Artur_Perzyna Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 W związku z moim zainteresowaniem Formułą 1, postanowiłem stworzyć tegoroczny bolid Ferrari F2007. Zaczynam od części, które nie ulegną zmianie przed pierwszym wyścigiem. (wersja 4:3 bez napisu ma w nazwie pliku dopisek "1600x1200") 3D Studio Max 8, Vray 1,50 R3.
pecet Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 fajny materiał opony, felgi taki sobie, ale modelik wypaśny :) po co ta tarcza na tylnym kole?
Artur_Perzyna Napisano 18 Luty 2007 Autor Napisano 18 Luty 2007 Rim Shield Ferrari wprowadziło to na GP Turcji 2006, twierdząc, że poprawia chłodzenie tylnich hamulców. Większość uważa, że poprawia to aerodynamike (przepływ powietrza w okolicach tylniego koła). Na sezon 2007 również Renault skopiowało tą nowinkę. Felgi w F1 nie wyglądają efektownie. Są dość jasne i matowe.
Homa Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 Materiał opony faktycznie bardzo ładny, ale co do felgi zgadzam się z pecetem - nie bardzo to wygląda, strasznie plastikowo ;-) Reszta okay!
RA Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 Ale jazda. ;) Jedziesz, jedziesz. PS: Korzystasz z jakichś printów czy ze zdjęć?
Artur_Perzyna Napisano 18 Luty 2007 Autor Napisano 18 Luty 2007 Co proponujecie zrobić z felgą? Pokombinuje... Tak wyglądała z innym oświetleniem: A tak we wcześniejszym stadium projektu: Czy któraś felga wygląda wystarczająco OK? Koszystam z wiedzy jaką posiadam i ciężko zdobytych printów. F1 jest o tyle prostsza, że prawie wszystko jest wyregulowane przepisami. Felga 13" (330mm"), tarcza hamulcowa 278mm, grubość 28mm. Średnica felgi to około 55% średnicy opony. Szerokość przedniej opony 355mm, tylniej 380mm. Szerokość między rowkami 50mm, szerokośc rowków u powierzchni 14mm, u wgłębienia 10mm, głębokość 2,5mm, liczba rowków 4. Szerokość opony liczona w najszerszych punktach po aferze w 2003 roku.
miwt Napisano 19 Luty 2007 Napisano 19 Luty 2007 no ladnie piekny poczatek w czym modelujesz?...czekam na updejty;)...nei dokonca podoba mi sie to studio mogloby to lepiej wygladac ale wszystko jeszcze w fazie prob wiec jedziesz dalej
Artur_Perzyna Napisano 19 Luty 2007 Autor Napisano 19 Luty 2007 Fajny rozmiar czcionki. ;] Co masz na myśli, mówiąc studio? Jakieś tło/sceneria? W sumie to chce zrobić z tych kół oddzielny projekt (rendery + animka do portfolio samego koła). Nie spodziewałbym się szybko całego bolidu. ;] Bo to potrwa gdzieś tak do.. kwietnia-maja. :] Może na GP Monaco zrobie prezentacje całości. :D Dlatego iż w międzyczasie robie też inne projekty. A tu taka zakąska: A to zrobione dla zabawy. Nie wiem czy ta felga wygląda jak miedziana, czy nie, to nie ma większego znaczenia bo i tak takiego materiału nie ma w orginale, a dla mnie wygląda spoko:
t0m3k Napisano 19 Luty 2007 Napisano 19 Luty 2007 felga i opona bardzo fajne ale ja czekam na pierwsze rendery bolidu. sam kiedys zrobilem bolid f1 model fw23 (wtedy jeszcze BMW-Williams). robilo sie to calkiem przyjemnie dopoki nie zabralem sie za obklejanie mojego modelu, po paru dniach i wielu podejsciach dalem sobie spokoj. wrocilem do scenki po paru miesiacach i dalem jednolity kolor + naklejki :) 1
RA Napisano 19 Luty 2007 Napisano 19 Luty 2007 [...] Koszystam z wiedzy jaką posiadam i ciężko zdobytych printów. [...]Khem, a jakieś inne modele też można zdobyć z tego tajnego źródła?
cta Napisano 19 Luty 2007 Napisano 19 Luty 2007 Zaczynam od części, które nie ulegną zmianie przed pierwszym wyścigiem. A jak pędzie padało? :D Fajne kółko, zrób całość równie fajną i będzie gitara :)
Artur_Perzyna Napisano 19 Luty 2007 Autor Napisano 19 Luty 2007 RA, to nie jest tajne źródło, poprostu bardzo cięzko jest cokolwiek zdobyć. Jak ktoś coś ma to nie publikuje, więc trzeba osobiście pisać maile. A gdy już coś jest w necie to albo wygasło i pozostała miniaturka, albo i tak jest w małej rozdzielczości. Toyota T104,105,106 i Renault R25, R26 i pront z góry R27. FW-23 miał fajny, charakterystyczny nos. :] No i był szybki ;] Texturowanie F2007 nie będzie specjalnie trudne, textury już mam, a połowa z nich to kody kreskowe mające na celu kojarzenie się z Marlboro. Jak bedzie padało to zmienią tylko setup (większy docisk, większy prześwit, bardziej miekkie zawieszenie...) i opony (na intermediaty lub monsoony).
