Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Stawiam pierwsze kroki jeśli chodzi o grafikę 3D. Możecie mi napisać, jaki program jest do nauki w tej dziedzinie najlepszy?

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

niewiem czy jest jakis najlepszy... jednemu podejdzie to drugiemu co innego, wydaje mi sie ze nie da sie tak tego oceniac

Napisano

Do wyboru między innymi masz: 3dsmax, maya, zbrush, blender, rhinoceros i wiele, wiele innych...

Do Ciebie należy wybór i już nie będzie odwrotu :*... żarcik :P

Napisano

Najlepsze darmowe - Blender i Wings3d (ten jest do modelowania)

A jeśli idzie o płatne to max będzie chyba najlepszym wyborem.

Napisano

Kazdy z nas, ceni sobie inny program, jedni wola 3d maxa inni maye, a jeszcze inny wingsa albo xsi...

Wings (darmowy) jest bardzo dobry do szybkiego modelowania w "poly" i do robienia unwrapa,

Maya sprawdza sie w rigowaniu postaci

LightWave 3D w animacjach i w skryptach

Max natomiast to taki kombain w ktorym mozna robic wszystko, od modelowania, poprzez teksturing po animacje

Najlepszym programem na poczatek jest moim zdaniem 3d studio max ze wzgledu na najwieksza ilosc materiałow edukacyjnych(tutoriali)

ale wybor i tak nalezy do ciebie

Napisano

Dobry jest też AutoCAD, bo kto powiedział, że nie można w nim zrobić czegoś 3D??

Napisano

Ja polecam 3dsmax bo inne troche mnie interfejsem odrzucają (szczególnie maya i blender).

Napisano

K-3D, amapi3d, anim8or, 3dcanvas, sketchup, zmodeler, autocad, bryce, cinema4d, blender, wings, lightwave, rhino, maya, 3dsmax

(kolejnosc nieprzypadkowa)

inna polka: vue, mudbox, zbrush, realflow, endorphin, bodypaint

("dodatki" do programow)

Napisano

kannu: Kto tu sobie posty nabija:P

Ja osobiście polecam xsi. Zaczynałem od 3ds maxa. Dawałem radę przez jakiś rok. Z ciekawości zajrzałem do xsi i od razu przypadł mi do gustu. Według mnie ma wygodniejszy (i przy tym ładniejszy:)) interface od maxa. Ma parę ciekawych rozwiązań w dziedzinie modelingu, jednak w innych dziedzinach też jest dobry. Oczywiście nie jest pozbawiony błędów, czy denerwujących rzeczy.

Ogólnie to najlepiej wypróbować, każdy program i wybrać to co najlepiej nam pasuje.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności