Shogun 3D Napisano 18 Styczeń 2007 Napisano 18 Styczeń 2007 www.sensable.pl SensAble Technologies provides software and devices that add the sense of touch (haptics) to the digital world, including 3D touch-enabled modeling systems and the PHANTOMŽ line of haptic devices and OpenHaptics toolkit. SensAble modeling systems are used for product design, medical and dental modeling, digital content creation, and fine arts. The PHANTOM force-feedback devices, which enable users to touch and manipulate virtual objects, and the developer toolkit, are used for simulation and training, robotics, and third-party development.
thorgal Napisano 18 Styczeń 2007 Napisano 18 Styczeń 2007 Shogunie a czemu sie nie pochwalisz juz do konca? tylko zamieszczasz info o tablecie?
tweety Napisano 18 Styczeń 2007 Napisano 18 Styczeń 2007 Shogunie a czemu sie nie pochwalisz juz do konca? tylko zamieszczasz info o tablecie? czyżby Shogun kupił sobie nową zabawkę? ;) zacnie zacnie. jak się na tym pracuje?
Paul_PL Napisano 18 Styczeń 2007 Napisano 18 Styczeń 2007 Miałem okazję po testować takie urządzenie w pol-jap szkole w Warszawie. Ciężko się przyzwyczaić ,nie wygodnie się trzyma- poza tym ma niby to "odczuwanie powierzchni", efekt był taki, że piórko mi się wyrwało z ręki :) Ale ma potencjał...
dariusz Napisano 18 Styczeń 2007 Napisano 18 Styczeń 2007 ciekawe jak szybko się ręka męczy:) nie wyobrażam sobie pracy przy tym dłużej niż godzine
Leru Napisano 18 Styczeń 2007 Napisano 18 Styczeń 2007 przykro mi to stwierdzać ale takie urządzenie to żadna nowość. Jest takie coś co się microscribe nazywa i działa z tego co mi się zdaje na tej samej zasadzie
Shalivan Napisano 18 Styczeń 2007 Napisano 18 Styczeń 2007 Spoko Thorgal Shogun sam sie przyzna :P a taki tableci chętnie bym sobie sprawił Leru !! to dobrze że nie nowość bo może nas nawet na to stać :P
dariusz Napisano 18 Styczeń 2007 Napisano 18 Styczeń 2007 "tablet" to nic, ale soft jest ciekawy Free Form i Clay Tools. zawsze marzyłem o połączeniu nurbsów ze sculpterem;)
Machu Napisano 18 Styczeń 2007 Napisano 18 Styczeń 2007 Nigdy nie zapomnę jak to się pod Commodore 64 rysowało dżojstikiem w pseudopaint'cie, a Wy marudzicie o tabletach...
arcade Napisano 18 Styczeń 2007 Napisano 18 Styczeń 2007 Nom, takie urządzenia są dostępne od dawna (w akcji pokazany jest w filmiku making of dinozaura do Pharaworld - za cholerę nie mogłem znaleść linka, ale może ktoś podrzuci). W każdym razie wydaje się to świetną zabawką, chętnie bym sobie coś takiego sprawił. Wie ktoś ile to kosztuje?
CzAk1 Napisano 19 Styczeń 2007 Napisano 19 Styczeń 2007 O ile mi wiadomo to przy pomocy takich urzadzeń skanowano samochody do NeedForSpeed'a. Punkt po punkcie i wychodził model w komputerku:)
krzyhhh Napisano 19 Styczeń 2007 Napisano 19 Styczeń 2007 za jakiś czas nie będzie modelowania ręcznego .. tylko "skanowanie" . :/ czy watro w takim razie szkolić sie w modelingu ?
tweety Napisano 19 Styczeń 2007 Napisano 19 Styczeń 2007 krzyhhh: żeby zeskanować musisz mieć realny model. a skąd weźmiesz realny model w przypadku modelowania Goblina albo jakiegoś pterodaktyla? chyba że sobie wyrzeźbisz ale to się mija z celem. nie bój się :) tradycyjny modelling nadal pozostanie :)
CzAk1 Napisano 19 Styczeń 2007 Napisano 19 Styczeń 2007 Mysle też, że modelowanie CG w wielu przypadkach jest szybsze niż takie skanowanie. By cos zeskanowac trzeba wykonać realny model a potem go monotonie kawałek po kawałku skanować. Wielu grafików przez ten czas by cuda wymodelowali.
Shogun 3D Napisano 19 Styczeń 2007 Autor Napisano 19 Styczeń 2007 No, juz jestem... Thorgal chciał powiedzieć, ze niedługo sam będe na czymś takim pracował. Leru, może i nie jest to nowość, ale ja o tym patencie usłyszałem niedawno i spodobał on mi się. :) Co do modelowania tym, to ma to jedną zaletę: przy kolosalnych co prawda, wymaganiach sprzętowych, daje niesamowite możliwości precyzyjnej obróbki bryły.
Rekomendowane odpowiedzi