JohnZi Napisano 19 Luty 2007 Napisano 19 Luty 2007 hehe z ta czerwona fela to dowaliles, juz wczesniejsza lepsza imo. Na razie zostaw juz to kolo bo fajnie wyglada. Jak bedzie czesc bolidu i jakies kolorki to skumasz jak to bedzie sie komponowalo i wtedy sie jakis kolorek feli dobierze:] jedziesz dalej:]
Artur_Perzyna Napisano 19 Luty 2007 Autor Napisano 19 Luty 2007 Wszystko będzie jak w orginale. Tu nie ma miejsca na moje widzimisie. o_O
RA Napisano 19 Luty 2007 Napisano 19 Luty 2007 RA, to nie jest tajne źródło, poprostu bardzo cięzko jest cokolwiek zdobyć. Jak ktoś coś ma to nie publikuje, więc trzeba osobiście pisać maile. A gdy już coś jest w necie to albo wygasło i pozostała miniaturka, albo i tak jest w małej rozdzielczości. Toyota T104,105,106 i Renault R25, R26 i pront z góry R27. [...] To kończąc OT: można prosić o link do R26? :) PS: Szkoda, że te felgi się tak zmieniają w szczegółach przez lata, bo mógłbym ci przesłać mojego bbs'a z 2003 roku. Choć z daleka większej różnicy nie widać. ;)
Artur_Perzyna Napisano 20 Luty 2007 Autor Napisano 20 Luty 2007 O jaa, nie zamierzałem robić Renult, ale wygrzebałem część blue printów R25, R26 i R27. http://www.webscope.be/f1t/images/r26-r27.jpg http://img510.imageshack.us/img510/7078/vudessusvq9.jpg http://img482.imageshack.us/img482/2912/nouveau7og2.jpg http://www.republika.pl/perzyna/topR27.jpg http://www.republika.pl/perzyna/backR27.jpg http://www.republika.pl/perzyna/frontR27.jpg http://www.republika.pl/perzyna/rightR27.jpg http://www.republika.pl/perzyna/r25_2005.jpg Miałem gdzieś jeszcze R26 z boku, no ale weź to teraz znajdź. ;/ Wentyl masz w innym miejscu, na obręczy są 3 a nie 2 paski. Przynajmniej teraz w 06` i 07` roku. Wydaje mi się, ze ramiona idą głębiej. Zauważ ze pierwotnie u mnie też były bardziej płaskie, jednak potem pogłębiłem środek. No i kolejne czepialstwo.. nie masz zawąskiej środkowej czesci tuby? U mnie wygląda troche szerzej, a i tak ledwo upchałem tam tarcze hamulcową z obudową. W F1 wszystko mają na styk. Tutaj screen modelu moich felg, ale jeszcze przed modyfikacją głębokości (której efekty widac na renderach w 1-szym poście). A jeszcze taka sprawa. Zrobiłem nowy material felgi i mam pewien problem. Renderuje sobie fragmenty (regions) sceny, dla oszczedności czasu. Renderuje jeden fragment, wygląda ok, więc NIC nie zmieniam i renderuje kolejny przystający do tamtego. I w końcowym efekcie są drobne różnice w naświetleniu. Tu ciut jaśniejsze, tam ciut ciemniejsze. Czym to jest spowodowane? Dodam, że wczesniej w tej scenie nie miałem tego typu problemów.
RA Napisano 20 Luty 2007 Napisano 20 Luty 2007 Dzięki za foty. Co do uwag, to na pewno masz rację, jakoś szczególnie w prawdę historyczną się nie zagłębiałem, poza tym zdjęcie, z którego te felgę robiłem było wybitnie małe. Choć teraz jak się patrzę na nie, to nie wiem czemu niektóre miejsca zrobiłem tak a nie inaczej. ;) Odnośnie problemu, to tak już niestety jest gdy się renderuje regionem.
Homa Napisano 20 Luty 2007 Napisano 20 Luty 2007 Szkoda, że nic nie da się zrobić z tym region renderem - mam ten sam problem. Teoretycznie takie coś nie powinno mieć miejsca - wrr! A Wasze modele panowie - miodzo :) Cieszą oko niesamowicie! Pozdrawiam i czekam na więcej panie Arturze ;-) PS. Dzięki za printy - przydadzą się kiedyś napewno!
damusTo Napisano 20 Luty 2007 Napisano 20 Luty 2007 Fajnie siata za gesta ale w końcu to tylko koło, no pytanie tylko dlaczego nie ma reszty ?
Artur_Perzyna Napisano 20 Luty 2007 Autor Napisano 20 Luty 2007 Jakiej reszty? ;] Może dlatego, że dopiero zacząłem? :) Czy zagęsta.. meshsmooth 2, a obręcz 100 segmentowa. Co myslicie o takim materiale metalu na feldze?
