Napisano 16 Styczeń 200718 l Witam! Od kilku tygodni próbuje wydusić wizkę z Vraya o rozdzielczości 3000x2250 około.Niestety po całej dobie renderowania efekty sa mizerne. Mam w modelu dużo szkła, które musi tam być.Jest to projekt sklepu fotograficznego.Główna ekspozycja oparta jest na systemie ruchomych rękawów, w których znajadują się aparaty.Dlatego też nie da rady ominąć szkła w tej scenie:).Probowałem już kilkunastu ustawień i ciagle nie schodzę poniżej 20 godzin renderowania.Za tydzień wizki muszą być gotowe.... Proszę o sugestie. Ustawienia Vraya załączone. http://img213.imageshack.us/my.php?image=zapytaniexg2.jpg
Napisano 16 Styczeń 200718 l ja przy rozdzielczości 800x600 na słabych ustawieniach i kiepskich materiałach często się nie wyrabiam w takim czasie. przyzwyczajaj się :)
Napisano 16 Styczeń 200718 l musisz zgwałcić ten render. skoro mówisz że dużo szkła to wywal na każdym jaki masz materiale jakiekolwiek glossy refraction lub glossy reflection i spróbuj mizernie to zastąpić jakimś bumpem o wysokości 1-2. w rQMC wrzuć min samples na 6-8. global multipler daj 0,8;/ następnie poczytaj na forum o 3GB switcherze w windowsie. potem spróbuj przed wciśnięciem magicznego przycisku "render" wciepać ctrl+alt+del i zakłądka procesy i zamykamy wszystkie nie winowsowskie i maxowe. neta odłącz. i tak dalej. nie rób nic w czasie renderingu. co jeszcze..... hmmm.... daj irradance map na customa i zmien min rate na -2 a max rate na -1. za to HSph subdiv na 40. render region division na 64... i się modlić;)
Napisano 16 Styczeń 200718 l porób troche testów w rozdziałce 320x240 i znajdź optymalne ustawienia rendera co do szybkości i jakości, później tylko zmień rozdziałke i renderuj zgodnie ze wskazówkami Xiz0r'a
Napisano 16 Styczeń 200718 l Jeżeli używasz displacementu w scenie to może być to. Odbicia + refrakcje elementów z displacementem renderują się koszmarnie długo.
Napisano 16 Styczeń 200718 l wymyśliłem jeszcze coś takiego: spróbuj porenderować kilka razy z ukrytymi obiektami niektórymi na zmiane i połącz to potem w PS. nie będzie idealnei bo GI i cienie mogą się skaszanić ale jak zrobisz to sprytnie to mże być faster;)
Napisano 16 Styczeń 200718 l ja przy rozdzielczości 800x600 na słabych ustawieniach i kiepskich materiałach często się nie wyrabiam w takim czasie. przyzwyczajaj się :) :/ :( :| mi wczoraj filmik po 50h renderowanioa wywalił sie i wszystko od nowa :/
Napisano 16 Styczeń 200718 l :/ :( :| mi wczoraj filmik po 50h renderowanioa wywalił sie i wszystko od nowa :/ To renderuj do tiffów (albo innych obrazków) zamiast do filmu - zaczniesz sobie od momentu zwiechy. Potem tylko montaż z klatek do avika i wio!
Napisano 16 Styczeń 200718 l nom fragmentami renderuje ale tu jako ze mam sesje chciałem zaoszczędzić sobie czaasu :( Pamiętajcie to nigdy nie popłaca :P