć pracę, a jeśli pracowałbym nad jakimś konkretnym projektem robiłbym swoje modele, a jeśli chodzi o ustawienia to chyba od czegoś muszę zacząc skoro kompletnie vraya nie znam a najlepiej chyba podpatrzeć u kogoś kto się na tym zna i udostępnia to na łamach forum. MF -> kompletnie nie rozumiem co miałoby tu być kradzieżą??
Napisano 22 Listopad 200618 l Oczywiscie, ze modele sa do przyspieszenia pracy, sam ostatnio zakupilem osiem plytek od Everow, bo sie z robota nie wyrabiamy i niektore sie faktycznie przydaja. Problem w tym, ze zaczynam nawet powatpiewac, czy to Twoja praca w ogole, bo byc moze kumpel Ci ustawil swiatelka? :) Wiesz, najpierw widzimy, ze uzywasz modeli, Ty mowisz, ze tylko kilka - okazuje sie, ze wiekszosc. Rozmawiamy o VRayu, pytasz o AA. Jak zrobiles prace nie majac pojecia czym jest AA? No mniejsza, ja sie w to nie mieszam, ale i komentowanie pracy jako takiej jest zbedne. I ku wyjasnieniu - nie mam nic przeciwko uzywaniu gotowych modeli, to na serio oszczedza czas. Twoj przypadek jest po prostu ciut inny :)
Napisano 22 Listopad 200618 l Autor Ok może masz racje w kilku kwestiach ale scenka jest moja robiona pod kątem sprawdzenia wogóle czy coś mogłbym zrobić w vrayu nawet na nie swoich ustawieniach. Modeli Evera używamy już od jakiegoś czasu, ale nigdy nic w vrayu nie robiłem nawet się cieszyłem że ładnie dość wygląda, ale co prawda to prawda i przyznaje się bez bicia czystego vraya bym drugi raz tak nie ustawił:) Bez tego forum nawet nie wiedziałbym o v-rayu. Powoli do tego dojde, a że jestem niecierpliwy to odrazu chciałem mieć pięknie:).
Napisano 22 Listopad 200618 l Ja bym się czuł jak w gabinecie / sekretariacie ...jedząc w takiej kuchni.
Napisano 22 Listopad 200618 l Autor zwykłe boxy ze zchamferowanymi/ściętymi rogami, na początku kombinowałem z chamfer boxami z małą ilością segmentów ale dziwnie sie tekstura układała.
Napisano 23 Listopad 200618 l Karoloos ladne renderki, widac ze chwytasz o co chodzi w v-ray'owym swiecie ;-) pozdrowionka
Napisano 23 Listopad 200618 l ja nie wiedzialem co to jest aa przez pierwsze 1,5 roku uzywania v-raya:D. pracka ladna, ale sproboj zrobic cos swojego albo sprobowac zwizualizoac czyjsc projekt.wiele wiele wiecej sie nauczysz.
Napisano 24 Listopad 200618 l Autor Dzięki. Muszę od początku jakąś scenę ustawić, większą satysfakcje będę miał. Szkoda że to zawsze tyle czasu pochłania. Ktoś może wie co może dać dużego kopa w czasie renderów, w sensie sprzętowym??
Napisano 24 Listopad 200618 l W sensie sprzetowym to procek dual 6 GHz i 3GB ramu ;-) Minimum he he he he...:-) Just kidding...
Napisano 24 Listopad 200618 l Całkiem fajne mam tylko jedną uwagę. dotyczy sie ona chyba wiekszości renderingów wnętrz na forum a mianowicie widok za oknem. zawsze lepiej moim zdaniem wyglada gdy widok ten jest lekko przepalony. Proponuje na masce w photoshopie dodac biały gradient od góry z lekkim opacity na hmm 70% kwestia prób i błędów az do dobrego efektu. na koncowym efekcie dodac diffuse glow zeby widok z szyby był lekko zblurowany i gicik w sumie to jedyna moja uwaga co do renderków
Napisano 24 Listopad 200618 l 3,5h to nie jest żle ja renderowałem na swoim athlonie xp 2800+ jedną scene przez 21h.Moim zdaniem powinieneś podkręcić w materiałch np.szafek parametr subdivs przy slocie reflect z 8 na 24 i może zmniejsz paramet noise z 0,005 na 0,002, zwieksz min samples i global subdis multiplier