Homa Napisano 20 Luty 2007 Napisano 20 Luty 2007 Dla mnie wypas - tego mi właśnie brakowało! Super! Dawaj dalej! Koło już masz zajefajne ;-) Czekamy na resztę! PS. Jakbym musiał się już czegoś doczepić to - minimalnie za duże ziarno ma ten materiał felgi - jeśli wiesz co mam na myśli... buahahaha :-P 1
Gość BigBen Napisano 20 Luty 2007 Napisano 20 Luty 2007 Oooooo, zatkało mnie, ale wypas, szczególnie materiał opony. Jęsli bolid będzie równie dobry to... poprostu żądzisz.
Artur_Perzyna Napisano 20 Luty 2007 Autor Napisano 20 Luty 2007 Rządzić. Dzięki za pozytywne komentarze. Jeszcze robie pare testów, tam wyłącze, tu przestawie. Zmiany będą najwyżej kosmetyczne i poprostu podmienie niespostrzeżenie obrazek. ;] Ziarnistość, tak wiem, sampling. Hmm, z obecnymi ustawieniami całość się renderuje jakieś 6-7 godzin w 1600x1200 (Athlon XP 1,58GHz, FSB około 145). :| Jest to niewątpliwie sporo. Pozatym ziarnistośc wymuszam mapą HDRi, felgi w F1 nie sa stworzone by ładnie połyskiwać. Podrzuce może orginał... Każdy zespół ma inną śrubę, górna fotka to nie jest Ferrari. Dolna, owszem.
Homa Napisano 20 Luty 2007 Napisano 20 Luty 2007 Chyba się nie zrozumieliśmy :( Chodziło mi o ziarno samych felg. Widać to w miejscach odbić światła. Mówiąc dosłownie - te białe kropki naokoło tej dużej powinny być odrobinę mniejsze :-P Ale to był żart! Wszystko jest cacy!!! Dopieściłeś to koło niesamowicie więc się nie przejmuj! Big szacuneczek z mojej strony :) Czekam na bolid, a przynajmniej jego elementy! Pozdrawiam.
..:: WIKTOR ::.. Napisano 20 Luty 2007 Napisano 20 Luty 2007 Zazwyczaj to kola odpadaja od bolidu a tutaj jest na odwrot.. kola widze a bolidu ni ma... ;P Dobrze idzie dobrze :)
Artur_Perzyna Napisano 20 Luty 2007 Autor Napisano 20 Luty 2007 Z karoserią poczekam do 18 marca, na Grand Prix Australii. Felipe Massa mówił, że na pierwszy wyścig szykują kompletnie nowy pakier aero. Te koła traktuje niejako oddzielny projekt, toteż zawita on później w Finished Works. Już moge zdradzić jaki element będzie następny - kierownica. Wyjdzie na to, że będę miał kilkanaście części nie tworzacych nic spójnego. Hehe Ps: Przyjrzyjcie się poprzedniemu renderowi koła, zaktualizowałem go. Największej korekcie uległa nakrętka. Ma większy reflect światła i żywszy kolor.
Homa Napisano 21 Luty 2007 Napisano 21 Luty 2007 Tak jak pisałem - dla mnie miodzio :) Mam tylko nadzieję, że po skończonych "kilkunastu częściach" jak piszesz - poskładasz je w jedną całoć!? Widząc zdjęcia nowej F2007 i patrząc na koło, które już stworzyłeś byłby to najciekawszy bolid 3d jaki widziałem :) Powodzenia!
Gedeon Napisano 21 Luty 2007 Napisano 21 Luty 2007 Projekt zapowiada się bardzo ciekawie. Rzyczę powodzenia i mam nadzieję, że zostanie on skończony;>
RA Napisano 26 Marzec 2007 Napisano 26 Marzec 2007 Aero na Melbourne znane od prawie dwóch tygodni, a tu nic. :)
damusTo Napisano 25 Kwiecień 2007 Napisano 25 Kwiecień 2007 Te ostatnie oponki naprawde fajnie, opowiesz nam cos i zobrazkujesz więcej ten materiał ?
RA Napisano 25 Kwiecień 2007 Napisano 25 Kwiecień 2007 A, Artur, jak chcesz naprawdę konkretny sposób na printy, to zagadaj na gg. :) Większości bolidów można printy zdobyć.
damusTo Napisano 25 Kwiecień 2007 Napisano 25 Kwiecień 2007 Em ja mam link na strone gdzies tu chyba ze wszystkimi chyba printami tylko nie wiem czy nie modele z poprzezdniego sezonu były
RA Napisano 25 Kwiecień 2007 Napisano 25 Kwiecień 2007 Ale czy to są printy z każdej możliwej strony i w niebotycznie wielkich rozdzielczościach? :)
damusTo Napisano 29 Kwiecień 2007 Napisano 29 Kwiecień 2007 tak konkretnie to jest tam to : http://www.fantasyliveries.com/sponsorjkl.htm
RA Napisano 29 Kwiecień 2007 Napisano 29 Kwiecień 2007 Toż to jakiś amerykański podróbek zwany champ car'em. :)
Rekomendowane odpowiedzi