Napisano 14 Grudzień 200618 l Witam, mam taki problem, kupiłem nowy dysk 160gb no i założyłem go do mojego drugiego dysku co ma 40 gb, 40tka chodzi normalnie a ten nowy zamiast pokazywać 160 gb to pokazuje 30gb, co jest grane? Za bardzo sie na tym nieznam i wole zapytać, mam winxp professional niewiem czy są jeszcze potrzebne jakies informacje.
Napisano 14 Grudzień 200618 l moze zainstaluj SP2, pozniej w Partition Magic brakujace GB sobie wybierz
Napisano 14 Grudzień 200618 l tak jak mowi Lelen zainstaluj SP2, ponadto upewnij sie, ze Twoj BIOS wykrywa dysk jak nalezy (sprawdz w setupie BIOSu jaka pojemnosc dysku pokazuje, jak tez 30GB, to konieczny upgrade BIOSu, jak nic nie da, to znaczy ze plyta nie pociagnie takiego dysku) powodzenia
Napisano 14 Grudzień 200618 l Autor nie, w biosie pokazuje 160 a konieczny jest ten SP2 nie mozna teraz normalnie partition magic zainstalować i dodać to miejsce?
Napisano 14 Grudzień 200618 l tak slyszalem. windows bez sp2 nie obsluguje poprawnie dyskow wiekszych niz ilestam. mi na poczatku pokazywal 160 z 250gb ale po instalacji xp sp2 byl git.
Napisano 14 Grudzień 200618 l Autor ok to sciągam dzięki:D edit ale jak tobie pokazywało 160 to mi tez powinno
Napisano 14 Grudzień 200618 l Autor wiesz głupi nie jestem, ok udało sie zainstalowałem tego sp2 sformatowałem i jest 150 gb ale te 10 to juz oleje, dzięki wszystkim za pomoc.
Napisano 14 Grudzień 200618 l Moment, moment. SP2 nie może być tutaj powodem takiej stypy. Mam Windows z SP1 i wykrywa dysk 160GB tak, jak należy (większego nie podłączałem). Eeeee... poszedłeś na łatwiznę, zamiast zwalczyć ten problem. :P Ja bym zainstalował nowy sterownik do kontrolera dysków, zrobił ewentualnie instalację korekcyją Windows'a... a tak? Pfff :P xD
Napisano 14 Grudzień 200618 l Autor nie już wiem chyba o co chodziło bo ja go formatowałem na fat32 i teraz go formatowałem na ntfs i to chyba dlatego, ale co tam sp2 tez sie przyda.
Napisano 14 Grudzień 200618 l moze zworke miales przestawiona ktora ogranicza wielkosc dysku ? niektore dyski maja taka mozliwosc
Napisano 14 Grudzień 200618 l 10 gb brakuje dlatego że to nie jest dysk 160 Gb tylko 16000000...... bajtów czy coś w tych klimatach a jak wiadomo 1b to 1024 kb więc stąd ten ubytek przynajmniej tak mi sie wydaje :) EDIT: alias a z tą zworką to chyba tylko w starszych dyskach (chyba) Pozdro
Napisano 14 Grudzień 200618 l Autor Alias juz jest dobrze zworki tam chyba takiej niema a miałem ją dobrze Shaliwan wiem o co chodzi.
Napisano 14 Grudzień 200618 l win xp sp1 bez problemu chodzi mi z dyskami 300gb. wejdz w pulpit>my comp>manage>storage>disk management tam zainstaluj dysk, ustaw partycje i formatuj na ntfs.
Napisano 15 Grudzień 200618 l Autor ni nie znów cos sie zepsuło przestawiłem zworki, że nowy dysk jest na slave a ten stary z windowsem na master bo przedtem miałem na odwrót no i znowu pisze że dysk nie jest sformatowany to formatuje i tu znowu 31 gb i nawet w partiton magic jest 31 gb cos chyba świruje ten dysk.
Napisano 15 Grudzień 200618 l Sprawdz te zworki dokladnie, niektore dyski mają walsnie taką możliwość, żeby na zworkach ustawic mniejszą wielkość.
Napisano 15 Grudzień 200618 l No i po co bez przerwy formatujesz?! >:[ Czy podpiąłeś prawdiłowo dysk? Chodzi mi o prawidłową kolejność na taśmie. Formatujesz dysk, który jest sformatowany, tylko dlatego, że komputer "mówi", że nie jest. Bzdura!
Napisano 15 Grudzień 200618 l Autor dobra juz działa jest 152 gb i niech tak zostanie, dałem zworke na cs(niewiem co to jest) ale działa THE END.
Napisano 15 Grudzień 200618 l CS to Cable Select, BIOS sam ustala czy dysk ma pracowac jako master czy slave.
Napisano 15 Grudzień 200618 l Cable Select jest właśnie po to, że decyduje kolejność podpięcia na kablu. Ważniejszy jest pierwszy dysk (chyba, że zworki mówią inaczej).