Napisano 10 Październik 200222 l Chciałbym na szanownym forum poruszyć jak sądzę ciekawą kwestie. Nie mamy polskiego renderera! Niemcy mają mentala i FR, amerykany Prmana, niezapominajmy o szwedzkim HAKARENDERED ani afrykańskim ZuLu-render :) Na poważnie to sądze że mogę zebrać kasę potrzebną na rozpoczęcie prac nad takim softem chodzi o to czy znajdą się ludzie którzy gotowi są go napisać... Nie jestem koderem więc czekam na odzew ze strony wszystkich zainteresowanych - szczególnie fachowców. Ile kosztuje napisanie takiego Vray-a? Może nasz renderer byłby przynajmniej w w wersji basic na tyle tani że nie trzeba by piratować? Czekam na fanów open-source polish render. I zapraszam do dyskusji. Aha jak powinien się nazywać? Tylko nie Krakowiaczek-Render :)
Napisano 11 Październik 200222 l koszty: - wieloletnia zanjomośc c/ c++( tak z 5.8 lat) - świetna wiedza z fizyki i matmy( pozoim fizyki i matematyki - może i więcej - politechniki lub univerka i to rewelacyjnego) - znajomośc grafiki 3d( jej wektorowego zapisu- było w magazynie 3d podstawy) - okolo 3 lat czasu. podsumowując koszty są wielkie ludzie którzy mogliby to zrobic juz maja pracę a jak ich szukasz to walnij ten temat na listę dyskusyjną forum 3d
Napisano 12 Październik 200222 l Saygon ma racje, dobrze przedstawil koszta. Praca jest nie do zrealizowania. Nawet jesli by sie udalo stworzyc cokolwiek, to nie ma szans, zeby ktos uzyl takiego renderera majac mozliwosc skorzystania z Brazila albo FR. Taki renderer tworzyloby sie w sporej grupie okolo roku ale przy solidnej pracy. Jackie, masz na to dziesiatki tysiecy Euro?
Napisano 3 Listopad 200222 l A no w│aÂnie poco renderer... ? Skoro mamy ma│o kasy/czasu/ludzi/wiedzy* to mo┐e zrˇbmy chocia┐ shadera... Zawsze co no nie.... *-niepotrzebne skreÂliŠ PS. Ja akurat jestem na Politechnice i palŕ siŕ do roboty, ale za│o┐enia i ogˇlny projekt musi wymyÂleŠ kto inny. PS2. JeÂli brakuje potencja│u naukowego to mam na roku kilku mˇzgˇw ktˇrzy dadz▒ se radŕ z ka┐dym problemem matematyczno-fizycznym.
Napisano 4 Listopad 200222 l JeÂli chodzi o money to myÂlŕ ┐e kwota rzŕdu 150000 Euro jest do skombinowania o ile bedzie zespˇ│ ktˇry j▒ wykorzysta, zainteresowanych prosze o maile [email protected]
Napisano 5 Listopad 200222 l Jak to po co POLSKI RENDER???!!!! Ile razy ju┐ ten wspanialy narod udawadnial o swej sile ( fizycznej, psychicznej jak i umyslowej) ja bym chcial wspierac POLSKA NAUKE nawet zaopatrzylbym sie w legala, jesli byloby to dobre :D
Napisano 18 Listopad 200222 l a czy da się zaimportować 3ds/max do niego ? z tego co jest w specyfikacji to wygląda ze importuje tylko siatki z trójkątów z LS lub trzeba napisać scene od zera w notatniku tak jak dla povraya, a wogóle to ten render napisany jest z myślą o Amidze (sic!) Jackie, jak już masz te 150000 euro to daj chłopakom :), napewno ich to zmotywuje do dalszej pracy
Napisano 20 Listopad 200222 l Marcoos, to nie jest dla Amigi (nie tylko). Chodzi o to, że ma to być render dla wszystkich platform. Marcoos czy ty w ogóle widziałeś kiedyś działającą Amigę, tylko naprawdę wykorzystaną a nie gry??? Mam nadzieję, że to był taki (joke).
Napisano 20 Listopad 200222 l Widziałem Amige, ja mam nawet w piwnicy Atari 65 xe (serio) Pisząc że na Amige nie miałem nic złego na myśli :) po prostu troche to nietypowe pisać render z myślą o Amidze, z tego co się doczytałem pozostałe wersje powstały tylko przy okazji robienia go dla Amigi (skompilowali kod napisany na Amige pod linuxem)
Napisano 25 Listopad 200222 l o marcoos ja tez mam Atari 65 xe (ze stacj± dysków) ale niestety nie ma na nie żadnego rozs±dnego renderera... :(
Napisano 26 Listopad 200222 l jak sie tak juz ptrzechwalamy ktyo co ma to ja mam comodore iryzowalem na ekranie joystickiem i rendera też nie było.