Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam,

znajomy chce sobie walnac jakis obrazek na koszuli i teraz mam pytanka:

1. Sa jakies rozne metody drukowania? jesli tak to ktora jest najtrwalsza?

2. W jakiej formie dostarczyc takiej firmie obrazek (jaki format pliku, roz. itp)

Z gory dzieki za odpowiedz!

pzdr

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 986
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

można sitodrukiem - niektóre firmy oferują takie nadruki - kumpel ostatnio pokazał mi taką koszulkę - bodajże Pudzianowskiego w skali szarości na czarnej podkoszulce - sam się zdziwiłem, że można coś takiego uzyskać tą metodą.

Inny sposób to np. wprasowanki. Niektórzy malują po prostu farbami do materiałów - taka bardziej domowa robótka :) Jeśli coś z tego się nie zgadza proszę o korekta :)

pozdrówka

giorgione

Napisano

Giorgione ma rację. Tyle, że sitodruk, czyli tzw. karuzela, ma bardzo małe spektrum palety barwnej, zaledwie kilkanaście kolorów, o ile wiem, i warto najpierw się do takiej firmy zgłosić i dogadać. Nie jestem pewien, czy nie trzeba przypadkiem grafy dostarczyć w wektorach dla rozbicia kolrów na uzytek matryc...?

Napisano

etam, w sitodruko mozna drukowac cmykiem wiec problemu nie ma, separacja wcale nie musi być związana z wektorami, nasycenie barw jest znakomite (gruba warstwa farby) a największa wada tej techniki to niska liniatura, do bodajze 100lpi (no moze poza jakimis wypasionymi sitami, tam mozna wiecej). Na koszulke jak znalazl, pytanie tylko czy sie oplaca jak chcesz 1 sztuke zrobic, raczej nie :(

Napisano

Kiedyś oglądałem strone firmy zajmującej sie tymi rzeczami i na sitodruk to chyba od 100 czy 200 sztuk zamówienia przyjmowali (kasowali za sztuke + przygotowanie matryc) więc jeżeli chcesz sobie koszulke dla siebie strzelić, to prasowanki chyba będą najlepszym wyborem (sam też chce sobie zrobić taką z avatarem, pojade sobie w niej na autodesk roadshow jak znowu będzie,forumowicze od razu mnie poznają :D )

Napisano
  • Autor

dzieki za szybka reakcje!! :)

sitodruk odpada wiec :D

pzdr

Napisano

są też papiery do domowych drukarek pozwalające robić prasowanki, kiedys sie czyms takim bawilem, do tego w miejscach najmniejszego zadruku miała świecić w ciemności :) I świeciła, do pierwszego prania po którym porobiły sie fajne plamy, które oczywiście było widać tylko w nocy :)

Napisano

te papiery są cudowne , zaczęły mi się literki po 3 praniu odklejać :D