Napisano 18 Luty 200718 l Witam. W bmp mam zapisane rzuty techniczne przedmiotu. Aby łatwo przenieść ten przedmiot do 3d wklejam go sobie jako tło do Rhino. I tu pojawia się problem , wielkość bit mapy jest konwenterowana do rozmiaru jakizaznacze. Nie da się tak zrobić aby wkleił bmp taki jaki jest bez konwersji wielkości , bo mi się wymiary gubią :(
Napisano 18 Luty 200718 l a nie mozesz zrobic plane'a o wymiarach obrazka i naniesc bitmapa jako texture na plane?? Ps. Nie mozesz normlanie pisac postow tylko jakies kolorowanki robisz..??
Napisano 18 Luty 200718 l tu raczej chodzi o wymiary na rzutach agred88. No najlepiej jak sie zna wymiary rysunku w mm co moze byc czasami trudne do ocenienia co zrobic moze w Psie czy innym wziasc jeden wymiar zaznaczyc sprawdzic wymiary w pixelach przeliczyc przez caly wymiar rysunku potem w rhino stworzyc prostokat juz w mm i wniego go wpisac. Musi sie udac ale odchylki moga byc...
Napisano 18 Luty 200718 l Autor Jestem początkujący . Program odpaliłem jakaś godzinę temu i sie edukuje. Mam 3 PL trial. Dobra jak się nakłada tekstury ?? W właściwościach obiektu mam dostępne nazwa,warstwa, kolor -> nic nie daje. Jakie jednostki przyjmuje Rhino cm mm czy pixele ? Mozilla mi się coś gryzie z skryptami na forum i dorobiła te kolorki. Nie dałem rady tego zmienić . Nie mogę korzystać z pasku edycji tekstu na forach :/.
Napisano 18 Luty 200718 l ja bym polecal jednak wersje eng. jak ktos juz kiedys stwierdzil ze potem ciezko jets sie na forum dogadac a PL wersja to jest jakis smiech na sali ale twoj wybor. Jakie jednostki chcesz mm, cale, stopy i inne i nie nakladaj zadnych tekstur to nie 3dsmax. I tu zacznie sie problem jezykowy ale nakladasz na dany viewport przez Place Background Bitmap tworzac wczesniej prostokat w wymiarach wyliczonych w PSie czy innym programie 2d
Napisano 18 Luty 200718 l Autor Ok rozumie jak to zrobić :D Co do tych mm i cm to jak tworze prostokąt i podam 945,500 to wychodzi pierońsko duży . Więc zastanawiałem się czy to uznało jako 945 mm czy 945 px
Napisano 19 Luty 200718 l bo orginalnie grid jets ustawiony co 1mm max 100mm od srodka wiec jak dajes 945mm to jedziesz daleko poza grida. w opcjach rhino w generalach jest zakladka Grid tam sie wtedy ustawia to ile sie potrzebuje i z jaka dokladnoscia.A o poczatku zaczynajac jak otwierasz rhino i nie jestes pewien na jakich jednostkach jedziesz to otwierasz nowy plik i z tample files wybierasz jednostki ktore ciebie interesuja
Napisano 19 Luty 200718 l Autor Czy Rhio posiada jakieś narzędzie ułatwiające kładzenie tekstur ? I inna sprawa mam triala , nie ma wersji studenckiej ? Grafike 3d mam tylko w tym semestrze nie da się jakoś zrobi z triala pełniaka . Jak połączyć 2 krzywe ?? Jest dla nich akcja typu boolean ? Próbuję użyć opcji join ale wyskakuje polecenie nieznane. Narysowałem sobie figurę przy pomocy polilinii ,krzywych i teraz mam problem jak to do kupy połączyć i obciąć zbędne elementy. A później zrobić z tego bryłę.
Napisano 19 Luty 200718 l Z kładzeniem tekstur w Rhino jest problem-właściwie same problemy. Chyba, że masz jakiegoś prostego boxa albo inną łatwą bryłę. Rhino to właściwie modeller. Wersja studencka jest ale kosztuje około 900 zł. 2 krzywe łączy się poleceniem join-muszą się stykać końcami. Boolean jest tylko dla powierzchni i brył. Jak w 2D narysowałeś szkic figury to używasz narzędzi takich jak join, trim, split itp.
Napisano 19 Luty 200718 l Autor Join nie działa pewno dlatego że to trila. Czy istnieje jekiś sposób na tego triala powiedzmy z ciemnej strony mocy ?? W środe powinienem dostać softimage , głównie będziemy się tym posługiwać. Nie wiem jak się sprawdzi ale nadal chciałbym coś ruszyc z rhino.
Napisano 20 Luty 200718 l Czy istnieje jekiś sposób na tego triala powiedzmy z ciemnej strony mocy ?? takie pytanka to chyba nie tu, a Rhino powiem ci ze mozna nauczyc sie w miesiac, join na pewno dziala bo tez mialem triala i dzialal
Napisano 24 Luty 200718 l join to po angielsku ... moze probuj komend typu polacz ... zlacz ... itp ... rhino PL : > pamieta ktos jeszcze jak sie nazywal filet czy blend srf w polskiej wersji rhino ;")
Napisano 24 Luty 200718 l i dlatego jestem wdzieczny welakim siłą przyrodzonym i nadprzyrodzonym że Max jest tylko po angielsku... :)
Napisano 24 Luty 200718 l Autor Mam zainstalowane angielskie i polskie , tylko teraz polska zamieniła się na angielską. Z polskiej korzystałem tylko żeby obcykać gdzie co jest. Problem sie sam rozwiązał . Przy wklejaniu "tła" można zaznaczyć obszar albo poddać wysokość.